βοηθήστε το VoxForge να μάθει Ελληνικά (και όχι μόνο) 2


voxforge logoΤο VoxForge είναι μια αρκετά φιλόδοξη προσπάθεια συλλογής ακουστικών μοντέλων ομιλίας. Τα ακουστικά μοντέλα (στην γλώσσα των προγραμματιστών ανάλυσης φωνής ονομάζονται speech corpus ή corpora) θα χρησιμοποιηθούν ώστε να βελτιωθούν οι δυνατότητες αναγνώρισης φωνής σε διάφορες βιβλιοθήκες αναγνώρισης ομιλίας όπως η Sphinx (άδεια BSD), ISIP (public domain), Julius (άδεια BSD like) και HTK (HTK licence) και όλα τα  αρχεία καταγεγραμμένου ήχου θα είναι κάτω  από την GPL. Η δυνατότητα αυτή θα παρέχει την ικανότητα φωνητικού ελέγχου τον υπολογιστών μας.

Αν θέλετε να βοηθήστε την προσπάθεια αυτή και την ενσωμάτωση Ελληνικών στο VoxForge μπορείτε να επισκεφθείτε αυτή την σελίδα, με το μικρόφωνο του υπολογιστή σας και ένα Java Applet που θα βρείτε σε αυτή την σελίδα. Το μόνο που έχε να κάνετε είναι να διαβάστε φωναχτά το κείμενο που θα βλέπετε στο Java Applet σας. Μάλιστα μπορείτε να διαλέξτε και με τι προφορά θα μιλήστε (πχ. Κρητική, Κυπριακή, Βόρειας Ελλάδας). Τα υπόλοιπα αφήστε να τα αναλάβει η ομάδα ανάπτυξης του VoxForge. Επίσης μπορείτε να προσθέστε και corpora σε άλλες γλώσσες όπως τα Αγγλικά, τα Γερμανικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά, τα Εβραϊκά, τα Ιταλικά, τα Ολλανδέζικα,τα Πορτογαλικά και τα Ρώσικα.

Παράλληλα το VoxForge χρησιμοποιεί την τεράστια βάση του LibriVox (που συλλέγει audiobook βιβλίων που δεν έχουν πλέον πνευματικά δικαιώματα) για να συλλέξει δεδομένα.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

2 thoughts on “βοηθήστε το VoxForge να μάθει Ελληνικά (και όχι μόνο)