Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου εξετάζει τρόπους για την διανομή ανοιχτού λογισμικού 1


DSC_9066Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, η πλέον “σημαντική” δημόσια βιβλιοθήκη των ΗΠΑ εξετάζει την δημιουργία διαδικασίας για την δημιουργία και διανομή λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Ήδη η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου είναι ιδιαίτερα δραστήρια στην δημιουργία λογισμικού ψηφιακής διατήρησης. Ήδη αυτά τα εργαλεία έχουν ανέβει στο Sourceforge, σύμφωνα με την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στο μέλλον είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν και άλλα αποθετήρια.

Το λογισμικό που παράγεται από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου θα δημοσιεύεται κάτω από άδεια ανοιχτού κώδικα μόνο αν έχει αναπτυχθεί από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης (ναι οι σύγχρονες μεγάλες βιβλιοθήκες του κόσμου έχουν δικούς τους developers) ή με συμβόλαιο που θα δίνει τον έλεγχο του copyright στην Βιβλιοθήκη. Επιπλέον, το λογισμικό που θα παράγεται δεν πρέπει να είναι βασισμένο ή να εξαρτάται σε κλειστού χαρακτήρα κώδικα και θα είναι διαθέσιμο χωρίς περιορισμούς ή κόστος. Τμήματα του κώδικα που έχουν φτιαχτεί από το προσωπικό της βιβλιοθήκης θα καθορίζεται ως τέτοια στα σχόλια του κώδικα ώστε να γνωρίζουν όσοι θέλουν να κάνουν μετατροπές στα έργα της Βιβλιοθήκες να γνωρίζουν ποιό κομμάτι του κώδικα ανήκει στο public domain ώστε να γνωρίζουν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κώδικα αυτό και σε λογισμικό με περισσότερο δεσμευτική άδεια. Μιας και όλες οι άδειες λογισμικού δεν είναι συμβατές με το public domain η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου επέλεξε την άδεια BSD ως την πλέον συμβατή καθώς χρησιμοποιείται από πλειάδα συνεργατών του National Digital Information Infrastructure and Preservation program (ναι έχουν και τέτοιο).


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

One thought on “Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου εξετάζει τρόπους για την διανομή ανοιχτού λογισμικού