1 δευτερόλεπτο για να bootάρει Linux με Qt! 1


Εδώ και λίγο καιρό παρακολουθώ την δραστηριότητα της Swiftboot, η συγκεκριμένη εταιρεία παρέχει λύσεις μείωσης του χρόνου boot-αρίσματος σε embedded συσκευές που βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Linux και στο uLinux και σε μηχανήματα που βασίζονται σε ARM, MIPS, SuperH και Blackfin.

Πριν λίγες ημέρες η Swiftboot παρουσίασε ένα σύστημα επίδειξης τεχνολογίας χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα ανάπτυξης MS7724 της Renesas (αν ασχολείστε με την ανάπτυξη embedded συστημάτων ρίξτε μια ματιά) το οποίο boot-άρε μέσα σε 1 δευτερόλεπτο (ίσως και λιγότερο).  Στην προκειμένη περίπτωση το σύστημα ουσιαστικά είναι μια πολύ απλή συσκευή που τρέχει Linux και έχει περιβάλλον που βασίζεται στην Qt. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται το U-Boot, η έκδοση 2.6.31-rc7 του πυρήνα του Linux και η έκδοση 4.6.2 της Qt Embedded.

Η τόσο μεγάλη μείωση της ταχύτητας επιτυγχάνεται με κυρίως με την αφαίρεση στοιχείων κατά το boot που δεν είναι απαραίτητα, βελτίωση των ρυθμίσεων σε ότι απαραίτητα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατά το boot και εν τέλη χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους για επιτευχθεί. Περισσότερες λεπτομέρειες για την μεθοδολογία και τις αλλαγές που έγιναν ώστε να boot-άρει τόσο γρήγορα θα δείτε στην παρακάτω παρουσίαση.

Και εδώ το video που δείχνει πόσο γρήγορο είναι το boot τελικά (η παραπάνω παρουσίαση το έχει μέσα αλλά αν τυχών βαριέστε να την δείτε)


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

One thought on “1 δευτερόλεπτο για να bootάρει Linux με Qt!