Συνέντευξη με τον εμπνευστή του ΟSARENA 16


Φιλοξενώ το Κώστα Καναβό του YAGLB που με ενημέρωσε για το νέο του project OSARENA σε μια μικρή και γρήγορη συνέντευξη. To OSarena θα είναι up σε λίγες ώρες (για την ακρίβεια είναι προγραμματισμένο για τις 19:00 ώρα Ελλάδας) αφού δημοσιευθούν αυτές οι γραμμές όσοι θέλετε ρίξτε μια ματιά στο OSarena.net

Λευτέρης Κοσμάς:Αρχικά Κώστα θα σε παρακαλέσω να συστηθείς στους σε όσους δεν σε γνωρίζουν ήδη.

Κώστας Καναβός:Απλά ένας bloger, που αγάπησε πριν πολλά χρόνια το Linux και έτυχε να πιάσει το blog του… Αυτό… Ζω στη Ναύπακτο εδώ και ένα χρόνο και ίσως αυτό έπαιξε και σημαντικό ρόλο στη ποιότητα κάποιων άρθων (δεν εχω ένταση μποτιλιάρισμα, άγχος, και τέτοιες “ομορφιές)
Το πιο σημαντικό είναι η ισότιμη ομάδα που έχουμε και πιο πολύ απ’ όλα με τιμά η τυφλή εμπιστοσύνη που έδειξαν όλοι και όλες μόλις τους έκανα τη πρόταση και τη βασική ιδέα του τι ετοιμάζουμε.

ΛΚ: Γνωρίζω ότι συνεργάζεσαι στενά με το Magneblog που ασχολείται με την πλατφόρμα Android (το όποιο είναι βασισμένο στο Linux); Σε λίγες ώρες το OSARENA θα είναι Live, μπορείς να πεις στους αναγνώστες του elkos.gr τι σκοπό έχει είναι απλά μια αλλαγή ονόματος στο YAGLB ή σηματοδοτεί κάτι άλλο;

ΚΚ: Το Magne και η ένωση του με το Yaglb, ήταν η αρχή της ιδέας που οδήγησε στο osarena. Τα παιδιά απο το Magne (ο Αλέξανδρος & ο Ερωτόκριτος) είναι χρήστες LinuxΑndroid. Τα παιδιά απο το Magne (ο Αλέξανδρος & ο Ερωτόκριτος) είναι χρήστες LinuxΑndroid. Έχουμε ο καθένας την ειδικότητα του και άλλοι ασχολούνται με τεχνικά, άλλοι με τα υπόλοιπα.
Σύντομα αναμένουμε και άλλα μέλη, όπως δυο geek φίλες που θα στελεχώσουν το “διαφημιστικό” και γραμματειακό τμήμα του osarena.net. Το osarena θα είναι μια εντελώς νέα δυναμική σελιδα. Πιστεύω πως μέχρι το Καλοκαίρι το πολύ, θα είναι η μεγαλύτερη βάση δεδομένων για το Ανοιχτό Λογισμικό στην Ελλάδα. Ήδη είμαστε κάτι παραπάνω από 2G database!
Θα έχουμε θέματα εκτός από τα δεδομένα και αυτά που ήδη ξέρετε, όπως MeeGo μα και δόσεις από Sybian, GamingHacking (οκ σε light έκδοση αυτό), hradware, δοκιμές συσκευών, μα και πλασάρισμα διανομών που δεν έχουν τολμήσει να βγάλουν άλλοι σ’ έκταση. Μιλάμε για SlackGentoo με σπεσιαλίστες των διανομών. Και με απλά λόγια!Όπως τον Ζήση που μόλις στη Β’ Γυμνασίου, έκανε τον διαχειριστή πακέτων του Slack! “Ξεχνάμε” τα παλιά ονόματα των blog μας και όλα δείχνουν πλέον, το osarena. Επιθυμία και λαχτάρα όλων μας! Πιο απλά μιλάμε για ένα portal “ανταγωνιστικό” σε LifeHacker και αντίστοιχα.

Δε θα bloga-ρουμε μόνο όμως. Θα είμαστε το επίκεντρο δυο εκ των μεγαλύτερων επιθυμιών της Ελληνικής (και όχι μόνο Κοινότητας Ανοιχτού Λογισμικού.  Επιτρέψτε μου, να μην αποκαλύψουμε ακόμα, όμως ήδη έχουμε ξεκινήσει ενέργειες κι’ επαφές. Θα παρουσιάζουμε αρκετά projects ειδικά για Έλληνες. Από Android apps, από Linux μικρά projects, μέχρι όπου εμπνευστούμε! Ζωντανές βίντεο-παρουσιάσεις & tutorials… Θα είμαστε και στη FOSCOM, στη Πάτρα και θα προσπαθήσουμε να εκπροσωπούμαστε και σε μεγάλες εκθέσεις για foss του εξωτερικού. ΔΕΝ ανταγωνιζόμαστε καμία Ελληνική σελίδα και σε καμία περίπτωση σε θα κάνουμε κάτι που ήδη κάνουν πετυχημένα κάποιοι άλλοι (όπως τα παιδιά του BetaShow για παράδειγμα, που έχουμε και μια καλή συνεργασία).Οι δε Ελληνικές Κοινότητες όσες μας το ζητήσουν έστω (ελπίζουμε όλες), θα έχουν (κυριολεκτικά) τον δικό τους χώρο στο osarena, ώστε να προβάλλουν ότι θέλουν. Άντε, θα σου αποκαλύψω ακόμα, πως είμαστε σε πολύ πρώιμες συνομιλίες με Αγγλόφωνα αξιόλογα blogs του χώρου, ώστε να δημιουργηθεί & ένα Αγγλόφωνο κομμάτι στο osarena (ακόμα όμως, είναι υπό εξέταση αυτό). Έχουμε εξασφαλισμένες κάποιες καλές συνεντεύξεις με “δύσκολους” του χώρου και σχεδόν σε κάθε event του Ανοιχτού Λογισμικού θα “είμαστε” η θα είμαστε εκεί!

Αυτό που δε θα διαβασετε ποτέ στο osarena είναι για κλειστό λογισμικό η για πρόβλημα ανάμεσα στις Ελληνικές Κοινότητες.
Ελληνική Κοινότητα είναι μόνο μια και αυτή θα προβάλλει το osarena.

ΛΚ: Σε τι πλατφόρμα θα βασίζεται το OSARENΑ;

ΚΚ: Ξεκινάμε με WordPress, με template σχεδιασμένο στο χέρι και με κάμποσα χειροποίητα σκριπτάκια ωστε να κάνει τις δουλείες που θέλαμε. Προτιμήσαμε το WP, ωστε να βγούμε σύντομα. Στόχος είναι να καταλήξουμε κάποιους μήνες αργότερα σε Drupal, επίσης σχεδιασμένο αποκλειστικά για το osarena. Το θέμα μας πάντως τώρα είναι πρωτοποριακό. Σχεδόν 60 εργατοώρες κατά κύριο λόγο από τον Γιώργο, τον Νίκο και τον Γιάννη. Πριν από αυτό είχαμε στήσει 10 η 11 δοκιμαστικές σελίδες σε διαφορετικές πλατφόρμες.

Η πιο απίστευτη σκηνή άπειρου γέλιου, ιδιαίτερα αφου προέκυψαν συγχρόνως 4-5 bugs ήταν όταν σηκώθηκε η τελευταία alpha έκδοση της σελιδας και μπήκε για “γούρι” σαν logo εικόνα “γουρλή” Ελληνική πολίτικου (ονόματα δε λέμε…).Υπήρξαν έντονες στιγμές στη προετοιμασία, γέλια, εντάσεις, μικρές κρίσεις, κλπ, μα όλοι όσοι ασχολούμασταν με κάτι το έκαναν υπεύθυνα. Αλλά για να είμαι ειλικρινής αν ξανακούσω τη λέξη bug, θα πάθω υστερία! 😀

Κάτι που ίσως ρωτήσουν πολλοί είναι γιατί δε κάναμε απλά καποιο κοινό θέμα τα blogs μας και να “συναντιούνται” όλα τ’ άρθρα σ’ ένα κεντρικό πορταλ. Θα είχαμε τελειώσει σε λίγες ώρες έτσι. Η πρόταση υπήρξε μ’ απορρίφθηκε παμψηφεί και προτιμήσαμε τα δύσκολα (το λάθος για κάποιους), μα θέλαμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑ και αυτό θα το έδινε μόνο ένα κοινό blog.Το Blog ΜΑΣ. Η μάλλον η σελιδα μας.Εκεί βασιζόμαστε, στη δύναμη της ομάδας.Είμαστε σχεδόν 15 άτομα, θα προστεθούν και αλλά στη πορεία και μακροπρόθεσμα υπαρχουν πολύ πιο φιλόδοξα σχέδια.

ΛK: Πέραν του OSARENA, έχεις να προτείνεις Ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες που μπορεί να βρει κάποιος που ασχολείται με το ελεύθερο λογισμικό ενδιαφέρουσες;

KK: Tις πιο ενδιαφέρουσες Ελληνικές σελίδες, μπορειτε να τις βρείτε στη side-bar του Planet-ellak.
Ας εξαντλήσουμε αυτές και μετά ας δούμε και ξένες!

ΛΚ: Κλείνοντας την κουβέντα μας θα ήθελες να πεις κάτι στους αναγνώστες του elkos.gr και σε όσους διαβάζουν τυχαία αυτή την δημοσίευση;

ΚΚ: Η απαντηση ειναι: Πως ειναι πολυ τυχεροι που βρηκαν το elcosmas. Bookmark και φυσικά να το… ξεκοκαλίσουν…

Και πάλι θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κώστα για το χρόνο του (και τα καλά του λόγια). Το OSARENA είναι μια αρκετά φιλόδοξη προσπάθεια στο χώρο του Ελεύθερου Λογισμικού ελπίζω να πετύχει. Εύχομαι στο Κώστα και σε όλους τους συμμετέχοντες καλή επιτυχία στην προσπάθεια τους.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

16 thoughts on “Συνέντευξη με τον εμπνευστή του ΟSARENA

 • linuxman

  Αυτό που δε θα διαβάσετε ποτέ στο osarena είναι για κλειστό λογισμικό

  Συγνώμη άλλα εδώ δεν βλέπω πουθενά να γράφει ότι είναι ΕΛ/ΛΑΚ http://osarena.net/2011/02/%CE%BCtorrent-remote.html και σύμφωνα με http://www.utorrent.com/legal/eula προφανώς δεν είναι .
  Άρα απάντηση του δεν είναι και σωστή έστω και έτσι.

 • Constantinos

  Νομιζω ειναι προφανες, πως εχουν ενωθει αρκετα blogs μαζι.
  Εκαστος στο blog του εγραφε καποια θεματα που εννιοτε περιελαμβαναν και κλειστο λογισμικο.
  Ασχετως ημερομηνιων (ενεκα της ενωσης) τ’ αρθρα αυτα προυπηρχαν και σε καμια περιπτωση, δεν ηθελα ν’ αφιαρεθουν αρθρα η ακομα και αυτο να γινοταν θα ηταν δυσκολο να εντοπιστουν.
  H μπορει να ηταν απο τ’ αρθρα σε αναμονη (που δεν ειχαν βγει στα παλια blogs)…

  Προφανως αν χρειαζεται στη πορεια ισως σε καποιες περιπτωσεις να μπαινει η ενδειξη για κλειστο λογισμικο…
  Νομιζω ειναι ευνοητο πως ενα συναμα ενημερωτικο blog παρακολουθει την εξελιξη του μTorrent, απο τη στιγμη που ηρθε στο Linux.
  Μη ξεχναμε πως για χρονια δεν υπηρχε και μεταφερθηκε κατοπιν αιτηματος χιλιαδων χρηστων Linux παγκοσμιως (το ειχαμε καλυψει μαλιστα το θεμα).
  Συνοπτικα & ενημερωτικα να σας πω, οτι υπαρχουν προοπτικες ν’ ανοιξει….

  Mα btw, ας μην ειμαστε υπερβολικοι, επι της ουσιας εμενα προσωπικα δε μ’ ενοχλει το κλειστο η semi-κλειστο του μTorrent (εχω αλλους 100 να επιλεξω), μα ο Flash, το Mono και πολλα αλλα που υποθετω σαν εμπειροι τα ξερετε ηδη…

 • linuxman

  Ναι υπάρχουν flash + Mono και αρκετά άλλα κυρίως drivers .
  Άλλα ορισμένα από αυτά ας πούμε είναι “αναγκαία” για να είμαστε ανταγωνιστική σε άλλα OS μTorrent δεν νομίζω ότι είναι “αναγκαίο” για να είμαστε.
  Όμως όταν δηλώνεις ότι δεν θα διαβάσετε για τίποτα κλειστό λογισμικό νομίζω ότι απάντησες από λάθος.
  Απλά εάν το blog θα συνεχίσει να είναι προσανατολισμένο για ΕΛ/ΛΑΚ τότε νομίζω ότι δεν χωρά εκεί μέσα κάτι που έχει να κάνει με κλειστό η semi-κλειστό, διαφορετικά δεν λες ότι δεν θα διαβάσετε.
  Τώρα εάν εσένα δεν σε ενοχλεί, εμένα με ενοχλεί αρκετά, υπάρχουν τόσα αξιόλογα προγράμματα για την ίδια δουλεία τι να το κάνω το μTorrent που είναι σαν αυτούσιο μόνο για παράθυρα.
  Τέλος πάντων είναι προσωπική άποψη μου , εξάλλου γράφεις εσύ οπότε εδώ δεν μπορώ να σου πω τι θα γράφεις και τι θέματα θα πρέπει να παρουσιάσεις στο blog.

 • Constantinos

  E oxi & αναγκαια. Οκ για νεους χρηστες ναι, μα οχι αναγκαιο το flash για εσενα, εμενα, ετσι?
  Απο την αλλη το αρθρο ηταν για android.
  Σε σουμα & προσφατο απο Linux υπαρχει αυτο: http://osarena.net/2011/01/o%CE%B9-5-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B9-bittorrent-clients-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-linux-deb-based-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CF%82.html

 • diamond_gr

  Στα γρήγορα που διάβασα το άρθρο (δεν ξέρω από τεχνικά θέματα) μιλάμε για μια εφαρμογή (μtorrent) που δεν είναι ΕΛΛΑΚ και είναι εγκατεστημένη σε μηχάνημα με windows (κλειστό λογισμικό) που μπορεί να διαχειριστεί από ενα εξυπνοτηλέφωνο Android (θεωρητικά ανοικτού κώδικα). Άρα μιλάμε για θέμα ΕΛΛΑΚ.

  Η ίδια λογική επικρατεί στην χρήση ΕΛΛΑΚ προγραμμάτων (πχ Opera, Firefox, OpenOffice κλπ) σε μηχάνημα με windows (κλειστό λογισμικό).

  Οπότε δεν θεωρώ ότι η αναφορά σε πρόγραμμα Android αφορά κλειστό λογισμοκό.

  Ευχαριστώ

   • diamond_gr

    Βασικά δεν το χρησιμοποιώ και δεν γνωρίζω.
    Ούτε διαβάζω όρους χρήσης προγραμμάτων που δεν χρησιμοποιώ.

    • linuxman

     Άρα το να λες για κάτι ότι είναι ΕΛ/ΛΑΚ από την στιγμή που δεν το χρησιμοποιείς δεν στέκει απλά.
     Αν χρησιμοποιείς τότε θα ξέρεις, διαφορετικά δεν βγάζεις συμπέρασμα για κάτι που δεν γνωρίζεις.

  • linuxman

   Αναφορά είναι και για μtorrent που δεν είναι ΕΛ/ΛΑΚ άλλα και για μtorrent-remote που ούτε αυτό είναι ΕΛ/ΛΑΚ , πως έβγαλες συμπέρασμα ότι είναι ΕΛ/ΛΑΚ ;
   Διάβασες καμία άδεια χρήσης του μtorrent-remote, αν ναι δώσε να διαβάσουμε και εμείς μήπως μας ξέφυγε.
   Και αναφορά δεν έγινε σε “πρόγραμμα” Android μιας και δεν είναι απλός πρόγραμμα άλλα είναι http://android-developers.blogspot.com/2010/12/android-23-platform-and-updated-sdk.html αναλυτικά εδώ.

 • Constantinos

  Aρα ας σταματήσουμε άπαντες να χρησιμοποιούμε Android που ναι μεν είναι Linux, μα το πλήθος των apps του είναι κλειστές (wtf?), ας σταματήσουμε να ενημερώνουμε το κόσμο και ας επανέλθουμε στα αείμνηστα Motorolla “παντόφλα”.
  Βεβαια στο desktop μας, εμείς οι “ελεύθεροι” (ωραίοι & μοιραίοι), ας έχουμε Opera, Flash, Mono και άλλα τέτοια… καλούδια!! Νice!! Aπο τη άλλη βέβαια, αυτά αν τα παρουσιάζουν άλλοι “ελεύθεροι”. είμαστε οκ, no problem! Νice again!! 🙂

  • linuxman

   Είναι προσωπική επιλογή του καθενός τι κινητό να έχει.
   Το θέμα προέκυψε από την απάντηση σου όπως καταλαβαίνεις, και το δεύτερο ήτανε απάντηση του Στάθη που αναφέρει για ένα πρόγραμμα που είναι ΕΛ/ΛΑΚ ενώ δεν είναι.
   Και στο Η/Υ μας ο καθένας έχει αυτό που του ταιριάζει.
   Και όπως κολλά ο Νίκος Χ. έτσι και εγώ κολλάω στην απάντηση σου.
   Άρα εάν απαντούσες σε αυτό δεν θα χρειάζονταν να αναλύσουμε εδώ τι και ποιο είναι κλειστό και ποιο όχι.
   Ο καθένας επιλέγει αυτό που του κάνει δουλεία του, απλά εάν κάνει λάθος να αναφέρει για κάτι ότι είναι η δεν είναι αυτό που νόμιζε τότε απλά θα πρέπει να έχει θάρρος να το παραδεχτεί ότι κάνει λάθος.

 • Νίκος Χ.

  To πρόβλημα Κώστα δεν είναι ότι γράφεις και για κλειστό λογισμικό… μαγκιά σου… άλλωστε και ο Λευτέρης έχει πολλές φορές παραδεχθεί ότι έχει γράψει για κλειστό λογισμικό και το χρησιμοποιεί στα μηχανήματα του ακόμη και στο blog του.

  Εγώ κολλάω στο ότι στην συνέντευξη σου λες:

  Αυτό που δε θα διαβάσετε ποτέ στο osarena είναι για κλειστό λογισμικό

  Βέβαια αν αυτό είναι προσθήκη του Λευτέρη ή κάτι που δεν άκουσε καλά στην απομαγνητοφώνηση τότε θα πρέπει να βγει να το πει. Αν είναι όντως τα λεγόμενα σου τότε αν θες μπορείς να πεις:
  blockquote>Αυτό που θα διαβάσετε στο osarena είναι κυρίως για ανοιχτό λογισμικό

  Αν από την άλλη δεν είναι τα λεγόμενα σου αυτά τότε είναι σοβαρότατο ατόπημα του elkos αυτό και πρέπει να το διορθώσει άμεσα.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Γειά παίδες. Βλέπω ότι χρειάζεται να κάνω κάποιες διευκρίνισεις. Η συνεντεύξη έγινε μέσω email. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα απομαγνητοφώνησης.

 • Constantinos

  Mα δεν μιλαμε! Για το Anroid μιλαμε. Για το Linux μιλαμε. (πλατφόρμες, OS) ΔΕΝ δωσαμε κατι κλειστο.
  Ειναι apps του Android. Εσεις δηλαδη εχετε μονο open apps εκει? Αν ναι ενημερωστε μας πως μπορουμε να βρισκουμε τις αντιστοιχες open.
  Η πλατφορμα ειναι open, οπως & το Linux, το Meego κλπ… Το τι εφαρμογες κατασκευαζονται αλλη υποθεση.
  Μια ειδησιογραφικη σελιδα τα καλυπτει, τ’ αναφερει. ΑΝ σας προκαλει εκπληξη αυτο απλα καντε μια βολτα στο web.
  Αρα μια χαρα με/μας βρισκω. Γι’ ανοιχτο κωδικα μιλαμε. Για Linux & Android.
  Kαι το ANdroid σαρωνει τα παντα αυτη την εποχη…

  Ομως ειλικρινα απορω…. Αλλες “εμπορικες” σελιδες που γραφουν ακριβως τα ιδια & λεει/λετε (δεν αναφερομαι σε καποιον απο τους παραπανω) πως σας εκροσωπει, δεν εχετε καποιο ζορι.
  Εκει μιλαει γι’ ανοιχτο κωδικα & οκ κατ’ αναγκη & για καποια κλειστα προγραμματα που τρεχουν σε αυτο.
  Η για τις κλειστες του Ubuntu Software Center μα αυτο ειναι cool…
  Σημεια των καιρων αλλωστε…

  Μ’ ενα αποσπασμα κλεινω:
  “Του εδειχαν το φεγγαρι με το δαχτυλο & ο ανοητος κοιταζε το δαχτυλο”

  Υ.Γ: Ελπιζω να γινεται αντιληπτο πως τα παραπανω μα & αλλα που ειπωθηκαν αλλου να τα βρισκω διασκεδαστικα….
  Θα ηθελα σε καποιο καιρο να δω αντιδρασεις οταν θα πηγαινετε στο (λεμε τωρα) Linux Apps & εχετε να επιλεξετε αν θελετε open η οχι εφαρμογες….

  @Linuxman. σου δινω βημα στο osarena να τεκμηριωσεις την αποψη σου, αν θελεις & πολυ αυχαριστως μαλιστα.
  Και οχι λαθος ΔΕΝ εκανα. Μιλαμε για πλατφορμες και οτι τις συνοδευει. Και το 95% της υλης της σελιδας ειναι ανοιχτο.