έχασε την έφεση της η Microsoft για τη πατέντα του XML


Texas Court of Appeals

Texas Court of Appeals

Η Microsoft έχασε την έφεση της στο αντίστοιχο ομοσπονδιακό Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο των ΗΠΑ (το PDF της ανακοίνωσης), καθώς ήδη είχε κριθεί ένοχη για παραβίαση πατεντών της εταιρίας i4i στο Office. Αν και η διαδικασία των εφέσεων έδωσε αρκετό χρόνο στην Microsoft να εκδώσει τα Windows 7 χωρίς  κακή δημοσιότητα (ποτέ δεν φαίνεται καλό στους επιχειρηματικούς πελάτες σου να κατεβάζεις προϊόντα σου από τα ράφια των καταστημάτων μετά από δικαστική εντολή). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  σύμφωνα με την νέα δικαστική εντολή σε όλες οι εκδώσεις του Microsoft Word 2007 και του Microsoft Office 2007 που πωλούνται στις ΗΠΑ θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί η επίμαχη λειτουργικότητα του XML που χρησιμοποιείται από τα προϊόντα της MS μέχρι την 11η Ιανουαρίου 2010. Σύμφωνα με επίσημη δήλωση από το PR της Microsoft η εταιρεία σκοπεύει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τις βάση της δικαστικής εντολής ωστόσο εξετάζει και περαιτέρω νομικές επιλογές που μπορεί να έχει. Από την άλλη η i4i σε επίσημο δελτίο τύπου αναφέρει ότι προσκαλεί όλους τους ενδιαφερομένους πελάτες της που επιζητούν να προσαρμόσουν την τεχνολογία custom XML στο λογισμικό τους να συνεργαστούν με την i4i. Να τονιστεί ότι σύμφωνα με εκπροσώπους της i4i το OpenOffice.org δεν παραβιάζει την πατέντα της στο Custom XML καθώς πρόκειται για τελείως διαφορετική υλοποίηση.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τέτοιου είδους εξελίξεις είναι αναμενόμενες με ένα τόσο παρωχημένο σύστημα πατεντών, σε κάθε περίπτωση πρέπει ειδικά για τις πατέντες λογισμικού οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε ένα νέο σύστημα εξέτασης και παροχής πατεντών στο λογισμικό αντίστοιχο ίσως με αυτό που υπάρχει εδώ και χρόνια στο τομέα των φαρμακευτικών σκευασμάτων στα οποία οι πατέντες έχουν περιορισμένο χρόνο διάρκειας. Στο μέλλον πιστεύω ότι θα δούμε όλο και περισσότερες υποθέσεις παραβίασης πατεντών λογισμικού από μεγάλες πολυεθνικές και ίσως τότε γίνει αντιληπτό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ότι η αδειοδότηση πατεντών λογισμικού είναι μια πολύ λεπτή και δύσκολη διαδικασία.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε