γιατί δεν μου αρέσουν κάποιοι “φανατικοί” του Linux 6


πηγή: Mostly Harmful
Αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου guru στο Linux μιας και όπως και πολύ άλλοι το χρησιμοποιώ για πολύ απλά καθημερινά πράγματα. Αν είστε νέοι χρήστες του Linux ρίξτε και μια ματιά σε ένα δεκάλογο για νέους χρήστες που μπορεί να σας φανεί χρήσιμος.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

6 thoughts on “γιατί δεν μου αρέσουν κάποιοι “φανατικοί” του Linux

 • akikidis

  Κι εγώ πλέον έχω αλλάξει τακτική σχετικά με την κακή Microsoft, που αυτή φταίει για όλα κλπ, και πλέον να κάνω “διαλέξεις” σε φίλους και γνωστούς για το πόσο καλό είναι το Linux. Σίγουρα υπάρχουν τέτοιοι τύποι, αλλά, νομίζω αν μου ερχόταν ένας και μου έλεγε οτι εγκατέστησε το Firefox και το VLC μέσω Wine, θα τον χτύπαγα 🙂
  Δε χρειάζεται να φανατιζόμαστε με το λειτουργικό που χρησιμοποιούμε, εκτός αν βέβαια έχουμε κέφι να εξηγήσουμε σε κάποιον ξερόλα που επιμένει, οτι κάνει λάθος. Και μου έχουν τύχει πολλοί, πάρα πολλοί, και μεταξύ αυτών και φοιτητές πληροφορικής. Πλέον δε δίνω σημασία. Ας κάνουν ο,τι θέλουν κι ας νομίζουν ο,τι θέλουν.

 • Dimitris Leventeas

  OK, βλακεία να βάλει κάποιος Firefox μέσω wine ή να κάνει reinstall κάθε φορά τη διανομή του αλλά ακόμη μεγαλύτερη βλακεία κάποιος να βρίζει κάποιον άλλον επειδή του διαφεύγουν μερικές τεχνικές γνώσεις που στο κάτω κάτω προσπαθεί να μάθει.

  …Και γενικότερα, βλακεία να τον βρίζει για οποιοδήποτε λόγο.

 • Θοδωρής Λύτρας

  Συγνώμη, αλλά εγώ είμαι ο μεγαλύτερος φανατικός με αυτά που μου προσφέρει το Linux. Π.χ. οι δυνατότητες του KDE desktop είναι τέτοιες που τις περισσότερες εργασίες στη δουλειά μου τις κάνω στο μισό χρόνο. Κι αντίθετα μισώ φανατικά τα windows, στα οποία εγώ, πλέον, δε μπορώ να κάνω χρήσιμη δουλειά (τόσο πολύ έχω καλομάθει).

  Το καλό είναι οτι για τους παραπάνω λόγους, δε χρειάζεται να βγάζεις άναρθρες κραυγές για να πείσεις τους άλλους. Π.χ. στη δουλειά μου βλέποντας οτι εγώ “κάνω παπάδες” με το Linux (και ιδίως το στατιστικό πακέτο R), ήδη δύο συνάδελφοι έχουν περάσει σε Linux και κάμποσοι ακόμη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

 • cortlinux

  Νομίζω ότι το να μισούμε ένα λειτουργικό ή μία εταιρία είναι ολίγον τι ανόητο. Γενικά πια έχω συνηθίσει και το λίνουξ (όχι μόνο το ουμπούντου) αλλά και το μακ’ός. Νομίζω ότι η ορθή λογική λέει ότι χρησιμοποιεί το κατάλληλο εργαλείο – πρόγραμμα ανάλογα με την δουλειά που θέλεις να κάνεις και κυρίως να βλέπεις την πραγματικότητα. Αν κάτι γίνεται καλύτερα στα παράθυρα καλύτερα να το αναγνωρίζουμε παρά να το παίζουμε σαν τους παλαιοαριστερούς όπου όλα ήταν δυτική προπαγάνδα. Αυτό είναι καλύτερο και για το λίνουξ.

  Άλλωστε αν είναι μία εταιρία που είναι πολύ πιο προβληματική από την μάικροσοφτ αυτή είναι η απλ που όσο πρωτοπόρα κι αν είναι (που είναι πρωτοπόρα) η μανία της με τα κλειστά φορμά και γενικά η λογική ότι όλα τα κάνει καλά η μαμά απλ την καταντάει ξυνισμένη γεροντοκόρη ώρες ώρες.

  ο πιγκουίνος έχει ήδη καταφέρει πάρα πολλά.

 • dm3

  Θεωρώ ανόητο να αναλώνεσαι στο να μισείς την Microsoft. Ακόμα και το γράψιμο του ονόματος της εταιρίας ως M$ θα με κάνει να θεωρήσω τον άλλο ως ανώριμο.
  Αν θες να υποστηρίξεις το λίνουξ πρέπει να διαδώσεις το μήνυμα του ελεύθερου κώδικα και των ανοικτών προτύπων και να φέρνεις στο φως παραβάσεις της ελευθερίας σου ως χρήστης από όπου κι αν προέρχονται.
  Η Microsoft δεν είναι κακή επειδή είναι η Microsoft και βγάζει λεφτά από τα Windows (μαγκιά της). Είναι όμως επικίνδυνη επειδή έχει συμβάλει τα μέγιστα στο να θεωρούν οι χρήστες αυτονόητες τις καταχρηστικές EULA και την ασυμβατότητα μεταξύ των υπολογιστών επειδή έτσι θέλησε κάποιος στα κεντρικά γραφεία.
  Το ίδιο και άλλες εταιρίες που μπορεί τώρα να είναι φιλικά προσκείμενες στο Λίνουξ.

  Τέλος, ούτε εγώ δηλώνω γκουρού, κάθε άλλο. Ό,τι ξέρω όμως θέλω να το μοιράζομαι, νομίζω αυτό είναι στην ουσία το νόημα του ΕΛΛΑΚ. Ελεύθερη γνώση.