κάντε chat με Google Talk, MSN ακόμη και μέσω Facebook στην κονσόλα 1


Το Finch επί το έργον

Το Finch επί το έργον

Έχετε ξεμείνει με ένα “αρχαίο” ή πολύ αδύναμο μηχάνημα που δεν μπορεί να σηκώσει γραφικό περιβάλλον αλλά θέλετε να κάνετε οπωσδήποτε chat. Τι κάνετε; Η λύση που ψάχνετε είναι το finch. Το Finch είναι μια εφαρμογή για κονσόλα που σας δίνει την δυνατότητα να επικοινωνήστε με όποιο λογαριασμό σας έχετε στήσει στο pidgin.

Μάλιστα επειδή χρησιμοποιεί το ίδιο αρχείο για να ρυθμίσει τους λογαριασμούς σας μπορείτε απλά να πάρετε το αρχείο από το ένα μηχάνημα και να το βάλετε στο άλλο (!) προσοχή μόνο ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τα δικαιώματα πρόσβασης στο αρχείο αυτό. (το αρχείο θα το βρείτε στο ~/.gntrc).
Ωραία όπως είναι προφανές το finch είναι γραμμένο για κονσόλα και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να χρειάζεστε το ποντίκι. Όπως θα μου πείτε: “το ποντίκι είναι βολικό κτλ κτλ” κανένα πρόβλημα. Δώστε την ακόλουθη εντολή:

ln ~/.gntrc

Ωραία, στα σημεία [general] και [Finch] βάλτε τo mouse=1 αντί για mouse=0 και το ποντίκι σας θα πρέπει να δουλεύει. Για να επιλέξτε κείμενο το μόνο που χρειάζεται είναι να πατάτε το πλήκτρο “shift”.

Επειδή όπως καταλαβαίνετε το Finch κατά βάση ελέγχεται από το πληκτρολόγιο υπάρχουν μερικοί βασικοί συνδυασμοί πλήκτρων για να κάνετε την ζωή σας ευκολότερη.

Alt+p και Alt+n για να πάτε στο προηγούμενο ή το επόμενο “παράθυρο” αντίστοιχα
Αlt+c για να κλείστε ένα “παράθυρο”
Alt+m μετακινήστε ένα “παράθυρο” (χρησιμοποιήστε τα βελάκια στο πληκτρολόγιο σας για να το πάτε εκεί που θέλετε και όταν τελειώστε πατήστε Esc ή Εnter)
Alt+r αλλάξτε το μέγεθος ενός “παράθυρου” (όπως πριν με τα βελάκια και πάλι Esc ή Εnter όταν τελειώστε)
Alt+a εμφάνιση μιας λίστας διάφορες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε
Alt+w εμφάνιση μιας λίστας με διάφορα παράθυρα
Alt+q βγείτε από το Finch

Φυσικά όπως κάθε πρόγραμμα κονσόλας που σέβεται το εαυτό έχει ένα αξιολογότατο manpage για να καταλάβετε πως λειτουργεί. Για να το δείτε απλά δώστε:

man finch

Το Finch θα το βρείτε στα αποθετήρια των περισσότερων διανομών για να το εγκαταστήστε σε διανομές που βασίζονται στο Debian δώστε

sudo apt-get install finch

ενώ σε διανομές που βασίζονται στο RPM δώστε

su -c ‘yum install finch’


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

One thought on “κάντε chat με Google Talk, MSN ακόμη και μέσω Facebook στην κονσόλα