κάτω από την GPL τα παιχνίδια Wolfenstein:Enemy Territory και Return To Castle Wolfenstein 4


return to castle wolfenstein - 1Ένα από τα πρώτα παιχνίδια που είχα παίξει σε υπολογιστή ήταν το Doom της id software. Η id software ήταν από τις πρώτες εταιρείες λογισμικού που ακόμη και εμπορικά παιχνίδια της ήταν διαθέσιμα για το Linux.

Όμως η εταιρεία δεν έμεινε εκεί καθώς 5 χρόνια μετά από την δημιουργία των game engines είχε την παράδοση να διαθέτει των κώδικα τους κάτω από την άδεια GPL (με μόνη εξαίρεση το Quake III που τελικά άργησε περίπου ένα χρόνο). Αν και οι προσπάθειες της id στο χώρο του Linux δεν ήταν πάντα επιτυχείς η χρήση του κώδικα ειδικά του Quake III είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μιας πλειάδας παιχνιδιών που ανοιχτού κώδικα για Linux που ήταν ιδιαίτερα επιτυχή. Επίσης, εδώ και χρόνια λόγω της διάθεσης του κώδικα τω παιχνιδιών της id κάτω από την GPL υπάρχει η παράδοση όταν κάποιος να αναπτύσσονται ports για κάθε λογής συσκεύη που μπορεί να τρέξει ελεύθερο λογισμικό… (μέχρι και για “ξεκλειδωμένα” iPod).

Πριν λίγες μέρες λοιπόν και στα πλαίσια του συνεδρίου Quakecon (του συνεδρίου του Quake) ο John Carmack προχώρησε στην διάθεση από μέρους της id του κώδικα του Wolfenstein:Enemy Territory και του Return To Castle Wolfenstein κάτω από την GPLv3. Μάλιστα στην περίπτωση του Return To Castle Wolfenstein παρέχετε το πλήρες παιχνίδι με τα απαραίτητα αρχεία παρακαλώ. Πιστεύω ότι η τακτική αυτή που εδώ και χρόνια ακολουθεί η id της προσδίδει περισσότερα οφέλη από ότι αρχικά φαίνεται, ίσως στο μέλλον δούμε και άλλες εταιρείες να ακολουθούν παρόμοιες τολμηρές κινήσεις.

Ήδη στον ftp server της id μπορείτε να βρείτε τo κώδικα.

Ενώ αν θέλετε να ασχοληθείτε με την ανάπτυξη του στα πλαίσια του ioquake μπορείτε να ακολουθείστε τα παρακάτω link.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

4 thoughts on “κάτω από την GPL τα παιχνίδια Wolfenstein:Enemy Territory και Return To Castle Wolfenstein