η γλώσσα προγραμματισμού Go


το λογότυπο της Go

το λογότυπο της Go

Εδώ και λίγες ημέρες έχει κάνει την εμφάνιση της μια νέα γλώσσα προγραμματισμού με το όνομα Go. Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία είναι το πανταχού παρών πλέον Google, όπως πολλές από τις υπηρεσίες του Google που χρησιμοποιούμε έτσι και αυτή άρχισε στα πλαίσια του ελεύθερου χρόνου κάποιον μηχανικών (το 20% του χρόνου εργασίας των υπαλλήλων της Google διατίθεται για να φτιάξουν ελεύθερα ότι project θέλουν) και μάλιστα διατίθεται κάτω από άδεια BSD.

Όπως και με πολλές σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού έτσι και με τη Go το αποτέλεσμα είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που μοιάζει πολύ με την C και έχει στοιχεία αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού. Υπάρχουν δύο native compilers o 6g και ο 8g (για αρχιτεκτονικές 64-bit και x86) επίσης εναλλακτικά υπάρχει ο Gccgo που είναι βασισμένος στο GCC. Που αν και δεν είναι τόσο γρήγορος στο compiling θεωρείται ότι βγάζει πιο αποδοτικό κώδικα.

Επιγραμματικά η Go φαίνεται ότι αρχικά προσπαθεί να επιταχύνει την διαδικασία του compiling, ειδικά σε ορισμένα προγράμματα μια τέτοια διαδικασία μπορεί να πάρει πάρα πολύ χρόνο, επίσης από ότι φαίνεται η νέα γλώσσα θα garbage collector που αν και για εμάς τους απλούς χρήστες δεν φαίνεται πολύ σημαντική ως δυνατότητα όμως αποτελεί βασικό εργαλείο για να γλυτώσουμε από διάφορα memory leaks και σχετικά bugs στο λογισμικό μας. Επίσης η Go έχει κύριο στόχο να είναι μια γλώσσα που θα χρησιμοποιείται για την δημιουργία συστημάτων όπως πχ servers (είναι χαρακτηριστικό ότι ο Web Server πάνω στον όποιο είναι στημένο το επίσημο site της Go είναι γραμμένο με την νέα γλώσσα) όμως επιχειρεί να λειτουργήσει και ως μια general programming γλώσσα όπως η C ή C++.

Κλείνοντας θα ήθελα να παραθέσω ένα PDF με την παρουσίαση που έκανε ο Rob Pike στο Google καθώς και ένα βιντεάκι παρακάτω με την εν λόγω παρουσίαση με διάρκεια περίπου μια ώρα.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε