FocusWriter: επεξεργασία κειμένου χωρίς πολλά μπλίκι-μπλίκι 3


The NovelistΠολλές φορές όταν γράφει κανείς ένα απλό κείμενο (ειδικά όταν πρόκειται για ένα μεγάλο έγγραφο) είναι φυσικό να επιθυμεί την χρήση ενός ιδιαίτερα απλού κειμενογράφου ώστε να συγκεντρώνεται στο κείμενο του και όχι τόσο στο ίδιο το λογισμικό.

To FocusWriter είναι ένας απλοποιημένος κειμενογράφος για Windows,Mac OS X και Linux γραμμένος σε Qt που έχει σαν στόχο το να παρέχει στο χρήστη ένα όσο το δυνατόν απλούστερο περιβάλλον εργασίας ώστε να συγκεντρωθεί στο γράψιμο.

About text with default themeΜια από τις βασικές ιδέες που βασίζεται το FocusWriter είναι ότι το περιβάλλον εργασίας έχει σαν κύριο στοιχείο του αυτό καθεαυτό το κείμενο χωρίς άλλα στοιχεία που να αποσπούν την προσοχή σας από αυτό, αν όμως όντως χρειάζεστε να ελέγξτε τις ρυθμίσεις του το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μετακινήστε το ποντίκι σας στην επάνω, κάτω ή στην δεξιά πλευρά του παράθυρου του προγράμματος για να έχετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις του.

Επίσης ο FocusWriter έχει μια σειρά θεμάτων καθώς και την δυνατότητα να δημιουργήστε δικά σας (αλλάζοντάς τις ρυθμίσεις των χρωμάτων, των γραμματοσειρών ακόμη και επιτρέποντας την χρήση εικόνων ως background στο κειμενογράφο σας) ώστε να μπορείτε να μπείτε εύκολα στην διάθεση του κειμένου που θέλετε να γράψτε.

Μια άλλη πολύ χρήσιμη λειτουργία (που προσωπικά χρησιμοποιώ όταν γράφω κείμενα για το Ελληνικό Linux Format) είναι η δυνατότητα απεικόνισης ζωντανών στατιστικών την ώρα που γράφετε σχετικά με τον αριθμό λέξεων, τον αριθμό των παραγράφων, τον αριθμό των σελίδων και των χαρακτήρων. Ώστε να βλέπετε άμεσα πόσο έχει προχωρήσει το κείμενο σας.

Μια άλλη επίσης ενδιαφέρουσα λειτουργία για ανθρώπους που γράφουν μεγάλα κείμενα και μάλιστα τα γράφουν σε μεγάλες χρονικές περιόδους (πχ συγγραφείς) είναι η δυνατότητα δημιουργίας ημερήσιων στόχων, έτσι μπορείτε να ορίστε (πχ ότι επιθυμείτε να γράφετε 1000 λέξεις την ημέρα ή να περνάτε 2 ώρες καθημερινά γράφοντας). Έτσι θα έχετε ένα ακόμη λόγο (εκτός από τον αρχισυντάκτη ή των εκδότη σας) να παρακινηθείτε για να ακολουθήστε τις προθεσμίες που σας έχουν ορίσει.

Φυσικά στις δυνατότητες του FocusWriter υπάρχει και εγκατεστημένος ορθογραφικός έλεγχος που είτε μπορείτε να έχετε ενεργοποιημένο σε αυτόματη λειτουργία είτε μπορείτε να τον ανοίγετε όποτε επιθυμείτε εσείς, καθώς επίσης και υποστήριξη των λεξικών που υπάρχουν στο OpenOffice.org.

Επίσης εάν θέλετε να  έχετε περισσότερα από ένα κείμενα ανοιχτά και καθώς το FocusWriter είναι σχεδιασμένο για να χρησιμοποιείται πολύ άνετα όταν είναι σε λειτουργία πλήρους οθόνης (aka fullscreen) το FocuWriter μπορεί να απεικονίζει περισσότερα από ένα κείμενα, ως καρτέλες (tabs) για τα διαχειρίζεστε πιο άνετα. Ενώ όταν κλείνει αποθηκεύει τα κείμενα και το σημείο το οποίο βλέπατε ή επεξεργαζόσασταν ώστε όταν ανοίγεται ξανά το πρόγραμμα να εμφανίζονται όλα τα κείμενα σας στα σημεία που βλέπατε την προηγούμενη φορά.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

3 thoughts on “FocusWriter: επεξεργασία κειμένου χωρίς πολλά μπλίκι-μπλίκι

 • Greg

  Σημερα το lwn.net δημοσιυεσε αρθρο για το focuswriter (το αρθρο ειναι διαθεσιμο μονο για συνδρομητες)

  “Ιt’s November, and all around the world aspiring novelists (including this reporter) have turned their attention to National Novel Writing Month (NaNoWriMo). In the spirit of choosing the right tools for the job, I decided to look for an application more suited to fiction than my trusty Vim, and found FocusWriter. It’s certainly not a replacement for Vim, but it’s a suitable word processor for prose. Subscribers can click below to read Joe “Zonker” Brockmeier’s review from next week’s edition.”
  https://lwn.net/Articles/413495/
  Εμεις ειχαμε μαθει για την εφαρμογη ενα μηνα νωριτερα, απο το δικο σου καταπληκτικο αρθρο.
  Ευχαριστουμε 🙂

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Ρε Greg έτυχε, σίγουρα δεν μπορώ να συναγωνιστώ το LWN.net. Πάντως το FocusWriter είναι πολύ καλό το έχω εγκαταστείσει ακόμη και σε Windows μηχανήματα φίλων και παίζει πολύ καλά…