Η Nokia πούλησε το εταιρικό κομμάτι της Qt 7


Αν θυμάστε πριν λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί σε αυτό το blog σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής πορεία της Nokia όσο αφορά το λειτουργικό σύστημα Symbian, προσωπικά είχα εκφράσει την άποψη ότι η Nokia θα μπορούσε να συνεχίσει να επενδύει στο Ελεύθερο Λογισμικό και ειδικά στο λειτουργικό σύστημα Android ενώ παράλληλα θα συνέχιζε την ανάπτυξη του δικού της λειτουργικού συστήματος που αναπτύσσει σε συνεργασία με την Intel του MeeGo. Αντίθετα η απόφαση της Nokia ήταν να χρησιμοποιεί στην πλειοψηφία των λειτουργικών της συστημάτων τo λειτουργικό σύστημα της Microsoft Windows Phone 7. Ενώ παράλληλα θα μείωνε δραστικά την χρηματοδότηση των τομέων του MeeGo και της Qt (ενός ανοιχτού κώδικα περιβάλλοντος που πρωτοαναπτύχθηκε από την Trolltech την οποία αργότερα αγόρασε η Nokia).

Τελικά η Nokia αποφάσισε να πουλήσει το εταιρικό κομμάτι της Qt στην εταιρεία Digia. Θα επιβιώσει από αυτή την πώληση η Qt; Εδώ νομίζω ότι αξίζει να αναφερθεί στο ότι η Qt εκτός από μια πλειάδα κλειστού κώδικα προγραμμάτων που χρησιμοποιείται (βλέπε Google Earth, Skype και άλλα) χρησιμοποιείται και από πάρα πολλά ανοιχτού κώδικα προγράμματα ένα από αυτά (μαζί με τις δικές του βιβλιοθήκες) είναι το KDE, η Nokia είχε προχωρήσει σε μια ειδική συμφωνία με το ίδρυμα KDE που θα ίσχυε ακόμη και αν η Nokia πωλούσε το εμπορικό κομμάτι της Qt σύμφωνα με αυτή την συμφωνία το KDE είχε δικαίωμα συνεχίσει την ανοιχτού κώδικα ανάπτυξη της Qt αν αυτή σταματήσει από την Nokia ή από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Μια άλλη πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι από τότε που λειτουργούσε η Trolltech και πολύ περισσότερο όταν η Nokia έλεγχε την Qt (μέχρι πολύ πρόσφατα τουλάχιστον) υπήρχε μεγάλη ροή χρημάτων προς τους developers της Qt.

Η Digia δεν είναι άγνωστοι στους ανθρώπους της Nokia, εδώ και πολλά χρόνια η Φιλανδική Digia αναπτύσσει λογισμικό βασισμένο στην Qt σχεδόν κατ’ αποκλειστικοτήτα ενώ εδώ και χρόνια παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης σε χρήστες της Qt. Αν βρισκόσασταν σε κάποιο από τα Qt Developer Day που διοργάνωνε πέρσι η Nokia σε όλο το κόσμο θα βλέπατε σίγουρα τα περίπτερα της Digia και τις διάφορες εφαρμογές που έχει κατά καιρούς φτιάξει για την Nokia αλλά και για άλλες εταιρείες.

Δεν πουλιέται  όλη η Qt

Δεν υπάρχει τρόπος για να το τονίσω αυτό όσο χρειάζεται, το μόνο που πουλάει η Qt είναι οι εμπορικές άδειες της Qt. Επισημαίνω ότι αν και η Nokia διέθεσε την Qt ως LGPL πρόγραμμα, η Nokia συνέχισε να πουλάει εταιρικές άδειες για την Qt κυρίως χάρη στις πολύ καλές υπηρεσίες υποστήριξης που διέθετε η Trolltech και που ενίσχυσε η ίδια. Πολλά από τα στελέχη την Nokia που εργάζονται στην πάνω στην Qt όντως θα μεταφερθούν στην Digia, ωστόσο ο πυρήνας των developers της Qt θα συνεχίσει να δουλεύει για την Nokia.

Προσωπικά δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα τον κινήσεων αυτών θα πλήξει κάπως την Qt αν και ομολογώ ότι με φέρνει σε σκέψεις ότι οι developers του πυρήνα της Qt δεν θα βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη με τους ανθρώπους που παρέχουν εταιρική υποστήριξη. το αν η Qt έχει αρκετή δυναμική ακόμη ώστε να ξεπεράσει το εμπόδιο αυτό είναι κάτι που θα δούμε στο μέλλον.

 


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

7 thoughts on “Η Nokia πούλησε το εταιρικό κομμάτι της Qt

 • Κώστας 'Warlordfff' Κουδάρας

  Εγώ πιστεύω ότι η Nokia για κάποιο λόγο κάνει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ανακαίνιση το μαγαζί της.
  Είμαι περίεργος για πολλά πράγματα, με πρώτο ίσως το τι της έμεινε σε λογισμικό να πουλήσει ακόμα.
  Νομίζω πως το ίδρυμα KDE και η ανάπτυξη του ελεύθερου κομματιού δεν θα επηρεαστεί, τουλάχιστον άμεσα και πως (όχι και τόσο) μακροχρόνια θα επηρεαστεί θετικά από την όλη ιστορία.
  Η μόνη σίγουρη χαμένη είναι ακόμη μια φορά η Nokia η οποία αυτοκτονεί η την αυτοκτονούν ή έχει τρελή εμπιστοσύνη στα 7αρια σαν ανταγωνιστικό λογισμικό έναντι του Android(αυτοκτονεί δηλαδή). Το 2011 πάντως θα είναι η χρονιά της…

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Νομίζω ότι ειδικά στο αν βγει η Nokia χαμένη από αυτή την ιστορία και εγώ την ίδια άποψη έχω, τώρα για το KDE και για τις Qt-based εφαρμογές εκτός KDE τηρώ στάση αναμονής

 • Dimitris D

  Πολλά από τα GPS, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, χρησιμοποιούν Qt και sqlite σε λειτουργικό WinCE!!!

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Δυστυχώς ή ευτυχώς (εξαρτάται πως το βλέπει κανείς) τα WinCE μέχρι την έκδοση 6 μπορούσαν να τρέψουν κώδικα γραμμένο σχεδόν σε οτιδήποτε. Αντίθετα το WP7 τρέχει μόνο .NET και Silverlight κώδικα και δεν μπορεί κανείς (όπως είναι σήμερα τα πράγματα) να χρησιμοποιήσει την Qt με αυτά

   • Θοδωρής Λύτρας

    Επιπλέον η Nokia έχει δηλώσει οτι ΔΕΝ θα κάνει port την Qt στα WP7.
    Όχι οτι δεν μπορούν, απλά δε θα το κάνουν.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Tο MeeGo έχει πολλά διαφορετικά interfaces το πλέον ολοκληρωμένο είναι για netbooks και όντως είναι βασισμένο σε GTK+ (κληρονομία από το Moblin της Intel). Για κινητά, tablets και “in car infotainment” συστήματα παίζει Qt αλλά είναι σε πιο πρώιμο στάδιο… τυχαίο; Δεν νομίζω!