Παράξενος Καθεδρικός 69 16


paracath69

(πάλι ο σκύλος γκρινιάζει για το Ubuntu… 🙁 )

Ο Παράξενος Καθεδρικός είναι διαθέσιμος στα Αγγλικά και στα Τσέχικα.

(ευχαριστώ το Γιάννη Καραγιάννη που βοήθησε με την μετάφραση αυτού το Παράξενου Καθεδρικού)


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

16 thoughts on “Παράξενος Καθεδρικός 69

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Έχει δρόμο ακόμη για να γίνει σαν την “άλλη” εταιρεία που όλοι έχουμε στο νου μας… το μόνο που ελπίζω είναι να κρατήσει τις καλές πρακτικές της και να μην ακολουθήσει τις αρνητικές πρακτικές της. Για να δούμε…

   • Salih Emin

    Συμφωνώ… Είναι θεμιτό να χρησιμοποιείς πετυχημένες συνταγές χωρίς να σε παρασύρουν οι πολιτικές της … άλλης εταιρίας…

 • Κώστας Μπουκουβάλας

  Δέχτηκες να μεταφράσεις το παραπάνω τρισάθλιε τύπε!!!

  Πρόσεξε όμως γιατί είναι το No #69 και επομένως σε παγκόσμιο επίπεδο η απάντηση μπορεί να είναι αντίστοιχη!

 • cortlinux

  Από την άλλη ίσως είναι άδικο να την κατηγορούμε ενώ μέχρι στιγμής δεν δείχνει να θέλει να γίνει apple στην θέση της apple. Άλλωστε αν χρησιμοποιήσεις Gnome και μετά Mac Os θα δεις ότι δεν είναι πολιτική της Canonical αλλά ότι γενικά το Gnome έχει αυτή την τάση. Κάποια προγράμματα είναι εκπληκτικά ίδια αλλά με άλλο όνομα. Αλλά μέχρι εκεί, γιατί το Gnome σου δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες που τις χάνεις στο όνομα της ευχρηστίας από την Apple.

  Σκεφτόμουν να κάνω ένα post σχετικό.

 • Σάββας

  Όσο και να προσπαθήστε την Apple δεν μπορείτε ούτε στο νυχάκι να πλησιάστε Λευτέρη.

 • tsakf

  Πάντως, αρχίζω να πιστεύω, ότι η γενικότερη τάση των χρηστών, να θέλουν να τρέχουν όλα, χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθούν λίγο για να μάθουν (δηλαδή να γίνουν λίγο πιο “ψαγμένοι” χρήστες), τελικά είναι που οδηγεί στην μετριότητα “να παίζει κάτι απλά για όλους”. Έχω περάσει από το RedHat, το Mandrake το Debian, και τώρα είμαι στο Ubuntu. Προς το παρόν το δουλεύω, και δεν έχω καιρό να ξαναστήσω το σύστημά μου. Μόλις το ξανακάνω θα γυρίσω στο Debian, είναι η μοναδική διανομή που πάντα έπαιζε, σταθερά, και χωρίς προβλήματα. Τώρα για το μαγαζί μουσικής, και το εφφετζίδικο στυλ, τι να κάνουμε, υπάρχει πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται και δυστυχώς χρειάζονται λεφτά.

  • rootist

   Φίλε tsafκ δηλαδή θα μου πεις ότι η Apple που θα σου σερβίρει αύριο-μεθαύριο ότι εφαρμογή θέλει η ψυχή σου στο iPad σε οδηγεί στην μετριότητα; Είναι μετριότητα το iPad και δεν είναι μετριότητα το Ubuntu που εγώ όταν το δοκίμασα ούτε flash μου δούλευε ούτε mp3 έπαιζε;

   • Salih Emin

    Προφανώς και δεν θα παίξουν ούτε flash, ούτε mp3, γιατι απλά η Canonical θα πρέπει να πληρώσει για αυτό το δικαίωμα. Δεν νομίζω να το κάνει ποτέ για το Ubuntu το οποίο μπορεί οποιοσδήποτε να κατεβάσει χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει για αυτό και να καλύψει αυτά τα εξτρά έξοδα. Οπότε ο κάθε χρήστης μένει να το κάνει “χειροκίνητα” μέσο των αποθετηρίων.
    Αντιθέτως η Apple και η MS πληρώνουν για αυτήν την δυνατότητα να παίζουν εξαρχής και αυτά τα έξοδά καλύπτονται αυτόματα όταν αγοράζεις ένα Mac OS ή Windows.

   • tsakf

    Όταν αναφερόμουν σε μετριότητα, εννοούσα μετριότητα γνώσεων. Επειδή προγραμματίζω από το 1980, τότε για να ήξερες να δουλεύεις υπολογιστή, έπρεπε να έχεις κάποιες γνώσεις. Μετά την έλευση των GUI, το click and go, που είναι πάρα πολύ καλό, δεν διαφωνώ σε αυτό, δίνει την ψευδαίσθηση στον χρήστη ότι ξέρει από υπολογιστές. Στην προαγματικότητα, εάν χρειαστεί, να κάνει κάτι παραπάνω από click and go, δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, και πρέπει να ασχοληθεί να μάθει κάποια πράγματα.

    Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι χρήστες πρέπει να μπορούν να κάνουν system administration στο σύστημά, τους, όπως και να ξέρουν να δουν τι εφαρμογές τρέχουν στο σύστημά, τους, για να είναι το σύστημα δικό τους και όχι της εταιρείας. Οπότε μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές (ότι τραβάει η ψυχή σου), αλλά κάποια υποτυπώδης γνώση του συστήματός σου πρέπει να υπάρχει. Η Apple, δεν νομίζω να προωθεί αυτή την ιδέα, όπως το ελεύθερο/ανοικτό λογισμικό.