Διανομή ασφαλούς Linux από το Υπουργείο Άμυνας τον ΗΠΑ 2


NCO Academy Teaches Leadership in Virtual EnvironmentTo Υπουργείο Άμυνας (Department of Defense ή DoD) των Ηνωμένων Πολιτειών όπως και το Υπουργεία Άμυνας όλων των υπερδυνάμεων, παλαιών και νέων δίνει ιδιαίτερη βάση στις δυνατότητες του για ασφάλεια των επικοινωνιών (αν και οφείλω να ομολογήσω ότι ορισμένες φορές ακόμη και τα πλέον ασφαλή δίκτυα έχουν ένα σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας… τους χρήστες τους, βλέπε Cablegate και WikiLeaks).

Μια από τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ είναι και η Software Protection Initiative (επίσης γνωστή και ως SPI). Στόχος της SPI είναι η προστασία του λογισμικού, του κώδικα και των δεδομένων που χρησιμοποιεί για αποκλειστική του χρήση το Υπουργείο Άμυνα των ΗΠΑ από απειλές τάξης μεγέθους ολόκληρων κρατών. Με άλλα λόγια οι άνθρωποι προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι κάποιο κράτος δεν θα μπορεί να χακέψει το λογισμικό τους.

Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας το DoD και το Air Force Research Laboratory ή AFRL (Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας) εξέλιξαν διάφορα προγράμματα που νομίζω ότι μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα, αυτό όμως που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από όλα είναι ότι τα παλικάρια έχουν φτιάξει την δική τους Live διανομή Linux. Την Lightweight Portable Security (ή LPS).

Η LPS ουσιαστικά είναι (όπως λέει και το όνομα της) μια ελαφριά διανομή Linux που μπορείτε να την χρησιμοποιείστε από ένα USB ή CD. Έχει φτιαχτεί με την λογική ότι οι υπάλληλοι του DoD μπορούν να έχουν μαζί το LPS και όποτε θέλουν να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα από έναν υπολογιστή που δεν θεωρούν ότι μπορεί να είναι ασφαλείς (πχ σε ένα Internet cafe, σε ένα ξενοδοχείο στον υπολογιστή του παιδιού τους γιατί ο δικός τους χάλασε κτλ) να boot-άρουν με την LPS και το μέγεθος του ISO είναι μόλις 131 ΜΒ (άρα χωράει και σε ένα πρακτικότατο Mini CD) ενώ η Deluxe έκδοση έχει και το OpenOffice.org και είναι 268MB.

Όταν κάποιος boot-άρει την LPS το πρώτο πράγμα που θα δει είναι τα λογότυπα του DoD, του AFRL και της SPI που ομολογώ ότι είναι πολύ ψαρωτικά.  Αφού boot-άρει το σύστημα (και με μπόλικα WiFi modules στον Kernel παρακαλώ) ανοίγει ένα λιτό, σχεδόν σπαρτιατικό περιβάλλον IceWM.

Από προγράμματα δεν έχει και πάρα πολλά, αλλά κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η σχετικά πρόσφατη έκδοση του Firefox που διαθέτει υποστηρίζει ειδικές SmardCard που χρησιμοποιούν σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ηλεκτρονική πρόσβαση των εργαζομένων τους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να συνδέσουν το USB αναγνώστη καρτών τους στον υπολογιστή και θα τον αναγνωρίσει.

Αυτό που μου κάνει περισσότερο εντύπωση να πω την αλήθεια είναι το ότι όλο και περισσότερες κυβερνήσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χρησιμοποιούν το Linux για να έχουν ασφαλείς και οικονομικές λύσεις στις ανάγκες τους. Η ευελιξία του και το γεγονός ότι είναι ελεύθερο προσφέρει στην προκειμένη τουλάχιστον περίπτωση αυξημένη ασφάλεια με αρκετά πρακτικό τρόπο χωρίς εκτεταμένο οικονομικό κόστος. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή η πρακτική στην χώρα μας θα είναι παρόμοια και πως θα δούμε κάποτε κάτι αντίστοιχο από το δικό μας Υπουργείο Άμυνας (και μετά ξύπνησα).


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

2 thoughts on “Διανομή ασφαλούς Linux από το Υπουργείο Άμυνας τον ΗΠΑ

  • sotiris

    Ήξερα το “παιχνίδι” America’s Army αν και μάλλον επειδή ήταν μεγάλο και δεν είχα τότε καλή σύνδεση δεν το δοκίμασα. Τώρα τα πράγματα σοβαρεύουν βλέπω με διανομές. Πάντως DoD Standard χρησιμοποιεί και το Eraser για να σβήνει οπότε μάλλον δίνουν έμφαση στην ασφάλεια. Ελπίζω να μην έχουν βάλει τίποτα προγράμματα…παρακολούθησης στο LPS 🙂

  • skoliX

    Όντος πολύ ψαρωτικά τα λογότυπα στην αρχή, μου θυμίζει κάτι πολεμικές ταινίες δεκαετίας ’90! Αλλά το περιβάλλον πολύ windows 95-98… Όπως και να έχει μια χαρά το σήκωσε το laptop 10ετίας και πολύ καλύτερη υποστήριξη hardware από το Damn Small Linux!