προσπάθεια peer2peer DNS από τον ιδρυτή του Pirate Bay 2


Ο Peter Sunde ένας από τους ιδρυτές του Pirate Bay μετά τα πρόσφατα γεγονότα λήψης  ελέγχου από τον ICANN  82 domain έκανε ένα Tweet που καλούσε τους ISP (τους παροχούς internet δηλαδή) να συνεισφέρουν στην προσπάθεια δημιουργίας ενός peer 2 peer DNS δικτύου (και το όνομα αυτού dotDNS). Η λύση που προτείνει είναι η χρήση ενός εναλλακτικού DNS του οποίου τα Zone files θα διαμοιράζονται μέσω ενός BitTorrent δικτύου που θα υποστηρίζει DHT. Θεωρητικά νομίζω

Προσωπικά πιστεύω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι πολύ δύσκολο να πετύχει, κατ’αρχάς θα πρέπει να προσδιοριστούν πολλές λεπτομέρειες ώστε το σύστημα να μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα από την μια χωρίς όμως να μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει με αθέμιτο τρόπο από την άλλη (και το τι συνιστά αθέμιτο είναι μια πολύ μεγάλη συζήτητη). σε δεύτερη φάση θα πρέπει να φτιαχτεί λειτουργικός κώδικας και αργότερα να φτιαχτούν clients για μια σειρά συσκευών με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα που θα το υποστηρίζουν.

Αν και μου ακούγεται αρκετά ενδιαφέρουσα σαν ιδέα νομίζω ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος είναι μια αρκετά δύσκολη αλλά από την άλλη ενδιαφέρουσα προσπάθεια.

Εσείς τι πιστεύετε; Θα περπατήσει;


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

2 thoughts on “προσπάθεια peer2peer DNS από τον ιδρυτή του Pirate Bay

  • geraki

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν οι διενέξεις για το ποιος δικαιούται να έχει ένα domain και κατ’ επέκταση ποιος θα αποφασίζει για το ποιος τελικά θα το πάρει. Στο υπάρχον ιεραρχικό/συγκεντρωτικό σύστημα υπάρχουν οι μηχανισμοί που επιλύουν τέτοια ζητήματα. Ενδεχομένως να υπάρχουν παρατράγουδα αλλά όχι και δυσλειτουργία. Σε ένα P2P σύστημα όπως αυτό, ενδεχομένως το ίδιο domain να αντιστοιχεί σε διαφορετική IP (ή site) ανάλογα με τον ISP από το καλεί κάποιος, αν οι ISPs διαφωνούν μεταξύ τους για το ποιος δικαιούται να το έχει.