πότε λήγει η περίφημη συμφωνία Microsoft-Ελληνικού δημόσιου; 20


Εχθές σε άρθρο μου για το 5ετές πλάνο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την χρήση Ελεύθερου Λογισμικού στις πληροφοριακές υποδομές της, είχαμε μια συζήτηση σχετικά με το αν και κατά πόσο θα μπορούσαμε να δούμε κάτι αντίστοιχο και στη Ελλάδα, ένας αναγνώστης όμως επεσήμανε ότι υπάρχει μια Συμφωνία της Microsoft με το Ελληνικό Δημόσιο. Όπως υποσχέθηκα στον αναγνώστη θα το έψαχνα λίγο καλύτερα το θέμα και το έψαξα. Μαντέψτε τι βρήκαμε…

Η εν λόγω συμφωνία που έγινε νόμος του κράτους την 29η Ιανουαρίου 2008, υπογράφηκε την1η Φεβρουαρίου του 2006. Το ΦΕΚ A 27/2008 γραφεί τα εξής σχετικά με την διάρκεια της εν λόγω συμφωνίας, διάρκεια τέσσερα έτη από την Ημερομηνία Έναρξης Ισχύος.

Παρακάτω στις υπογραφές υπογραφές ορίζεται η 1 Φεβρουαρίου 2006 (είχε και άλλες αλλά το νόημα είναι το ίδιο)

Δε είναι και κανένας νομικός αλλά αυτό που καταλαβαίνω από το κείμενο είναι ότι η εν λόγω σύμβαση έχει χρόνο διάρκειας 4 χρόνια από την ημέρα που ο κύριος Αλογοσκούφης και ο κύριος William II. Gates έβαλαν τις ωραίες τους υπογραφές. Βάση αυτών η σύμβαση αυτή έχει τελειώσει από την 1 Φεβρουαρίου το 2010.

Με άλλα λόγια η Συμφωνία Συνεργασίας Microsoft-Ελληνικού Δημοσίου έχει λήξει εδώ και 11 μήνες. Αφού κατά τα φαινόμενα η Συμφωνία δεν έχει ανανεωθεί (τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο από πλευράς Microsoft ή Ελληνικού Δημοσίου από όσο γνωρίζω) πλέον μπορούμε να πούμε ότι όχι μόνο δεν ισχύει πλέον η εν λόγω Σύμβαση αλλά και πως δεν έχουμε δικαιολογία να καθυστερούμε παρόμοιες συμφωνίες με πολύ μικρότερο κόστος και πολύ μεγαλύτερα επενδυτικά οφέλη που θα βασίζονται στο Ελεύθερο Λογισμικό.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

20 thoughts on “πότε λήγει η περίφημη συμφωνία Microsoft-Ελληνικού δημόσιου;

 • Kostas Boukouvalas

  Ναι, αλλά τα Κέντρα Απεριόριστες Δυνατότητες είναι 6 ή 7 ενώ στη συμφωνία προβλέπονται τουλάχιστον 10. Άλλα έργα που γράφονται εκεί μέσα έχουν ξεκινήσει άλλα δεν έχουν τελειώσει. Οι συμφωνίες τελικά με εταιρείες ιδιόκτητου λογισμικού μοιάζουν πολύ με το λογισμικό που παράγουν. Είναι δεσμευτικές σε βάθος χρόνου και μπορούν να στερήσουν την ελευθερία από αυτούς που συμφωνούν να βάλουν την υπογραφή τους.

  Είτε έχει λήξει, είτε όχι, είναι μια έντιμη συμφωνία και πρέπει το Δημόσιο να την τηρήσει. Το αν είναι ανήθικη επειδή φέρνει τους πολίτες σε αναγκαστική (είτε άμεση είτε έμμεση) σχέση με το ιδιόκτητο λογισμικό το οποίο είναι ανήθικο είναι αυτό το οποίο κατακρίνουμε; και όταν λέμε πως η κυβέρνηση – είτε η προηγούμενη είτε αυτή – να σταματήσει την συμφωνία αυτή λαμβάνουμε υπ’ όψιν πως αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την τιμή (honor) της υπογραφής.

  Πιθανόν και κάποια πρόστιμα βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ… (price)

  Οπότε, κακώς μπλέξαμε εξ’ αρχής.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Δηλαδή η Microsoft που είχε αναλάβει την δημιουργία των 10 Κέντρων Απεριόριστης Δυνατότητας δεν κατάφερε να παραδώσει παρά μόνο 6 ή 7 ένα χρόνο μετά την λήξη των υποχρεώσεων της βάση της σύμβασης;Ποίες είναι οι δεσμεύσεις σε βάθος χρόνου για το Ελληνικό Δημόσιο, πέραν των οικονομικών που βάση της σύμβασης θα έπρεπε να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του μέχρι την 1 Φλεβάρη του 2010; Σύμφωνα με το ΦΕΚ το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άλλη υποχρέωση στην Microsoft ή δεν κατάλαβα εγώ καλά.

   Η συμφωνία αν όντως έχει λήξει(και δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι δεν έχει) και αν όντως το Ελληνικό Δημόσιο έχει καλύψει τις οικονομικές απαιτήσεις της Σύμβασης (εδώ βάλε ένα μεγάλο ερωτηματικό) τότε από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία υποχρέωση, αν από την πλευρά την Microsoft δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεώσεις της προς το Ελληνικό Δημόσιο τότε έκθετη δεν είναι η Ελληνική κυβέρνηση αλλά η Microsoft και μάλιστα έκθετη όχι μόνο σύμφωνα με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά σύμφωνα και με την Αμερικανική (οι Αμερικάνικες εταιρείες οφείλουν σύμφωνα με την Αμερικανική νομοθεσία να τηρούν τους όρους των συμβολαίων που συνάπτουν με χώρες του εξωτερικού και υπάρχει προηγούμενο σε αυτό).

   Με άλλα λόγια Κώστα, δεν υπάρχει ζήτημα να σταματήσουμε μια συμφωνία που έχει λήξει. Δεν χρειάζεται. Άλλωστε ακόμη και αν ισχύει η εν λόγω συμφωνία, σύμφωνα με τους όρους δεν δεσμεύεται η Ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί προϊόντα της εν λόγω εταιρείας για τις ανάγκες του. Πιστεύω ότι είναι σφάλμα να προβάλουμε την εν λόγω συμφωνία. Θα σου θυμίσω ότι η τοπική κυβέρνηση του Μονάχου (αν θυμάμαι καλά) είχε συνάψει ανάλογη συμφωνία με την Microsoft και πριν ακόμη λήξει η συμφωνία προχώρησε σε δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων με βάση το Ελεύθερο Λογισμικό σε συνεργασία με την IBM και την Novell.

   Θα κλείσω με μια παροιμία: Μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται (no offence για τους σπανούς)

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας τις πηγές σου; Μήπως γνωρίζεις αν υπάρχει πρόβλεψη για κάποια ολοκληρωμένη προσέγγιση στις ανάγκες πληροφοριακών υποδομών του Ελληνικού Δημοσίου.

 • fOTIS

  Μαθαίνω οτι στις υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου, η πλειοψηφία των υπολογιστών είναι εκτός λειτουργίας.
  Οι λόγοι είναι σύνθετοι και η προσβολή απο ιούς είναι μία απο τις βασικές αιτίες.
  Σαφώς η λύση είναι, η υιοθέτηση λειτουργικού που βασίζεται σε Linux.

  Όμως και η ανάδειξη κυβερνητών που υπηρετούν την χωρα ειναι απαραίτητη, διότι και η Ελλάδα απο ιούς ειναι προσβλημένη απο χρόνια, το ξέρουμε όλοι,
  μια ακόμη πικρή επιβεβαίωση.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Νομίζω ότι το πρόβλημα όπως είπες είναι σύνθετο, και πολλές φορές φοβάμαι ότι μια χαρά hardware καταλήγει προς καταστροφή χωρίς λόγω. Την στιγμή που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες.

 • Constantinos

  Καλο το θεμα Λευτερη και αφου το αρχισες συνεχισε το.
  Ελεγα να το ξεκιναγα, μα αφου τ’ αρχισες εδω το ιδιο ειναι..
  Εχω στηυ διαθεση μου ενα αριθμο καταγγελιων (καποιες επωνυμες) απο υπολογιστες που ειτε ποτε δε δουλεψαν, ειτε ποτε δε παραδοθηκαν (βρισκονται προφανως στα σπιτια καποιων) καθως και καταγγελιες απο συλλογους εργαζομενων για τι θεμα που εδω και χρονια περιμενουν ενα αξιοπρεπη υπολογιστη και οθονη να κανουν τη δουλεια τους.
  Η δε συμβαση οπως ξερεις και εχει γραφτει κατ’ επαναληψη ηταν απο την αρχη καταχρηστικη και με δυσμενεις ορους για το Ελληνικο Δημοσιο (βεβαια αυτο το κανονισαν οι δικοι μας Αλογοσκουφηδες, Κολοχαρτακηδες η οπως τους λενε για τις μιζες τους).
  Θεωρητικα το Δημοσιο ειναι ερμαιο της εν’ λογω συμφωνιας και στην ουσια αυτη η “εξαρτηση” εχει διαρκεια δεκαετιας τουλαχιστον.
  Btw, αν αποφασισεις να το συνεχισεις οτι στοιχεια εχω στη διαθεση σου.
  Μιλα και με το συλλογο νεων δικηγορων που εχει μελλη ΕΛΛΑΚ και εχουν μελετησει τη συμφωνια, μπορουν να σου δωσουν πολλα νομικα και σκοτεινα σημεια.

  Κατα τ’ αλλα ναι ολα γινονται μα οχι σε μια χωρα που κυβερνουν λαμογια και υπαρχουν λαλακες ψηφοφοροι και χαχολοι…

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
   Συμφωνούμε ότι η σύμβαση δεν ήταν ή καλύτερη δυνατή και πως δεν θα έπρεπε να γίνει. Αλλά αυτή αν έχει λήξει η συμφωνία τότε πως το Δημόσιο είναι έρμαιο αυτής; Ζιμπάμπουε είμαστε; Άσε μην απαντήσεις φοβάμαι ότι θα μου πεις… “μακάρι να ήμασταν”
   Αν έχεις πληροφορίες σχετικά πολύ θα ήθελα να το δούμε το θέμα λίγο αναλυτικότερα το mail μου το έχεις φαντάζομαι.

 • Kostas Boukouvalas

  Με βάση αυτό http://www.internetnow.gr/node/5 μάλλον το Ελληνικό Δημόσιο είναι σε δυσμενή θέση… κάτι στο οποίο σίγουρα πόνταρε η Microsoft γιατί δεν είναι καινούργια στην αγορά “εξοπλισμός κράτους με software”.

  • Michales Michaloudes

   Μα και δωρεάν να έδινε τις άδειες η Microsoft (σε κάποιες περιπτώσεις τις δίνει δωρεάν) δεν έχει νόημα. Δεν μου έχει τύχει υπολογιστής με Windows (σε δημόσια υπηρεσία και μη) που να δουλεύει σωστά.

   (το «σωστά» έχει πολλές έννοιες όπως: Ενημερωμένος, να παράγει σωστά στοιχειοθετημένα έγγραφα προσβάσιμα απ’ όλους, να μην έχει ιούς, να λειτουργεί με ικανοποιητική ταχύτητα, να έχει 1 χρόνο λειτουργίας πάνω στην πλάτη λειτουργούντας διαδικτυακά, να μην λειτουργεί ως administrator.)

   Προσοχή στο «δεν μου έχει τύχει» αναφέρομαι σε υπηρεσίες που δουλεύεουν καθημερινοί άνθρωποι και δεν ανοίγουν μόνο ένα πρόγραμμα. *Φαντάζομαι* σε υπηρεσίες με non-admin χρήστες που ανοίγουν μόνο ένα πρόγραμμα δεν υπάρχει πρόβλημα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις βέβαια, πάλι ένα Linux σύστημα είναι το ίδιο και τ’ αυτό.

   • Eleftherios Kosmas Post author

    Μιχάλη, συμφωνώ αν και ακόμη και σε υπηρεσίες που δουλεύουν καθημερινοί άνθρωποι που ανοίγουν μόνο δύο προγράμματα, πανικός μπορεί να γίνει (κρίμα που δεν μπορώ να βάλω Debian γιατί τρέχω πολύ εξειδικευμένο λογισμικό που δεν τρέχει με WINE).

 • siropio

  Πολυ ωραιο το θεμα.
  Μηπως γνωριζουμε και τιποτα απο Νουμερα?
  Πχ ποσα θα γλιτωσει το κρατος απο την Micro-βδελλα?

  Αν η Ρωσια οπως αναφερατε μπορει να μεταφερει τα συστηματα της σε 5 χρονια δε νομιζω σε μας να παρει παραπανω…δεν εχουν λογο να μη το κανουν.
  Αν αρχισουν παλι τα περι μη σταθεροτητος του Linux κλπ αηδιες ας βαλουν τουλαχιστον τα backend κομματια(σε οποια λειτουργουν τεσπα) που ειναι το 99% των Δικτυων συμπεριλαμβανομενου και του internet φυσικα.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Ευχαριστώ siropio. Ακριβή νούμερα δεν υπάρχουν καθώς αν και έχω ψάξει αρκετά δεν έχω βρει το “ακριβές” κόστος της συμφωνίας με την Microsoft. Όσο αφορά το χρήση Ελεύθερου Λογισμικού-Linux στο Ελληνικό Δημόσιο και πάλι είναι πολύ δύσκολο να σου πω ακριβή νούμερα. Μπορώ όμως να σου πω υπάρχουν σοβαρότατες μελέτες που έχουν γίνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Φυσικά εξαρτάται από το πόσα πληρώνει το κράτος την Microsoft. Νομίζω ότι τα νούμερα είναι αρκετά μεγάλα (σε μια εποχή που το κάθε ευρώ μετράει) χαρακτηριστικό παράδειγμα η Χωροφυλακή (Gendarmerie Nationale) που χρησιμοποιώντας Ubuntu γλυτώνει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για μόλις 5000 συστήματα (νομίζω ότι είναι κάπως πειραγμένα νούμερα αλλά πρόκειται) για επίσημα στατιστικά της Χωροφυλακής. (να και η παρουσίαση)

   Ακόμη και το 10% το αριθμών αυτό να είναι ο στόχος μας… 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο για 5000 μηχανήματα. Μιλάμε για πολλά λεφτά.

 • nbagi

  Μάγκες ξεχάστε το. Εδώ είναι Ελλάδα, η διεφθαρμένη χώρα της μασα-μπούκας και του ωχαδερφισμού. Για να μην έχουν ανανεώσει πιθανόν τους χρωστάνε. Αν ήμασταν έξυπνος λαός θα κάναμε άλλα πράγματα!
  Έχουνε ποτέ αναρωτηθεί πόσοι υπολογιστές του δημοσίου τρέχουν εξειδικευμένο λογισμικό βασισμένο στην πλατφόρμα των windows; Μήπως είναι η μειοψηφία;
  Έχει γίνει ποτέ τεχνοοικονομική έρευνα για το όφελος της χρήσης λογισμικού ανοιχτού κώδικα;
  Έχουν ζητήσει ποτέ να αναπτυχθεί λογισμικό ανοιχτού κώδικα για να αντικαταστήσουν το κλειστό; πόσο θα του κόστιζε αν πλήρωνε το ίδιο το κράτος προγραμματιστές για την δημιουργία λογισμικού και πόσο θα επωφελούνταν από την ανάπτυξη του από τις κοινότητες;
  Εδώ χρηματοδότησαν για την αγορά των μαθητικών υπολογιστών και τα λεφτά πήγαν στα μεγαλομάγαζα που δεν έχουν ανάγκη, με τα ίδια λεφτά θα αγόραζαν υπολογιστές για όλους τους Έλληνες.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Μου θύμισες αυτή την εξαιρετική επιστολή μου έστειλε ένας μαθητής εκείνο το καιρό σχετικά με τα κουπόνια των μαθητικών υπολογιστών. Θα σου πω την πάσα αλήθεια, νομίζω ότι ακόμη και αν πέσουμε σε ώτα μη ακουόντων νομίζω ότι αξίζει το κόπο όχι για αυτούς ή για εμάς αλλά επειδή έτσι πιστεύουμε ότι είναι καλύτεροί.
   Άλλωστε τα πράγματα αλλάζουν και στην Ευρώπη και εδώ στο τομέα αυτό.

 • Perseas

  Κύριοι εστω και λίγο αργά, θα σας χαλάσω τις όμορφές σκέψεις που κάνετε. Η μάλλον δεν θα τις χαλάσω, ίσως τις ενισχύσω.
  Θέλω λοιπον να σας ενημερώσω, ότι η συμφωνια ουδέποτε ίσχυσε πραγματικά. Ψάξτε το. Δεν έγινε τίποτα. Απλά δινόταν η ευκαιρία να γίνουν κάποιες προμήθειες πιο οικονομικα αλλά ουδέποτε έγιναν. Το ελληνικό κράτος έχασε μια χρησή ευκαιρία. Και θα μου πείτε τι έγινε τελικά? Μα αυτό που ξέρετε. Τεράστιες επιμέρους προμήθειες ανοιχτού-κλειστου-ανοιγοκλεισμένου λογισμικου και κυρίως ΥΛΙΚΟΥ απο σατανικές ή άγιες πολυεθνικές και κυρίως μέσω ελληνικών γνωστών εταιριών.
  Ιδιαίτερη προτίμηση σε oracle και vmware είναι τυχαία.
  Να σημειώσω επίσης πως αν ένα site χρεώνεται σε ένα υπουργείο εκατομύρια ευρώ ενώ κάνει μερικές χιλιάδες στην αγορά, δεν έχει σημασια σε ποια τεχνολογία βασίστηκε.
  Στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν σωστά ούτε τα καζανάκια, αλλά δνε νομίζω ότι φταίει το νερό

 • Perseas

  Να προσθέσω σχετικά με την Ρωσία, πως η MS εκεί, έχει ανάπτυξη όσο όλη η υπόλοιπη ευρώπη μαζί. Φυσικά υπάρχει χώρος και για Linux Και για τα πάντα. Εκαστος στο είδος του. Μην κάνετε το θέμα θρησκευτικό. Είναι απλά εμπορικό. Ο καθένα επιλέγει ότι τον συμφέρει καλύτερα. Το ελληνικό δημόσιο ότι και να …πιάσει το κανει κάρβουνο. Και ububdu να πάρει θα του στοιχίζει 1.000 ευρώ την ημέρα.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Γιατί φοβάμαι ότι μπορεί να έχεις δίκιο; 🙁

   Το θέμα είναι πως μπορεί να αλλάξει η νοοτροπία αυτή αυτή του “και Ubuntu να πάρει θα του στοίχιζει 1000 ευρώ την ημέρα”; Θα μπορούσε το ελεύθερο λογισμικό να παίξει ρόλο σε κάτι τέτοιο και αν ναι γιατί, και πως;

 • Stavros

  Καλημέρα σας,
  το θέμα που θέσατε έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια στο ICT φόρουμ (κάπου στο 2010) ετέθει από εταιρίες-εργολάβους του δημοσίου, τώρα που τελειώνουν τα χρήματα τι θα κάνει το κράτος (υπήρξε ανακοίνωση για περικοπή των δημόσιων επενδύσεων);
  Η απάντηση που δόθηκε ήταν “θα πάμε σε λύσεις ανοιχτού κώδικα”. Λεπτομέρειες κανείς δεν έδωσε οι εκπρόσωποι των εταιριών δυσανασχέτησαν, απαντήσεις δεν υπήρξαν.
  Μόνο που η απάντηση από πλευράς δημοσίου δόθηκε στο πόδι, όπως πιστεύω αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλά θέματα της δημόσιας διοίκησης, στελέχη υπάρχουν μάλιστα με πληθώρα πτυχίων μεταπτυχιακών κτλ όμως θεωρώ πως δεν υπάρχει συντονισμός δεν υπάρχει αξιοκρατία και άλλα πολλά!
  Σας εύχομαι υγεία
  Σταύρος