ψηφοφορία: πόσο θα πρέπει να διαρκεί το copyright; 10


Keeping An Eye On TimeΈχω μια απορία. Πόσο πιστεύετε ότι θα έπρεπε να διαρκεί το copyright στην Ελλάδα (και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Αν θέλετε αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω για τους λόγους που κάνατε αυτή την επιλογή. Επίσης αν έχετε να προτείνετε κάποια άλλη επιλογή αφήστε σχόλιο και θα την προσθέσω το συντομότερο δυνατό.

Πόσο πρέπει να κρατάει το copyright;

View Results

Loading ... Loading ...

About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

10 thoughts on “ψηφοφορία: πόσο θα πρέπει να διαρκεί το copyright;

 • Ηρακλής Κορωναίος

  Με βαση λοιπον το σκεπτικο οτι οι υψηλες πωλησεις σε καθε μορφη τεχνης συμβαινουν την πρωτη διετια, ψηφισα τα 5 χρονια – με τον εξης απλο καταμερισμο.

  Τα 2 πρωτα χρονια με πληρη εφαρμογη των σημερινων περιορισμων του copyright law και τα 3 επομενα με νομιμη, αποκλειστικα ψηφιακη και μεσω της ιδιας της εταιρειας παραγωγης, διαθεση των ειδων σε συμβολικη τιμη (ωστε να συνεχισουν να πληρωνονται οι δημιουργοι) – και μετα απο αυτο,Public Domain και τελος.

 • Dimitris D

  Θα προτιμούσα το όσο ζει ο δημιουργός ή 70 χρόνια από την γέννηση του, αν πεθάνει νέος, και 50 χρόνια για τις εταιρίες.
  Τώρα ισχύει το 70 χρόνια από τον θάνατο του δημιουργού, ώστε ο νεκρός να έχει κίνητρο για δημιουργία.

 • Θοδωρής Λύτρας

  Copyright σε τι? Έχει σημασία…
  Πάντως έχοντας το μυαλό στη μουσική, ψήφισα τα 30 χρόνια.

 • geraki

  Έχει ενδιαφέρον αυτή η ψηφοφορία η οποία με μεγαλύτερη συμμετοχή θα έβγαζε και ωραία συμπεράσματα.

  Ένα μεγάλο μέρος διάλεξε την μικρότερη δυνατή επιλογή (33%) (5 χρόνια) και το δεύτερο μεγαλύτερο μέρος (24%) μια αρκετά μεγάλη επιλογή (ζωή δημιουργού: πάνω-κάτω στον δυτικό κόσμο μπορεί να είναι και 50-70 χρόνια αν ο δημιουργός είναι 20 χρονών).

  Άρα έχουμε μεγάλη απόκλιση απόψεων και ιδεών επάνω σε αυτό το θέμα.

  Και η υπόλοιπη κατανομή δεν παρουσιάζει γραμμική αύξηση όπως θα περίμενα, δηλαδή μεγαλύτερη προτίμηση στην μικρή διάρκεια αλλά πολύ ακανόνιστη. Εντύπωση προκαλεί και ότι από μια ψήφο έχουν οι επιλογές “όσο ζει ο δημιουργός και οι άμεσοι κληρονόμοι του” και “όσο ζει ο δημιουργός και 100 χρόνια” που θέτουν διάρκεια μεγαλύτερη από αυτή που ισχύει κατά το νόμο σήμερα!

 • Δημήτριος Γλενταδάκης

  Πάντως τα 70 χρόνια είναι πάρα πολλά. Ψήφισα 5 χρόνια για το λόγο του ότι είμαι έναντια στο copyright.

  Για να ακούσουμε τον λόγο του Martin Luther King «I Have a Dream» θα πρέπει να περιμένουμε να λήξει το copyright του (παρόλο που είναι δημόσιος λόγος του βάλανε copyright) το 2038 :

  http://motherboard.tv/2011/8/29/the-copyright-nightmare-of-i-have-a-dream–2

 • Michales Michaloudes

  Να αιτιολογήσω τα 20 χρόνια που έβαλα, τώρα που βρήκα λίγο χρόνο.

  Ένας ταλαντούχος δημιουργός (π.χ. μουσικο-συνθέτης) θα ήταν ευχαριστήμενος με 1-2 χρόνια στο copyright, αφού η δημιουργία για αυτόν είναι εύκολη. Παραδόξως το ίδιο ισχύει και για δημιουργίες «ευκολόπεπτες» όπως την pop μουσική τύπου Britney Spears. Τα hit-άκια έχουν ζωή ένα-δύο χρόνια.

  Ένα κοινός θνητός όμως πρέπει να μοχθήσει για να παράγει ένα έργο. Νομίζω τα 20 χρόνια είναι ισσοροπημένο. Παράδειγμα ο Jean-Michel Jarre ή ακόμη και ταλαντούχοι άνθρωποι όπως ο Beethoven (sorry Jarre) δούλεψαν για χρόνια ή με ακριβό… hardware (Jarre) για να δημιουργήσουν. Η διασφάλιση για τυχόν κερδοφορία είναι κίνητρο για δημιουργία.

  Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Jarre – απ’ όσο ξέρω – δεν είναι κατά της αντιγραφής, αρκεί να υπάρχει “fair-use”.

  Πηγαίνοντας στις μουσικές εκδόσεις (τυπογραφία), ανακάλυψα – όταν προσπάθησα να κατραγράψω λόγια παρτιτούρα – ότι απαιτείται μεγάλος όγκος δουλειάς / τεχνογνωσίας κ.λ.π. για μία σωστή στοιχειοθέτηση. Το ίδιο ανακάλυψα όταν βοήθησα στην έκδοση ενός βιβλίου (TeX και πάλι TeX). Οπότε και εκεί θα πρέπει το copyright να κρατάει αρκετά χρόνια ειδάλλως ο εκδοτικός οίκος θα… κλείσει.

  To link με τον Martin Luther King, απρόσμενο! Ετοιμαζόμουν να γράψω για φιλοσοφικά / κωμικά κείμενα και νομίζω πως πάλι τα 20 χρόνια είναι αρκετά.

 • comzeradd

  Δεν αποδέχομαι την ταύτιση πνευματικής δημιουργίας με ιδιοκτησία (ούτε ο νόμος αφού δεν τη φορολογεί ως τέτοια), οπότε θα ψηφιζα μηδέν χρόνια αν υπήρχε η επιλογή 😉