Πως να δοκιμάστε το Chrome OS με ένα USB 2


Google Chromium Tablet (1)Εδώ και αρκετό καιρό η Google προχώρησε στην ανάπτυξη του δικού της λειτουργικού συστήματος βασισμένου στο Linux του Chrome OS. Αν και η Google εδώ και καιρό αναπτύσσει το Android που και αυτό βασίζεται στο Linux ο στόχος εδώ είναι διαφορετικός καθώς το Chrome OS βασίζεται στο πρόγραμμα πλοήγησης του web Chrome και έχει σκοπό να καλύψει ένα κομμάτι της αγοράς των προσωπικών υπολογιστών των tablet ενώ το Android έχει σαν στόχο να καλύψει την αγορά μικρότερων συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα και mini-tablets.

Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έχει πάρει κατά την γνώμη μου η Google είναι η το γεγονός ότι η Google αποφάσισε να αναπτύξει το Chrome OS ως ανοιχτό λειτουργικό σύστημα και για αυτό το λόγω δημιούργησε το Chromium OS που είναι ή υπό ανάπτυξη έκδοση του Chromium OS κάτι παρόμοιο με αυτού που κάνει και με τον ομώνυμο πρόγραμμα browsing και σας διαβεβαιώ ότι το Chromium δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το Chrome. Όπως είναι φυσικό αρκετοί χρήστες θέλουν να δοκιμάσουν το λειτουργικό σύστημα Chromium OS, και κάτι τέτοιο είναι εφικτό ακριβώς γιατί η ανάπτυξη του γίνεται διάφανα (και όχι πίσω από κλειστές πόρτες).

Από τις πολλές υλοποιήσεις που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητα νομίζω ότι η πλέον εντυπωσιακή (και αποτελεσματική) είναι η προσπάθεια ενός 17χρόνου από το Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Hexxeh (το nom de guerre του Liam McLoughlin) ο οποίος όχι μόνο έχει καταφέρει να παρέχει έτοιμα builds αλλά το κάνει αυτό με τρόπο εκπληκτικό καθώς έχει προσθέσει υποστήριξη Flash, Java ακόμη και drivers για κάρτες nvidia.

Ο Hexxeh προσφέρει δύο διαφορετικές εκδόσεις του Chromium OS: η μια είναι η έκδοση είναι η Chromium OS Vanilla που ουσιαστικά είναι μια αυτοματοποιημένη εικόνα του φτιαγμένη από το κώδικα του Chromium OS χωρίς καμία από τις αλλαγές του Hexxeh. Το βασικό μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το κώδικα μόνο του Chromium OS χωρίς τις αλλαγές που έχει προσθέσει το παλικάρι, ωστόσο αν είστε τυχεροί και το hardware σας υποστηρίζεται από το Chromium OS θα μπορέστε να το τρέξτε άνετα στο μηχάνημα σας και να δείτε από πρώτο χέρι την δουλειά που γίνεται στο Chromium OS.

H άλλη έκδοση είναι το Chromium OS Flow που υποστηρίζει σαφώς πολύ περισσότερο hardware, flash και έχει εγκατεστημένη Java. Το Flow είναι η πλέον “φτιαγμένη” έκδοση του του Hexxeh που νομίζω ότι θα βρείτε αρκετά ενδιαφέρουσα.

Οδηγίες για το πώς θα βάλετε το Chromium OS Flow σε USB θα βρείτε στα ακόλουθα link (Windows, Mac OS X) και οδηγίες για το το Linux για Ubuntu και Debian διανομές εδώ:

 • βρείτε ένα USB με τουλάχιστον 2GB χωρητικότητα
 • βάλτε το BIOS σας να Boot-άρει από USB πριν το σκληρό
 • κατεβάστε το ChromeOS-Flow.img (εδώ θα το βρείτε, το img έχει μέγεθος γύρω στα 350ΜΒ) και βάλτε το σε όποιο φάκελο θέλετε
 • εγκαταστήστε το πρόγραμμα USB-ImageWriter είτε με το Synaptic , ή πληκτρολογώντας  “sudo apt-get install usb-imagewriter” σε κονσόλα
 • πάτε στο μενού Applications  (εφαρμογές)–> Accessories  (βοηθήματα)–> ImageWriter αν δεν το βρίσκετε ή βαριέστε να ψάχνετε όπως εγώ δώστε  “sudo imagewriter” από κονσόλα (ναι θέλει root privileges για να γίνει σωστά η δουλειά)
 • φροντίστε να είναι unmounted το USB σας (το συνιστώ) ή φροντίστε να μπορεί να γίνει unmount (σε απλά Ελληνικά: φροντίστε οι εφαρμογές που τρέχουν εκείνη την ώρα να μην το χρησιμοποιούν)
 • δώστε την τοποθεσία που βρίσκεται το ChromeOS-Flow.img και την τοποθεσία του USB σας
 • γράψτε το img και
 • φτιάξτε καφέ θα περάσει ένα τεταρτάκι-εικοσάλεπτο σίγουρα
 • κάντε reboot.
 • στο login screen δώστε τα ακόλουθα username:facepunch και password:facepunch (φυσικά μετά μπορείτε να τα αλλάξετε)
 • αν δεν μπαίνει με την μία δοκιμάστε να βάλτε ethernet καλώδιο γιατί μάλλον το WiFi σας δεν υποστηρίζεται ακόμη (είναι ακόμη δοκιμαστικό… υπομονή)
 • λογικά τώρα θα πρέπει να boot-άρει κανονικά, δοκιμάστε το και αν έχετε όρεξη αφήστε και ένα σχόλιο σε αυτή την δημοσίευσή.

Προσωπικά ακόμη δυσκολεύομαι να συνηθίσω στην ιδέα ενός συνεχώς Online λειτουργικού συστήματος όπως το Chrome OS όπως και στην ιδέα ότι οι περισσότερες εφαρμογές μου είναι online. Φυσικά κάποιος θα πει ότι όταν πρωτάρχισα να ασχολούμαι με τους υπολογιστές και το ελεύθερο λογισμικό η πρόσβαση στο γρήγορο Internet ήταν μια πολυτέλεια των ολίγων ενώ σήμερα είναι κοινός τόπος στα περισσότερα νοικοκυριά.  Ναι ίσως δεν θα αντικαταστήσω το λειτουργικό μου σύστημα με το Chrome OS στο Desktop μου…  ίσως αν είχα ένα Tablet και χρησιμοποιούσα το Chrome OS σε αυτό πίνοντας το καφεδάκι μου στην βεράντα θα είχα διαφορετική γνώμη για το πόσο χρήσιμο και ενδιαφέρων είναι μέχρι στιγμής όμως το βλέπω σαν niche.

Από την άλλη βλέποντας ότι οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους περισσότερο online, σε site όπως αυτό (μπράβο σας ευχαριστώ για την προτίμηση κτλ κτλ) αλλά  και σε site όπως το Facebook και σε “φάρμες” ναι τότε αλλάζει το θέμα.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

2 thoughts on “Πως να δοκιμάστε το Chrome OS με ένα USB