TurboHercules εναντίων IBM… Δαύιδ εναντίων Γολιάθ… ή μήπως όχι; 1


New IBM Z10 MainframeΟι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει την εταιρεία IBM. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η εταιρεία αυτή ελέγχει μια τεράστια γκάμα προίόντων πληροφορικής μεταξύ άλλων λοιπόν διαθέτει και ένα πραγματικά τεράστιο οπλοστάσιο πατεντών. Ειδικά στον τομέα τις πληροφορικής των ιδιαίτερα μεγάλων υπολογιστών (όπως το μεγέθους ψυγείου μηχάνημα z10 που βλέπετε δίπλα).

Ένα από τα λειτουργικά συστήματα που τρέχουν σε αυτά τα μηχανήματα (εκτός από το Linux το όποιο μάλιστα μπορείς να αγοράσεις προεγκατεστημένο καθώς η ΙΒΜ συνεργάζεται στενά με την Novell)  είναι το z/OS. To z/OS είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο λειτουργικό σύστημα της IBM για την σειρά z των μηχανημάτων της.  Το z/OS είναι κατά βάση κλειστό λογισμικό και πάλιστα πολλές από τις λειτουργίες του καλύπτωνται από διάφορες πατέντες της IBM.

Tron Guy Talks About Geek Women

o Jay Maynard

Πριν λίγο καιρό η εταιρεία TurboHercules με έδρα το Παρίσι που κατηγόρησε την IBM για παραβίαση της αντιμονωπολιάκης νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέβαλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. H TurboHercules αναφέρει ότι η IBM εμποδίζει τους πελάτες της Hercules να τρέξουν εφαρμογές που προωρίζωνται για το z/OS μέσω του Hercules. Το Hercules είναι ένας ανοιχτού κώδικα εξομοιωτής της αρχιτεκτονικής των μηχανημάτων της IBM σε Hardware επίπεδο και ο χρήστης πρέπει ο ίδιος να παρέχει το λογισμικό. Μια από τις πλέον διαδεδομένες χρήσεις του z/OS στον εμπορικό κόσμο είναι για την διενέργεια disaster recovery και ο αρχηγός του project είναι ο περίφημος Jay Maynard… γνωστός και σαν The Tron Guy

Η ιστορία ξεκίνησε στις 29 Ιουλίου του 2010 με μια επιστολή της TurboHercules στα γραφεία της IBM Γαλλίας. Ο Πρόεδρος της TurboHercules R. Bowler έστειλε επιστολή που είχε σαν στόχο την έγκριση του επιχειρηματικού μοντέλου της TurboHercules από την ίδια την IBM της οποίας τα συστήματα εξομειώνει το Hercules. (το pdf της επιστολής εδώ)

Η IBM απάντησε 4 μήνες αργότερα (δια στόματος του Mark Anzani VP και Chief Technological Officer του IBM z Series) πως η εξομοίωση της αρχιτεκτονικής των μηχανημάτων της IBM χρειάζεται πνευματικά δικαιώματα που ανήκουν στην IBM και πως δεν γίνεται η ΙΒΜ να παραχωρήσει τέτοια δικαιώματα σε πλαφόρμες που τα παραβίαζουν. (το pdf της επιστολής εδώ)

Η TurboHercules  απάντησε στις 18 Νοεμβρίου 2009 πως είναι “έκπληκτη” καθώς δεν γνωρίζε ότι υπήρχαν πατέντες που παραβιάζονται από το Hercules καθώς το Hercules είναι ανοιχτού κώδικα, είναι ιδιαίτερα ενεργό εδώ και δέκα καθώς και ακόμη και developers μέσα στην IBM συχνά χρησιμοποιούν το εν λόγω πρόγραμμα.  Μάλιστα η επιστολή αναφέρει και την περίφημη “παραχώρηση” 500 πατεντών που έκανε η IBM την 1 Νοεμβρίου 2005 για χρήση από προγράμματα με άδεια ανοιχτού λογισμικού (βρήκα αυτό το σχετικό έγγραφο στο site της IBM) και την περίφημη θέση της πάνω στην υπόθεση Bilski. Μάλιστα προχωράει λίγο πιό πέρα και ζητά από την ΙΒΜ να αναφέρει ποιές πατέντες της μπορεί να παραβαζιάζει το Hercules και να προχωρήσει στην συμπερίληψη και αυτών στην περίφημη “παραχώρηση” που έκανε η IBM.  (το pdf της επιστολής εδώ)

Η IBM (μέσω του Mark Anzani) απάντησε με μια λίστα από πατέντες που (γύρω στις 137 εκ των οποίων μόνο δύο ανήκουν στην “παραχώρησή” στο ανοιχτό λογισμικό της IBM. (δείτε το εκτενές pdf εδώ)

Πέραν από αυτά υπάρχει και ένα post στο blog του Jim Zemlin του Executive Director του Linux Foundation, στο οποίο ο Jim αναδημοσιεύει email του Daniel Frye, VP ανάπτυξης ανοιχτών συστημάτων στην IBM στο οποίο ο Frye επαναλαμβάνει την δέσμευση της IBM στις 500 πατέντες για το ανοιχτό λογισμικό.

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι η TurboHercules σχετίζεται με τον ένα ή το άλλο τρόπο με την Microsoft (άρθρο του Reuters για να λέτε ότι τα βγάζω από το μυαλό μου), είναι χαρακτηριστικό ότι και η δύο συμμετέχουν στο περίφημο OpenMainframes.org που έχει σαν στόχο να χτύπησει το μονοπώλιο της IBM στα IBM συμβατά mainframe.

Νομίζω ότι είναι το ίδιο λογικό με το να πω… θέλω να τρέχω iPhone OS στο Symbian κινητό μου! Για μην θυμίσω την περίφημη Psystar. Από την άλλη η IBM κακά τα ψέματα διαχειρίζεται το θέμα με κάπως σπασμοδικό τρόπο αν και αυτό είναι λογικό γιατί η αλήθεια είναι ότι άν έχει μία δέσμευση στο ανοιχτό λογισμικό έχει χιλιάδες στου μετόχους τους που πρέπει να απολογηθεί. Περιμένω τα σχόλια σας και τις σκέψεις σας.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

One thought on “TurboHercules εναντίων IBM… Δαύιδ εναντίων Γολιάθ… ή μήπως όχι;

 • Θοδωρής Λύτρας

  Οι επιστολές είναι λίαν αποκαλυπτικές!
  Μερικές απλές αλήθειες:

  – Η IBM δεν μήνυσε κανέναν. Αντίθετα η TurboHercules επιτέθηκε πρώτη, υποβάλλοντας καταγγελία στην ΕΕ.

  – Η IBM τις πατέντες τις ανέφερε σαν δικαιολογία για τη στάση της, δηλαδή το να αρνηθεί να δώσει άδεια χρήσεως του λειτουργικού της (z/OS) πάνω στον εξομοιωτή Hercules. Άρα ούτε καν απείλησε την εταιρία TurboHercules, πολύ δε περισσότερο το ανοιχτού κώδικα project Hercules. Ουσιαστικά απλώς ζήτησε να την “αφήσουν ήσυχη”.

  – Το ουσιαστικό θέμα: είναι υποχρεωμένη η IBM να επιτρέψει τη χρήση του ΚΛΕΙΣΤΟΥ λειτουργικού της z/OS πάνω σε οτιδήποτε άλλο από τα IBM mainframes? Χμ… ναι καλά, όσο είναι υποχρεωμένη και η Apple να επιτρέψει τη χρήση του MacOS σε οτιδήποτε εκτός του Macintosh.

  – Ούτε βεβαίως είναι υποχρεωμένη η IBM να θέλει την πλατφόρμα της να τρέχει σε απλά μηχανήματα intel. Το συμφέρον της IBM το κρίνει (καλώς ή κακώς) η ίδια η IBM, και όχι η TurboHercules για λογαριασμό τη IBM.

  – H IBM δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον opensource εξομοιωτή Hercules, αυτό έχει αποδειχθεί 10 χρόνια τώρα. Δεν είναι όμως υποχρεωμένη να επιτρέψει σε μια εμπορική εταιρία να δημιουργήσει μια αγορά γύρω από το project αυτό, εντός του “οικοσυστήματος IBM”. Είναι μονοπωλιακή τακτική αυτό? Ας μη ξεχνάμε οτι το “οικοσύστημα ΙΒΜ” τοποθετείται σε μια ευρύτερη αγορά και δέχεται μπόλικο ανταγωνισμό. Όσο για το vendor lock-in των πελατών της IBM (για το οποίο υποτίθεται κόπτεται η TurboHercules) αυτό είναι κάτι που όφειλαν οι ίδιοι οι πελάτες να το έχουν σκεφτεί εδώ και χρόνια.

  – Παρεπιμπτόντως, η IBM είναι από τους πολύ σημαντικούς υποστηρικτές του opensource με πάρα πολλούς τρόπους. Συνεισφέρει σε πολλά project, έχει επενδύσει σημαντικά στο linux, και ας μη ξεχνάμε και τη στάση της στα δικαστήρια εναντίον της SCO. Άρα τα διαπιστευτήριά της τα έχει δώσει.

  Δε ξέρω λοιπόν αν η TurboHercules έχει σχέση με τη Microsoft, αλλά πάντως δεν αλλάζει η ουσία. Η TurboHercules είναι σαν το παιδάκι στο σχολείο που τσιγκλάει ένα μεγαλύτερο, και όταν το μεγάλο του πεί “άι φύγε από δώ”, το μικρό πάει κλαίγοντας στη δασκάλα και φωνάζει οτι το χτύπησαν.

  Επίσης προεξοφλώ οτι η καταγγελία στην ΕΕ για μονοπωλιακή συμπεριφορά της IBM δεν έχει καμμία τύχη εκ των πραγμάτων (αν είχε θα δημιουργούσε δεδικασμένο το οποίο θα δημιουργούσε απίστευτες ανατροπές σε όλο τον τεχνολογικό χώρο).