Γερμανία: Ομοσπονδιακό Κέντρο Επάρκειας Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα για το Δημόσιο 9


BerlinΜπορεί στην χώρα μας να έχουμε διάφορες αντιλήψεις για την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ωστόσο πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι Γερμανοί έχουν (όχι τυχαία) φήμη για το πόσο εργατικοί και αποδοτικοί είναι στην εργασία τους. Αυτού που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι η Γερμανία διαθέτει ένα ειδικό οργανισμό με το όνομα Κέντρο Επάρκειας Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (πολύ ελεύθερη μετάφραση του Οpen Source Software Kompetenzzentrum).

To site έχει σαν στόχο να λειτουργεί ως ένα κέντρο γνώσεων σχετικά με την χρήση και ανάπτυξη ανοιχτού λογισμικού στο δημόσιο. Αν και συμβουλευτικές του υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μόνο για κρατικούς λειτουργούς όλο το site είναι προσβάσιμο στον επισκέπτη (απλά δεν μπορεί κάποιος να αναρτήσει ερωτήματα). Μάλιστα οι απαντήσεις συχνά απαντώνται από εξειδικευμένο προσωπικό είτε κρατικούς υπαλλήλους είτε από εταιρείες που κάνουν υποστήριξη σε ανοιχτού κώδικα λογισμικό που χρησιμοποιείται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του οικονομικού γίγαντα της ΕΕ.

Θα μπορούσε το Ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει σε μια ανάλογη πρωτοβουλία, ουσιαστικά το Οpen Source Software Kompetenzzentrum είναι στημένο χρησιμοποιώντας το ανοιχτού κώδικα Drupal. Κατά την γνώμη μου αν θέλουμε να δούμε σοβαρά την χρήση ελεύθερου λογισμικού στο δημόσιο τομέα μια τέτοια πλατφόρμα θα αποτελούσε μια πολύ χρήσιμη προσθήκη που συγκεντρωμένα θα μπορούσαν οι δημόσιοι λειτουργοί να υποβάλουν τα ερωτήματα τους.

Φυσικά για να πει κανείς ότι θα χρειαζόταν ένα site που θα λειτουργούσε ως “κέντρο γνώσης” για το Ελεύθερο Λογισμικό στο δημόσιο θα έπρεπε σε έστω υπολογίσιμο βαθμό του Ελεύθερο Λογισμικό να χρησιμοποιούταν από δημόσιες υπηρεσίες…. ίσως στο μέλλον (ελπίζω όχι στο πολύ μακρινό) δούμε κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

9 thoughts on “Γερμανία: Ομοσπονδιακό Κέντρο Επάρκειας Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα για το Δημόσιο

 • cortlinux

  κοίτα πιστεύω ότι θα ήταν ενδιαφέρον να υπήρχε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες. Συγκεκριμένα αντί η γραφειοκρατία στην Γερμανία να λειτουργεί αποτρεπτικά για την όποια οργάνωση ή επένδυση λειτουργεί ως βασικό μέσο οργάνωσης του κράτους. Στην Ελλάδα έχουμε γεμίσει και χορτάσει από κέντρα που τελικά λειτουργούν ως αποτρεπτικοί μηχανισμοί της όποιας οργάνωσης με αποτέλεσμα αντίθετο του όποιου τίτλου (άρα και σκοπού) διαθέτουν.

  Ίσως πριν ξεκινήσει η δημιουργία ενός οποιουδήποτε κέντρου , και πιο συγκεκριμένα ενός για το ανοιχτό λογισμικό, ίσως θα ήταν καλύτερο να προωθήσουμε το ανοικτό λογισμικό και τον ανοιχτό τρόπο οργάνωσης που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Αυτό όμως πιστεύω ότι μπορεί να ξεκινήσει μόνο από ιδιωτικούς παράγοντες κι όχι από κάποιο παράρτημα κάποιου υπουργείου με τίτλο που καλύπτεται από πέντε εγκυκλοπαίδειες μπριτάνικα. 🙂

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Δεν διαφωνώ καθόλου πρέπει να υπάρχει κάποια σύνδεση της ιδιωτική-ατομικής πρωτοβουλίας για επενδύσεις με το Ελεύθερο λογισμικό (εκεί ίσως κολλάει η ύπαρξη ενός Συνδέσμου Εταιρειών Ελεύθερου Λογισμικού). Κακά τα ψέματα οι Γερμανοί είναι χρόνια μπροστά στο θέμα υιοθέτησης του Ελεύθερου Λογισμικού. Από την άλλη νομίζω ότι στην Ελλάδα υπάρχει και τεχνογνωσία και κάποιες (αρχικές) προσπάθειες δημιουργίας εταιρειών που υποστηρίζουν, προωθούν ή αναπτύσουν Ελεύθερο λογισμικό νομίζω ότι σε αυτή η κρίσιμη μάζα παραγώντων που ασχολούνται με το Ελεύθερο λογισμικό μια σωστά οργανωμένη (χωρίς πολλές γραφειοκρατικές ανοησίες) στήριξη του Ελεύθερου λογισμικού από το Δημόσιο (που άλλωστε είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην χώρα) μπορεί να δράσει καταλυτικά.

 • Linuxman

  Ναι εδώ θα έλεγα μόνο άντε και στα δικά μας .
  Άλλα πως θα γίνει φίλε μου Κοσμά όταν εδώ http://www.ependyseis.gr/ και μετά εδώ
  http://www.ependyseis.gr/mis/(S(o14afoyjeqrv1ruwpaq2gcej))/System/Login.aspx?ReturnUrl=/mis/default.aspx
  Απαίτηση είναι να έχεις μόνο IE + winblows , και μιας και ξέρω ήδη μία περίπτωση που έκανε παράπονο στο τηλ. τους απάντηση τους ήτανε δεν θα το αλλάξουμε έτσι θα είναι .
  Με τέτοιους μ…………….ς πως να προχωρήσει αυτό μου λες ?
  Από ποιο κρατικό φορέα περιμένεις αυτή την κίνηση ?
  Ένα λέω ας το ξεχάσουμε να βλέπουμε τέτοιες κινήσεις για την Ελλάδα , έχουμε μόνο να ένα να κάνουμε να ρίχνουμε μπινελίκια μπας και ξυπνήσουν ορισμένοι .

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Συγνώμη αλλά αυτό είναι πολύ σοβαρό, δηλαδή για να μπορέσεις να έχεις πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων πρέπει να πληρώσεις “φόρο” στην Microsoft; Είναι ιδιαίτερα σοβαρό αυτό. Πρέπει όπωσδήποτε να το κοιτάξουμε λίγο καλύτερα αυτό! Αν όντως ισχύει είναι απαράδεκτο για Ευρωπαϊκή χώρα.

   • Eleftherios Kosmas Post author

    Δεν αντιστάθηκα και έστειλα το email που ακολουθεί στο Support του Πληροφοριακόύ Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων

    Ένας αναγνώστης του blog μου με ενημέρωσε ότι για εγγραφή στην ιστοσελίδα σας στην παρακάτω διεύθυνση:
    http://www.ependyseis.gr/mis/(S(o14afoyjeqrv1ruwpaq2gcej))/System/Login.aspx?ReturnUrl=/mis/default.aspx
    Είναι απαραίτητη από το σύστημα η χρήση του λειτουργικού συστήματος Windows σε συνδυασμό με το πρόγραμμα πλοήγησης Ιnternet Explorer.
    Ισχύει κάτι τέτοιο;
    Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από με κάποιον άλλο συνδυασμό λειτουργικού συστήματος;
    Υπάρχει προγραμματισμός για μελλοντική υποστήριξη άλλων λειτουργικών συστημάτων και προγραμμάτων πλοήγησης του Διαδικτύου;
    Ευχαριστώ πρωκαταβολικά για τις απαντήσεις και για το χρόνο σας.

    Μέσα σε λιγότερο από μια εργάσιμη μέρα (!) έλαβα την ακόλοθη απάντηση

    Καλημέρα,
    Πράγματι οι απαιτήσεις είναι αυτές. Ωστόσο υπάρχει προγραμματισμός για απεξάρτηση από το λειτουργικό και τον φυλλομετρητή στο εγγύς μέλλον μέσω έργου αναβάθμισης του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων.

    Άντε να δούμε τι θα γίνει!

 • Salih Emin

  Δυστυχώς, είναι από τα μεγαλύτερα τραύματα που καμία κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να επουλώσει… Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερα χρήματα ξοδεύονται από το ταμείο του κράτους, το δικό μας ταμείο δηλαδή για την εκπαίδευση (βλέπε ECDL, συμφωνίες MS και Πανεπιστήμια ), συντήρηση και αναβάθμιση ( συστήματα Windows Vista ή Windows 7) σε όλο το δημόσιο τομέα για να μπαλώνουμε και όχι να θεραπεύουμε τον “δεινόσαυρο”.

  Προσπάθειες απο διάφορους φορείς έγιναν αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση… Υπάρχουν λαμπρά και φρέσκα μυαλά στην κοινότητα αλλά δεν υπάρχει υπουργείο “Πληροφοριακών Συστημάτων” (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων…) Υπάρχει μόνο Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών…

  Δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει καμία πολιτική βούληση για να αλλάξει το τοπίο. Οι 300 δεν έχουν ιδέα τι είναι “λογισμικό” πόσο μάλλον όταν τους μιλάς για “ανοιχτά πρότυπα”
  Ίσως, όταν αποχωρίσουν οι τωρινοί (σε 20 χρονάκια) και έρθουν οι νέοι βουλευτές που θα έχουν γαλουχηθεί με τα νέα android, θα έχουν δει κανα Ubuntu, θα ξέρουν τι είναι το cloud computing τότε ίσως και πάλι λέω ίσως, αλλάξει κάτι…

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Νομίζω ότι η τοποθέτηση ενώς ανθρώπου που όχι μόνο ξέρει από κώδικα αλλά έχει κατά καιρούς συμβάλει και σε προγράμματα Ελεύθερου Λογισμικού όπως ο κύριος Σπινέλλης στη ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Πιστεύω όμως και εγώ ότι εκτός από τους κατάλληλους ανθρώπους χρειάζονται και οι κατάλληλες οργανωτικές δομές. Και εδώ θα με βρεις σύμφωνο στο θέμα δημιουργίας ενός Υπουργείου Πληροφοριακών Συστημάτων.
   Αν η δημιουργία ενός ακόμη υπουργείου θεωρηθεί αντιπαραγωγική (ίσως είναι) νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ίσως πρέπει να αποκτήσει διυπουργικό χαρακτήρα.

   Νομίζω ότι αυτό ήδη πάει να αλλάξει. Σιγά-σιγά όλο και νεώτεροι (ή έστω πιο “φρέσκοι” στα μυαλά) άνθρωποι μπαίνουν στην πολιτική. Μπορεί να μήν έχουν γαλουχηθεί με το Android και να μην έχουν δει Ubuntu αλλά ίσως ξέρουν να ακουν και καταλαβαίνουν τα οφέλη χρήσης ανοιχτών προτύπων.