Ιδρύθηκε το WordPress Foundation 3


Στις 22 Ιανουαρίου ο Matt Mullenweg προχώρησε στην ίδρυση ενός οργανισμού με το όνομα WordPress Foundation.Σύμφωνα με τους ιδρυτές του, το WordPress Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει σαν στόχο να υποστηρίξει περαιτέρω την αποστολή του ανοιχτού προγράμματος WordPress που είναι ο εκδημοκρατισμός των μέσων μέσα από το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και με άδεια GPL.

Πέρα από την ίσως φιλόδοξη αυτή δήλωση θα ήθελα να σταθώ στη φιλοσοφία που διακρίνει το Ίδρυμα WordPress όπως αυτή παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του. Σύμφωνα με αυτή όλα τα προγράμματα και το λογισμικό που θα υποστηρίζονται από το εν λόγω ίδρυμα θα πρέπει να πληρούν της ακόλουθες προϋποθέσεις:

 1. Το λογισμικό θα πρέπει να είναι αδειοδοτημένο κάτω από την Δημόσια Άδεια GNU.
 2. Το λογισμικό θα πρέπει να είναι ελεύθερα διαθέσιμο για κάθε χρήση χωρίς άδεια.
 3. Το λογισμικό θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε μετατροπές.
 4. Οποιεσδήποτε μετατροπές θα πρέπει να είναι ελεύθερα διαθέσιμες χωρίς κόστος και χωρίς άδεια από τους δημιουργούς.
 5. Το λογισμικό θα πρέπει να παρέχει ένα πλαίσιο για την διενέργεια μεταφράσεων ώστε να είναι παγκοσμίως προσβάσιμο σε ανθρώπους που μιλούν όλες τις γλώσσες.
 6. Το λογισμικό θα πρέπει να παρέχει ένα πλαίσιο για  επεκτάσεις ώστε τροποποιήσεις και βελτιώσεις να μπορούν να γίνουν χωρίς να αλλάζει ο κώδικας του πυρήνα του προγράμματος.

Βρίσκω αρκετά ενδιαφέρουσα την προσέγγιση του Ιδρύματος WordPress και πιστεύω ότι η προσήλωση στις εν λόγω αρχές μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα όπως η επιτυχία που ήδη γνωρίζει το WordPress ως η πλέον διαδεδομένη πλατφόρμα bloging ανοιχτού κώδικα.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

3 thoughts on “Ιδρύθηκε το WordPress Foundation

 • Cortexlinux

  Γιατί μέχρι τώρα είχα την εντύπωση ότι το wordpress ήταν ένα OpenSource Project ?????
  Απο την άλλη όπως και να έχει… η δημιουργία ενός foundation γύρο απο το WordPress είναι διασφάλιση των δικαιωμάτων μας να χρησιμοποιούμε ελεύθερα το wordpress για πάντα !

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Φυσικά και ήταν, αλλά η δημιουργία ενός μη-κερδοσκοπικού οργανισμού πίσω από το WordPress προσθέτει μια ασφαλιστική δικλίδα παραπάνω στο δικαίωμα μας το χρησιμοποιούμε ελεύθερα.