κυβέρνηση Μάλτας: προτιμάμε Ελεύθερο Λογισμικό, συνεργαζόμαστε με το τοπικό LUG για μεταφράσεις! 6


Sunrise in Malta

Η κυβέρνηση της Μάλτας εξέδωσε ντιρεκτίβα η οποία έχει σαν στόχο την υιοθέτηση Ελεύθερου Λογισμικού από το δημόσιο τομέα της και την χρήση της EUPL (Ευρωπαϊκής Άδειας Δημόσιας Χρήσης) από τις υπηρεσίες της.

Οι οδηγίες της εν λόγω ντιρεκτίβας είναι αρκετά εντυπωσιακές κατά την γνώμη μου, πιο συγκεκριμένα προτείνεται:

 • Η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει και κλειστού λογισμικού που είναι, εν μέρει ή εν όλω, βασισμένο σε ανοιχτού κώδικα τεχνολογίες. Οι τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται, τις γλώσσες προγραμματισμού, τις βιβλιοθήκες, βοηθητικά εργαλεία και τμήματα λογισμικού.
 • Η κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει  Ελεύθερο Λογισμικό με άδεια που είναι σύμφωνη με τον ορισμό Ελεύθερου Λογισμικού του Free Software Foundation. Η ρήτρα αυτή αποκλείει patches, ενημερώσεις και αναβαθμίσεις του εμπορικού λογισμικού που έχει ήδη αποκτηθεί.
 • Η κυβέρνηση εξετάζει μόνο ανοιχτό λογισμικό που είναι διαθέσιμο στην αγγλική γλώσσα, μαζί με μια άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα. Ο πηγαίος κώδικας και τα σχόλια του θα πρέπει ιδανικά να είναι στην αγγλική γλώσσα.
 • Η κυβέρνηση θα προτιμά ανοιχτό λογισμικό που υποστηρίζει Intenationalisation
 • Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει τις επενδύσεις από τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζοντας ανοιχτού κώδικα λογισμικό που δημοσιεύεται στο OSOR.eu
 • Οι νομικοί κίνδυνοι και ευθύνες για το λογισμικό που έχει άδεια ανοιχτού κώδικα λαμβάνονται από το Προϊστάμενο του οργανισμού που υιοθετεί το εν λόγω λογισμικό.
 • Οι λύσεις ανοιχτού κώδικα λογισμικού που θα χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένες στο intranet του OSOR, Πακέτα και διανομές ανοιχτού κώδικα θα πρέπει να καταχωρούνται στο σύνολο τους.
 • Σε περίπτωση που απαιτείται μετάφραση στην Μαλτεζική γλώσσα κάποιου ανοιχτού κώδικα προγράμματος η κυβέρνηση θα επιδιώκει την συνδρομή του Government of Malta Open Source End User Group.
 • Η κυβέρνηση θα επιδιώκει εκπαίδευση και υποστήριξη λογισμικού ανοιχτού κώδικα μέσω υπαρχόντων και δυνητικών επαφών της, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν κυβερνητικού και ιδιωτικούς φορείς.
 • Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την διευκόλυνση τη διανομής  κυβερνητικών λύσεων ανοιχτού λογισμικού στο πλαίσιο της EUPL.
 • Όταν δεν είναι δυνατό να γίνει χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα, τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία θα πρέπει τίθενται στη διάθεση μας.
 • Η κυβέρνηση θα παρέχει χώρους εργασίας για λύσεις ελεύθερου λογισμικού είτε μέσω του ΕθνικούForge (σαν το SourceForge αλλά από την Μαλτέζικη κυβέρνηση) ή στο OSOR.eu έλλειψή του πρώτου.

Πόσα χρόνια μπροστά είναι άνθρωποι σε αυτά τα θέματα!!! Άντε να πέρνουμε και εμείς σειρά σιγά-σιγά.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

6 thoughts on “κυβέρνηση Μάλτας: προτιμάμε Ελεύθερο Λογισμικό, συνεργαζόμαστε με το τοπικό LUG για μεταφράσεις!

 • Konstantinos Zigourakis

  Το θεμα στην Ελλαδα ειναι πως θα παρουμε την μιζα.

  Δηλαδη ειναι ικανοι να παρουσιασουν και να μας πεισουν φυσικα οτι η λυση ελευθερου λογισμικου που μπορει, κατα 99% τουλαχιστον, να ειναι και δωρεαν οτι ειναι πιο ακριβη απο την αντιστοιχη που προτεινει η Microsoft.

  Μην ψαχνεις πως. Μονο ο Copperfield ξερεις. Βεβαια ο Γιωργος Παπανδρεου και ο Γιωργος Παπακωνσταντινου τον εχουν ξεπερασει προ πολλου μιας και ηταν οι μονοι που εβλεπαν λεφτα εκει που δεν υπηρχαν.

  Καταλαβαινεις λοιπον πως κατι τετοιο ειναι παιχνιδακι γι’ αυτους.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Νομίζεις ότι το Ελεύθερο Λογισμικό θα καταργήσει την μίζα; Δεν είμαι σίγουρος. Άλλωστε τα πολλά λεφτά δεν είναι η αγορά αυτού καθ’εαυτού του λογισμικού (της άδειας χρήσης του πχ στα Windows) αλλά η υποστήριξη του.

   Από την άλλη κάποιες κινήσεις επιβάλεται να γίνουν, το θέμα είναι να τις κάνουμε από μόνοι μας γιατί αργά η γρήγορα (θέλω να πιστεύω) η ΕΕ θα υποστηρίξει πιό ενεργά το Ελεύθερο Λογισμικό.

 • Konstantinos Zigourakis

  “Νομίζεις ότι το Ελεύθερο Λογισμικό θα καταργήσει την μίζα;”

  Γι’ αυτο ειπα οτι ειναι κατα 99% ειναι Ελευθερο Χαχαχα!!!!

  Αν υπολογισεις οτι ζουμε σε μια χωρα που ολοι βολευονται καπου μπορει να διορισουν 300 υποστηρικτες Ελευθερου Λογισμικου(οπως διορισαν 300 κηπουρους στον Ευαγγελισμο) που θα παιρνουν λεφτα απο υπηρεσιες που δεν εχουν καν υπολογιστικα συστηματα.

  Τοτε ναι, μιλαμε για ενα πολυ πιο ζημιογονο συστημα.

  Υ.Γ. Αυτο που μπορεις να ενημερωνεσε μεσω mail για νεα σχολια σε αυτην την δημοσιευεση πως το εχεις κανει; Στειλε καμια λιστα με χρησιμα wordpress plugins. Ααααα και κατι ακομα. Το “μοιρασε το” που εχεις στο feed πως το εχεις κανει;

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Δεν είναι το θέμα να διορίσουν τον υποστηρικτή του Ελεύθερου Λογισμικού. (Σχετικά με τους κηπουρούς του Ευαγγελισμού δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ύπαρξη κηπουρών,εγώ δεν έχω δει πάντως.)Τώρα αν το κράτος οργανωθεί έτσι ώστε να έχει ένα δικό του Open Source User Group (δεν λέμε τίποτα τρομερό, ένα website και μια λίστα, ένα Wiki, ένα forum και ένα κανάλι IRC) σε server που ήδη υπάρχουν και απλά κάθονται δεν νομίζω ότι θα χαλάσει κανένα.

   Νομίζω και θα επιμείνω σε αυτό ότι δεν θα με χάλαγε αν στην πόλη σου εσύ πχ πωλούσες υπηρεσίες εγκατάστασης και εκπαίδευσης πχ:Ubuntu σε μια κρατική υπηρεσία με ένα φυσιολογικό κόστος πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα απαιτούσε για την εγκατάσταση μια εταιρεία κλειστού λογισμικού με έδρα την Αθήνα.

   ΥΓ:θα ποστάρω (επιτέλους) μια λίστα με δύο-τρία WordPress plugin που έχω εγκαταστήσει.