Χρειαζόμαστε ένα σύνδεσμο Ελληνικών Εταιρειών Ελεύθερου Λογισμικού; 11


Italian FlagΠριν λίγες μέρες παρατήρησα ότι οι “γείτονες” μας στην Ιταλία προχώρησαν στην δημιουργία ενός Συνδέσμου Εταιρειών Ελεύθερου Λογισμικού με την ονομασία Associazione Imprese Software Libero (η AISL). Το λιτό site της AISL δίνει κάποιες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι το AISL και τι είναι μια εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού. Μιας και τα Ιταλικά μου είναι άθλια από κατάλαβα το AISL δημιουργήθηκε για να προωθήσει την συνεργασία Ιταλικών εταιρειών που προωθούν, δημιουργούν ή παρέχουν υποστήριξη στο Ελεύθερο Λογισμικό.

Μπορεί η οικονομία μας να μην έχει καμία σχέση με τα μεγέθη και της γείτονος αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι υπάρχουν έστω και μετρημένες στα δάχτυλα κάποιες εταιρείες που προωθούν, αναπτύσσουν και παρέχουν υποστήριξη στο Ελεύθερο Λογισμικό.  Σίγουρα δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα μας ίσως η σκέψη δημιουργίας ενός Συνδέσμου Εταιρειών Ελεύθερου Λογισμικού στην Ελλάδα ακούγεται ως μια ουτοπική προσέγγιση που δεν θα άλλαζε ουσιαστικά τίποτα και που για κάποιους θα ήταν σπατάλη χρόνου και πόρων. Από την άλλη δεδομένου ότι ο δημόσιος τομέας (αλλά και ο ιδιωτικός) κάνει κινήσεις για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ίσως η ύπαρξη ενός Συνδέσμου Εταιρειών Ελεύθερου Λογισμικού έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση ανοιχτών προτύπων στην δημόσια διοίκηση (και όχι μόνο).

Δεν ξέρω αν στην περίπτωση της χώρας μας αν ένας τέτοιος Σύνδεσμος θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό ρόλο ωστόσο το παράδειγμα των δυτικών γειτόνων μας με έβαλε σε σκέψεις. Εσείς τι λέτε; Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στην χώρα μας και αν ναι πιστεύετε ότι θα είχε ουσιαστικό ρόλο να παίξει;


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

11 thoughts on “Χρειαζόμαστε ένα σύνδεσμο Ελληνικών Εταιρειών Ελεύθερου Λογισμικού;

 • Κώστας Μπουκουβάλας

  Η σκέψη η οποία οδήγησε (αργότερα) στην ίδρυση της Εταιρείας ΕΛ/ΛΑΚ ήταν αυτή. Στην πορεία όμως – για κάποιο λόγο – τα πράγματα άλλαξαν και αντί ως ιδρυτικά μέλη να μπουν εταιρείες, άτομα ή επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, βγήκαν μπροστά τα πανεπιστήμια και οι πρυτάνεις. Για όσους δε θεωρούν ίσως ατεκμηρίωτο αυτό που γράφω, ας ρίξουν μια ματιά εδώ: http://lists.ellak.gr/pipermail/sepellak-discuss/2006/date.html

  Εκτός και αν κάνω λάθος και τελικά όντως δημιουργήθηκε σε κάποιο υπόγειο ο ΣΕΠΕΛΛΑΚ και δε το ξέρουμε.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Εντυπωσιακό, πραγματικά δεν γνώριζα ότι υπήρχε αυτή η προϊστορία. Μου φαίνεται περίεργο ότι από τόσο παλιά (Γενάρη του 2006) υπήρχε η ιδέα δημιουργίας ενός τέτοιου συνδέσμου. Πολύ ενδιαφέρον. Το θέμα είναι αν σήμερα ένα τέτοιος σύνδεσμος θα είχε νόημα ύπαρξης, αν θα προσέφερε κάτι ουσιαστικό ή όχι;

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Το θέμα είναι αν άραγε υπάρχουν αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό που να έχουν την άποψη αυτή;

 • Manos Batsis

  Έχουμε σκεφτεί (στην abiss.gr) αρκετές φορές στο παρελθόν να κάνουμε μια αντίστοιχη προσπάθεια να συντονιστούν οι προσπάθειες των εταιριών ή/και ελεύθερων επαγγελματιών που ασχολούνται με το ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα.

  Καλό θα ήταν μια τέτοια προσπάθεια να συμπεριλάμβανε το σύνολο των εταιριών, κοινοτήτων και λοιπών οργανισμών που ασχολούνται με το ΕΛ/ΛΑΚ (κάτι που μας έκανε διστακτικούς μέχρι τώρα) αλλά δυστυχώς δεν βλέπω να υπάρχει μια τέτοια διάθεση. Ίσως μια σοβαρή προσπάθεια από εταιρίες να έφερνε καλύτερα αποτελέσματα και να ήταν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

  Σε γενικές γραμμές το βλέπω θετικά, ενώ υπάρχουν πολλά θέματα που μπορεί να συζητήσει κανείς με αυτή τη βάση.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή να προχωρήσουν (έστω κάποιες εταιρείες) σε μια τέτοια κίνηση. Αν στηθεί σωστά μια τέτοια προσπάθεια αργά ή γρήγορα (ελπίζω το δεύτερο) θα προσελκύσει το ενδιαφέρων και άλλων εταιρειών και θα μπορούσε δημιουργήσει αρκετές συζητήσεις σε πολλούς τομείς.

 • atasa rossios

  συμφωνώ απόλυτα με μια τέτοια κίνηση. δουλεύω αποκλειστικά με open source εδώ και 3 χρόνια πλέον αλλά λείπει η ενημέρωση

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Δυστηχώς η ενημέρωση σε θέματα Ελεύθερου Λογισμικού στην Ελλάδα (στο γενικό πλυθησμό πάντα) είναι τουλάχιστον ανεπαρκής. Το θέμα δυστηχώς για πολύ κόσμο μοιάζει “πολύ τεχνικό” προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι ιδιαίτερα τεχνικό και πως όσο η κοινωνία και το κράτος (ως κομμάτι της κοινωνίας) ψηφοποιείται το ζήτημα του Ελεύθερου Λογισμικού γίνεται όλο και συμαντικότερο.

 • comzeradd

  Στην Ελλάδα ήρθε ουσιαστικά να καλύψει αυτό το κενό η Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ. Στην Φιλανδία, που υπάρχει αντίστοιχη προσπάθεια, δηλαδή ένας μη-κερδοσκοπικός φορέας ΕΛ/ΛΑΚ, χρηματοδοτείται απ’ τις εταιρείες Open-Source.

  Παρόλο που όλες αυτές οι εταιρείες ανταγωνίζονται πρακτικά, θεώρησαν καλό να υπάρχει ένας τέτοιος φορέας που θα προωθεί την ιδέα του Ανοιχτού Λογισμικού, ώστε να κερδίσουν όλοι.

  Στην Ελλάδα, ίσως και λόγω της ιδιόρυθμης αγοράς πληροφορικής, δεν έχουν υπάρξει παρόμοιες πρωτοβουλίες. Η Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ πάντως κάνει ό,τι μπορεί ώστε να προβληθεί το εναλλακτικό επιχειρηματικό μοντέλο του Ανοιχτού Λογισμικού.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Νίκο δεν διαφωνούμε καθόλου, νομίζω ότι η Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ έχει προσφέρει πολλά στην προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού στην Ελλάδα. Ελπίζω στο μέλλον να δούμε μια πρωτοβουλία από την πλευρά εταιρειών που ασχολούνται με το Ελεύθερο Λογισμικό που μάλιστα θα μπορούσε να δράσει συμπληρωματικά και παράλληλα με την Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ίσως ακόμη και να είχε την Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ στα ιδρυτικά μέλη της.