Η μασκότ του Linux στο Κτηματολόγιο; 12


Πάω λοιπόν να ρίξω μια ματιά στο site του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (γνωστού και ως ΟΚΧΕ) και το μάτι μου έπεσε κατευθείαν στο favicon του εν λόγω site (favicon είναι το μικρό γραφικό που παρουσιάζεται στην δίπλα από την διεύθυνση μιας ιστοσελίδας στο browser μας). Παραθέτω παρακάτω τις καρτέλες του Chromium με ανοιχτό το site του OKXE και του elkos.gr για σύγκριση.

Είναι ιδέα μου ή βλέπω κάποιες ομοιότητες; ΟK, στο elkos.gr έχω βάλει των Tux γιατί ασχολούμαι με το Ελεύθερο Λογισμικό και το Linux. Με το ΟΚΧΕ ο Tux τί σχέση έχει ακριβώς;

Υπέθεσα ότι μιας και έβλεπα .aspx σε διάφορα URLS στο εν λόγω site το Website θα βασιζόταν σε κάποια έκδοση των Windows θα έτρεχε τον IIS.  Βλέποντας λίγο προσεκτικότερα είδα ότι το site μάλιστα χρησιμοποιεί το Hypetrak που είναι ένα (κλειστού κώδικα) Content Managemet System που τρέχει στον Windows Server, είπα όμως να ρίξω μια ματιά και στα στοιχεία του Netcraft για το OKXE για να επιβεβαιώσω τις υποψίες μου… βιάστηκα όμως γιατί το Netcraft αναφέρει ότι το website τρέχει με Apache 2.2.13 σε Linux/SUSE.

Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει πολύ απλή εξήγηση για πως συμβαίνει και φαίνεται ότι το OKXE τρέχει σε SUSE Linux αλλά για σίγουρα ο Tux ως Favicon ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

12 thoughts on “Η μασκότ του Linux στο Κτηματολόγιο;

 • Angelos Tzotsos

  Είμαι αυτός που έκανε την εγκατάσταση του συγκεκριμένου server 🙂 και ένας από τους προγραμματιστές που δουλέψανε στο πρόσφατο έργο του ΟΚΧΕ στο οποίο περιλαμβανότανε και η νέα ιστοσελίδα του Οργανισμού.

  Δεν εργάστηκα στο κομμάτι της ιστοσελίδας, αλλά γνωρίζω ότι το λογισμικό Hypertrak που χρησιμοποιήθηκε πράγματι λειτουργεί σε IIS και Windows Server και δεν είναι ελεύθερο λογισμικό (όπως και το μεγαλύτερο τμήμα του λογισμικού του έργου).

  Η απλή εξήγηση για αυτό που βλέπετε εδώ είναι ότι χρησιμοποιείται λειτουργικό GNU/Linux σε κάποιους από τους servers του Οργανισμού μέσω των οποίων βγαίνει η σελίδα στον αέρα. (Μια άλλη λογική εξήγηση θα ήταν ότι η σελίδα λειτουργεί σε περιβάλλον Mono βασισμένο σε Apache, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει)

  Μέσα από το έργο όμως αυτό προέκυψε και ελεύθερο λογισμικό το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ και το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στην εκδήλωση GeoDataCamp2010

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Το είχα φανταστεί ότι μάλλον έτσι θα γινόταν. Όσο αφορά για το Favicon του Tux μάλλον ο sysop είναι Linux-άς;

   To gimed είναι αρκετά ενδιαφέρον project όντως. Καλό είναι να βγαίνουν χρήσιμα πράγματα κάτω από ελεύθερες άδειες από τέτοια έργα.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Αυτό να σου πω την αλήθεια δεν το καταλαβαίνω. Πες ότι στα desktop μηχανήματα βάζουν Windows από συνήθεια ή γιατί ο υπολογιστής συνδέεται με το super-σπάνιο μηχάνημα και η εταιρεία που το φτιάχνει σου δίνει μόνο λογισμικό για Windows. Στους server που η κατάσταση στην αγορά είναι ακριβώς η αντίθετη από αυτή στο desktop και η συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιεί Linux είναι όντως περίεργη η εμμονή στο Windows Server.

   • Angelos Tzotsos

    Στο συγκεκριμένο έργο, όταν για αυτό έγινε η διαβούλευση (πριν πολλά χρόνια αλλά με ενστάσεις κλπ το έργο καθυστέρησε πολύ), ήταν απαραίτητο να υπάρχει Windows Server γιατί λειτουργεί πάνω του μια σειρά λογισμικών GIS που είναι διαθέσιμα μόνο για Windows.
    Φυσικά αν σήμερα γινόταν πάλι από την αρχή, είναι βέβαιο ότι θα γινόταν αποκλειστικά με ελευθερο λογισμικό από εδώ
    Για όσους ενδιαφέρονται για ελεύθερο γεωχωρικό λογισμικό, μπορούν να δούν αυτό και να συμμετέχουν στην ελληνική κοινότητα ελεύθερου γεωχωρικού λογισμικού “ΓεωΦως” στο κανάλι #geofoss του GRNet και στη λίστα ταχυδρομίου
    https://lists.ntua.gr/mailman/listinfo/geofoss

 • Rad

  Δεν είσαι και το mono blog που, έχει για Favicon τον Tux… αλλά μπορει και νά ‘χεις δίκιο…

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Φυσικά και όχι, αλλά το ΟΚΧΕ είναι η μόνη δημόσια υπηρεσία που γνωρίζω που έχει σαν favicon τον Tux. 🙂

 • Rad

  Το κατάλαβα, αλλά ο τρόπος που το παρουσιάζεις (που δείχνεις το favicon του blog σου και του ΟΚΧΕ )είναι σαν να υποστιρλιζεις πως σε αντιγράφουν

  ευχαριστώ 🙂

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Αν εδωσα τέτοια εντύπωση ζητώ συγγνωμη, δεν ήταν αυτή η πρόθεση μου. Σκοπό είχα να δείξω ότι ακόμη και στι ΟΚΧΕ υπάρχουν Linuxάδες 😉