η Dell παρουσιάζει διαφήμιση για το Ubuntu! 9


Ubuntu Inside

H Dell, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής και εμπορίας laptop παγκοσμίως εδώ και καιρό προσφέρει το Ubuntu την πλέον δημοφιλή διανομή Linux ως εναλλακτική επιλογή για πολλά προϊόντα της. Φυσικά και πολλοί άλλοι κατασκευαστές προσφέρουν διάφορες διανομές Linux ωστόσο η Dell σε σύγκριση με άλλους κατασκευαστές υπολογιστών ξοδεύει ένα σημαντικό κομμάτι του PR και του Marketing της στο να γνωστοποιήσει στο χρήστη ότι μπορεί αν θέλει να επιλέξει Ubuntu στην θέση των Windows. (Αν και από την άλλη συνιστά στο χρήστη τα Windows 7 και προτείνει το Ubuntu σε άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με το προγραμματισμό ανοιχτού κώδικα). Από την άλλη εδώ και λίγες μέρες οι πελάτες της Dell στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι σε θέση να παραγγείλουν μηχανήματα με προεγκατεστημένο Ubuntu παρά μόνο μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας.

Αυτό όμως που δεν περίμενα να δω (τουλάχιστον στην φάση αυτή, και με τις προηγούμενες εξελίξεις) είναι τηλεοπτική διαφήμιση της Dell για την δυνατότητα που δίνει στους πελάτες της ένα εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα. Νομίζω ότι στο μέλλον θα δούμε και άλλους κατασκευαστές να προωθούν την δυνατότητα επιλογής Linux στα μηχανήματα τους ανεξάρτητα από το πια διανομή θα προσφέρουν. Αν και οφείλω να εξομολογηθώ ότι θα ήθελα σύντομα να δούμε παρόμοιες διαφημίσεις και στους δικούς τηλεοπτικούς μας δέκτες στα Ελληνικά και (γιατί όχι;) από ντόπιες εταιρείες υπολογιστών.

Παρακάτω ακολουθεί το επίμαχο βίντεο της διαφήμισης του Ubuntu από την Dell.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

9 thoughts on “η Dell παρουσιάζει διαφήμιση για το Ubuntu!

 • Linuxman

  Απαράδεκτη αναφορά από την Dell :
  Choose UBUNTU if: * You do not plan to use Microsoft WINDOWS * You are interested in open source programming .
  Είναι σαν να λες αν δεν είσαι προγραμματιστής μην επιλέγεις Ubuntu .
  Δεν με απασχολεί αν θα το δείξουν στα Ελληνικά κανάλια το διαφημιστικό αυτό άλλα να υπάρχει επιλογή με την θα πάρω το φορητό τις Dell στα καταστήματα .
  Να πάω σε ένα κατάστημα και να μπορώ να επιλέξω Dell με Ubuntu π.χ. .

  • Eleftherios Kosmas Post author

   έχεις δίκιο Linuxman η λογική του “You are interested in open source programming” είναι παντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Δεν θα με χάλαγε να δω διαφημίσεις σχετικές με το Ubuntu. Όχι τόσο γιατί θα αγοράσουν Laptop με Ubuntu προεγκατεστημένο (ναι ίσως κάποιοι το κάνουν) αλλά περισσότερο γιατί πολύ περισσότεροι θα ψαχτούν ώστε να το δοκιμάσουν και να το εγκαταστήσουν σε κάποιο μηχάνημα τους.

 • gerstavros

  ωραίο, η διαφήμιση πάνρως δν μιλάει για προγραμματισμο

  • Eleftherios Kosmas Post author

   ναι όντως η διαφήμιση δεν μιλάει για προγραμματισμό… νομίζω ότι πλέον ακόμη και απλοί καθημερινοί χρήστες χαλαρά χρησιμοποιούν Ubuntu (και άλλες διανομές)

 • Μιχαλούδης Μιχάλης

  Ωραία διαφήμιση. Πράγματι απ’ όσο ξέρω η Dell είναι από τις λίγες εταιρίες που προσφέρουν προ-εγκατεστημένο Linux.

  Το ζόρισμα είναι ότι όταν όλες οι εταιρίες γράφουν “Χ company Recommends Windows 7” έχεις ανοίξει κόντρα συμφερόντων. Έτσι το “Ubuntu is safer than Microsoft Windows” έγινε “According to industry reports, Ubuntu is unaffected by the vast majority of viruses and spyware.” Ελπίζω να αντέξει η Dell και να γίνει κατανοητή η ελευθερία επιλογής.
  http://www.linuxinsider.com/story/70299.html

  Το 1ο link πρέπει να είναι νεκρό.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Ευχαριστώ για το Link Μιχάλη, ναι νομίζω ότι η Microsoft ή μάλλον σωστότερα “κάποιοι στην Microsoft” βλέπουν ότι χάνεται έδαφος (δεν είναι μόνο το Linux που κερδίζει από αυτό) και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τα ποσοστά στην αγορά OEM. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό μπορεί να έχει μόνο βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και αν δεν γίνει ένα paradigm shift (ουδέν σχόλιο για το marketing jargon) στο επιχειρηματικό της μοντέλο… στο τέλος θα συνεχίσει η φθίνουσα πορεία. Φυσικά μέσα στην Microsoft θα υπάρχουν και διορατικοί άνθρωποι και αξιόλογοι προγραμματιστές όμως μέσα στο περίπλοκο διαχειριστικό μοντέλο της είναι δύσκολο να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές.

   Κάποιος από το PR τμήμα της Dell θα φρόντισε να φύγει το πρώτο link. Το αφήνω όμως ως έχει… for hysterical (και όχι historical) reasons. 😀