η Oracle ξαναχτυπά… το OpenSolaris θα αναπτύσσεται πίσω από κλειστές πόρτες 7


OpenSolaris ShirtΠάντα είχα μια συμπάθεια στο OpenSolaris, δεν ξέρω ακριβώς γιατί άλλωστε αν και ανοιχτού κώδικα δεν ήταν Ελεύθερο Λογισμικό. Όταν η Oracle εξαγόρασε την Sun Microsystems για λίγο πίστεψα ότι η Oracle που κακά τα ψέματα ήταν ένα μεγαθήριο σε σύγκριση με την “συγκριτικά” μικρή Sun θα έδινε νέα πνοή στο project. Βαθιά μέσα μου είχα την ελπίδα ότι η Oracle θα άνοιγε ακόμη περισσότερο το OpenSolaris και ίσως να εξέταζε μια περισσότερο ελεύθερη άδεια λογισμικού για αυτό. Δυστυχώς τους μήνες που πέρασαν τα πράγματα για το OpenSolaris δεν έδειχναν καθόλου καλά και η ένταση μεταξύ του OpenSolaris Governing Board και της Oracle έφτασε στο σημείο το OpenSolaris Governing Board να ζητά από την Oracle να πάρει θέση ή να αναλάβει εκείνη πλήρως το OpenSolaris.

Τελικά η απάντηση της Oracle ήρθε αλλά δεν ήταν αυτή που θα ελπίζαμε: Συγκεκριμένα στο blog του Steven Stallion δημοσιεύεται ένα κείμενο που αναφέρει ότι πλέον το OpenSolaris θα αναπτύσσεται πίσω από κλειστές πόρτες και ο κώδικας του θα διατίθεται από την Oracle όταν ολοκληρώνει την ανάπτυξη των εκάστοτε εκδόσεων του σε αντίθεση από ότι γινόταν μέχρι πρόσφατα. Εργαζόμενοι στην Oracle επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα του κειμένου χωρίς όμως η ίδια η εταιρεία να έχει προχωρήσει σε κάποια δημόσια ανακοίνωση.

Μετά την μήνυση που υπέβαλε η Oracle για το Android αυτό είναι ένα ακόμη πλήγμα για το ελεύθερο λογισμικό!


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

7 thoughts on “η Oracle ξαναχτυπά… το OpenSolaris θα αναπτύσσεται πίσω από κλειστές πόρτες

 • Salih Emin

  Αχ αυτή η Oracle…

  Επίσης και εγώ είχα μια συμπάθεια στο OpenSolaris. Γερό και άξιος εκπρόσωπος του Unix. Αν δεν δούμε ανα 2 χρόνια τουλάχιστον εκδόσεις τότε δυστυχώς το OpenSolaris δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις Enterprise διανομές Linux. Απορώ όμως πώς θα τα συμβαδίσει με το δικό της πακέτο Unbreakable Linux

  Από την άλλη το θέμα με το Android Linux… Αυτό πόνεσε… Μάλλον η Google θα ξανασκεφτεί το ενδεχόμενο να προσαρμόσει την πορεία του κώδικα ώστε να μπει ξανά στο main tree του Linux μπας και αποκτήσει έναν γερό σύμμαχο.. 😛

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Η αλήθεια είναι ότι η Oracle είναι από τους πλέον σημαντικούς εταιρικούς kernel developers.

   Όσο αφορά το Android νομίζω ότι τα πράγματα σε αυτό το θέμα ήδη τα έχουν συζητήσει στο LinuxCon την προηγούμενη βδομάδα και από ότι λέγεται στα επερχόμενα updates του Android θα διορθωθεί το θέμα (μάλλον).

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Μακάρι… και ας ελπίσουμε ότι η Oracle δεν θα απαντήσει και με άλλες μηνύσεις. Δεν ξέρεις ποτέ μπορεί και το Illumos να “παραβιάζει” καμιά πατέντα της Sun στο Solaris.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Κλέαρχε θα παραμείνει Open αλλά ο κώδικα θα είναι διαθέσιμος όταν ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του. Όχι όπως τώρα…. νομίζω ότι με αυτές τις πρακτικές θα χάσει και το μικρό κομμάτι της αγοράς που είχε.