επιτέλους επίσημο video chat στο Gmail και για το Linux 2


Επιτέλους μετά από χρόνια γκρίνιας το Gmail πλέον υποστηρίζει επίσημο plugin για την προσθήκη Video Chat στο Linux. Να επισημανθεί ότι οι χρήστες των Windows είχαν αυτή την δυνατότητα  από το Νοέμβριο του 2008.

Στην παρούσα φάση διαθέσιμα υπάρχουν πακέτα .deb για διανομές βασισμένες στο Debian και το Ubuntu ενώ ετοιμάζονται και πακέτα για διανομές βασισμένες στο RPM.

Φυσικά κάτι τέτοιο ήταν εδώ και καιρό αναμενόμενο ειδικά μετά την δήλωση της Google πως ετοιμάζει καινούριο λειτουργικό σύστημα το Chrome OS που θα είναι βασισμένο στο Linux και θα βασίζεται σε πακέτα .deb.

Να τονιστεί ότι το plugin για το Gmail δεν είναι ελεύθερο λογισμικό αλλά κλειστού κώδικα. Ωστόσο η Google χρησιμοποιήσε ανοιχτά πρότυπά για την δημιουργία του (όπως το XMPP, το RTP, και το H.264) με συνέπεια οι χρήστες ανοιχτού κώδικα προγραμμάτων όπως το Pidgin να μπορούν εδώ και καιρό να έχουν Video Chat στο μηχάνημα τους.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

2 thoughts on “επιτέλους επίσημο video chat στο Gmail και για το Linux

 • Klearchos-Angelos Gkountras

  μια χαρα … καλα που δουλευω μεσω pidgin
  κατι δεν καταταλαβαινω
  πως ειναι ελευθερο και κλειστου κωδικα…
  μαλλον εννοεις freeware

  • Eleftherios Kosmas Post author

   λέω ότι ΔΕΝ είναι ελεύθερο λογισμικό ΑΛΛΑ κλειστού κώδικα.
   Να πω και την αλήθεια δεν μου αρέσει η έκφραση freeware γιατί δημιουργεί παρεξηγήσεις.