oxinus μια νέα Ελληνική διανομή…; 8


Oxinus desktopΠριν λίγο καιρό είχα δει μια διαφήμιση μέσω AdSense για μια Ελληνική διανομή με το όνομα Oxinus. Λίγα λεπτά αργότερα επικοινώνησα με το Νίκο Κατσιγιάννη, έναν από τους δημιουργούς της Oxinus με μια σειρά ερωτήσεων.

Λευτέρης Κοσμάς: Ποίοι είναι οι στόχοι του Oxinus;
Νίκος Κατσιγιάννης: Το Oxinus Project έχει σκοπό να προσφέρει εντελώς δωρεάν μία διανομή GNU/Linux που βασίζεται στο Ubuntu (βέβαια κοιτάμε κατά καιρούς και άλλες διανομές) απαλλαγμένη από τα πολλά utilities αλλά κατάλληλη για όλων των ειδών τους υπολογιστές, είτε είναι desktops, είτε laptops είτε ακόμα και netbooks. Επιπλέον δίνουμε βάση στο σκεπτικό να προσφέρουμε ένα έτοιμο ελληνικό desktop εμπλουτισμένο με τα προγράμματα που χρησιμοποιεί συνήθως ο Έλληνας χρήστης καθημερινά (με βάση την εμπειρία μας και τη δική μας χρήση). Φυσικά δίνουμε βάση και στην ομορφιά του desktop! 😉

ΛΚ: Σε τι διαφέρει από το Ubuntu;
ΝΚ: Το Oxinus στην ουσία είναι ubuntu, αυτό δεν το κρύβουμε. Η βασική διαφορά όμως είναι ότι παρέχουμε άλλο αρχικό πακέτο εφαρμογών βασισμένο στην χρήση που κάνει ο Έλληνας χρήστης, όπως προανέφερα παραπάνω. Επιπλέον, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι περιορισμοί περί πατεντών που υπάρχουν στις ΗΠΑ (και που η Canonical υποχρεούται να εφαρμόσει στο Ubuntu) μπορούμε και εισάγουμε στη διανομή και non-free λογισμικό το οποίο είναι δωρεάν για χρήση, όπως flash player, java, google earth, microsoft γραμματοσειρές, κλπ. Αν έβαζες ubuntu στον υπολογιστή σου, αυτά δε θα ήταν από την αρχή διαθέσιμα. Οπότε το oxinus έχει τη διαφορά ότι στρέφεται προς τον Έλληνα χρήστη, ο οποίος (εμφανώς) βαριέται να βάλει τα μικροπράγματα που ζητούνται από πολλές web υπηρεσίες όπως το youtube. Αυτά τα έχουμε έτοιμα. Μάλιστα, στην έκδοση 3.0 που ετοιμάζουμε θα παρατηρήσεις πιο ελαφρύ desktop μιας και έχουμε ξεκινήσει από κονσόλα και χτίσαμε το desktop!

ΛΚ: Πόσοι είναι οι Developer πίσω από αυτό…;
ΝΚ: Οι βασικοί developers είναι δύο, αλλά υπάρχουν και περιστασιακοί developers που μας βοηθάνε και παραμένουν στο παρασκήνιο. Γι’ αυτό μπορεί να παρατηρείς πολλή ησυχία στο forum μας και στο site μας.

ΛΚ: Ποίες διαφορές υπάρχουν με το Monomaxos;
ΝΚ: Δε θα ήθελα να εμβαθύνω στις διαφορές της διανομής Monomaxos. Είναι μια υπέροχη διανομή στην οποία όμως έχει γίνει πολύ καλό μάρκετινγκ και τη γνωρίζουν πολλοί Έλληνες χάρη σε αυτό.
Η διαφορά είναι στο χτίσιμο της διανομής. Δε θα μπω σε λεπτομέριες αλλά αν παρατηρήσεις στη δική μας διανομή μπορείς να βάλεις το δικό σου username και password κατά την εγκατάσταση, κάτι το οποίο είναι πιο ασφαλές σαν πολιτική ασφάλειας, απ’ το να έχεις έτοιμα user-pass και μετά να τα αλλάζεις.

Ελπίζω να απάντησα στις απορίες σου. Αν έχεις άλλες ερωτήσεις μπορείς να μας τις κάνεις ελεύθερα. Δοκίμασε τη διανομή για να έχεις μια ολοκληρωμένη άποψη και αν δεν μπορείς να την κατεβάσεις για κάποιο λόγο έλα σε επαφή μαζί μας.
Καλό φθινόπωρο και να είσαι πάντα καλά!

ΛΚ: Αν και εσείς θέλετε να δοκιμάστε το Oxinus μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της διανομής (για το design του οποίο έχω κάποιες ενστάσεις), Δεν μπορώ να πω ότι δεν δοκίμασα την διανομή και όπως κάθε πρόσφατο Ubuntu δούλεψε χωρίς πρόβληματα στον υπολογιστή μου. Προσωπικά στην παρούσα φάση είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις κύριες διανομές μου Debian Sid και Mint 9 για να πω ότι θα τις αντικαταστήσω, φυσικά παίζει ρόλο και το γεγονός ότι τις έχω φέρει στα μέτρα μου. Από την άλλη σίγουρα το Oxinus θα παραμείνει αρκετές μέρες στο δοκιμαστικό μου partition.Νομίζω ότι αξίζει το κόπο να του ρίξτε μια ματιά. Ελπίζω να δούμε σύντομα και άλλα πράγματα από την ομάδα πίσω από το Oxinus.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

8 thoughts on “oxinus μια νέα Ελληνική διανομή…;

 • Ευστράτιος Καλλινυζής

  Ενδιαφέρον το post για το oxinus και θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω, αλλά ο σύνδεσμος για την ιστοσελίδα της διανομής δεν λειτουργεί. Όπως και να έχει πάντως συγχαρητήρια για το site.

 • gerstavros

  Καλό θα ήταν να υπάρξει μια συνεργασία με τους developers των δύο διανομών ώστε να γίνει καλύτερη δουλειά και στις δύο

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Σίγουρα μακάρι να υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον… ελπίζω να δούμε κάτι ακόμη καλύτερο. Άλλωστε και οι Ιρλανδοί με το Mint άρχισαν σαν τοπικό ReSpin και κάνουν παπάδες πλέον.