Το WordPress 3.0 Thelonius είναι διαθέσιμο (και ήδη τρέχει στο elkos.gr)


Matt done WordPress style

o ιδρυτής του WordPress Matt Mullenweg

To WordPress είναι μια από τις πλέον διαδεδομένες πλατφόρμες δημιουργία blog στο κόσμο.  Εδώ και λίγες ώρες είναι διαθέσιμη η έκδοση 3.ο του για εγκατάσταση ή αναβάθμιση. Παρακάτω θα αναφερθώ σε κάποιες από τις αλλαγές που φέρνει η νέα έκδοση του WordPress.

Νέο theme για τον administrator. Το WordPress άλλαξε το κλασσικό πλέον theme για που είχε για τις λειτουργίες διαχείρισης του και πλέον επέλεξε κάτι πιο φωτεινό. Προσωπικά η αλλαγή μου φαίνεται οπτικά αρκετά ενδιαφέρουσα αλλά αυτά είναι προσωπικά γούστα.

Ενοποίηση με το WordPress MU. Το WorPress MU είναι η έκδοση του WordPress για site που υποστηρίζουν περισσότερα από ένα blog. Αν και δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσω σύντομα αυτό το χαρακτηριστικό νομίζω ότι για πολλούς αποτελεί μια πολύ χρήσιμη προσθήκη. (αν θέλει κάνεις hostάρισμα υπό την μορφή to_sub_domain_sas.elkos.gr ας με ενημερώσει δεν χάνει και τίποτα, ειδικά αν πρόκειται για κάτι opensource related θα δυσκολευτώ να πω όχι)

Νέο Default θέμα στο WordPress το Twenty Ten που υποστηρίζει όλες

τις νέες δυνατότητες του WordPress 3.0

Νέος τρόπος διαχείρισης custom menus. επιτρέπει την δημιουργία custom menus, το συνδυασμό δημοσιεύσεων , σελίδων (pages), κατηγοριών (categories), ετικετών (tags) και συνδέσμων για χρήση στα custom menus ή σε widgets.

APIs για custom headers και backgrounds, τα APIs αυτά είναι στην διάθεση των theme developers για να φτιάξουν ένα καλύτερο τρόπο ελέγχου των στοιχείων αυτών.

Βελτιωμένο Help στις σελίδες διαχείρισης ώστε να απεικονίζονται σχετικά με το περιεχόμενο που προβάλλεται  στοιχεία της τεκμηρίωσης. Πολύ χρήσιμο ειδικά για νεότερους χρήστες αλλά και για τα νέα features.

Δυνατότητα ορισμού του username και του password κατά την εγκατάσταση. Καιρός ήταν πιστεύω να μπει και αυτό το feature για να κάνει ακόμη πιο εύκολη την (πραγματικά αρκετά εύκολη) εγκατάσταση του WordPress.

Μαζικό Update στα θέματα με αυτοματοποιημένο maintanance mode κατά την διαδικασία του Update ώστε να μην υπάρχουν παρατράγουδα για όσους επισκέπτονται το site σας εκείνη την ώρα.

Καλύτερη υποστήριξη για shortlinks. Γιατί 140 χαρακτήρες πολλές φορές μπορεί να είναι λίγοι. 😛

Custom Posts Types και custom taxonomies. Παραδείγματος χάρη μπορεί να δημιουργήσει κανείς ένα ειδικό για post type για …ας πούμε το Παράξενο Καθεδρικό (θα δούμε πότε)

Περισσότερα θα βρείτε στο Codex του WordPress

Επίσης παρακάτω επισυνάπτω ένα video του Matt Mullenweg σχετικά με το νέο WordPress


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε