όλα είναι ρεμίξ; 1


Ladies and gentlemen, please take your seatsΥπάρχει τελικά παρθενογένεση στην δημιουργία; Στο ερώτημα αυτό ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ everything is a remix απαντά αρνητικά. Σε μια εποχή που μιλάμε για νομοσχέδια όπως το SOPA και η συμφωνία ACTA, νομίζω ότι το εν λόγω ντοκιμαντέρ δίνει μια άλλη οπτική στην έννοια της δημιουργίας που δεν συμβαδίζει και τόσο με την λογική που αντιπροσωπεύουν τα εν λόγω νομοθετήματα.
To ντοκιμαντέρ είναι σε τέσσερα μέρη, εκ των οποίων τα δύο είναι μεταφρασμένα στα Ελληνικά, αν θέλετε μπορείτε να συνεισφέρετε στην μετάφραση τους.

Δείτε το παρακάτω.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

One thought on “όλα είναι ρεμίξ;

 • clavisound

  Ευχαριστώ που το μοιράστηκες.

  Βρήκα απαράδεκτα τα 3 πρώτα μέρη, εκτός από το 4ο μέρος, όπου βρήκα όλα τα παραδείγματα και το σκεπτικό σωστά.

  Στο 4ο μέρος αναγνωρίζει την εξέλιξη και το αυτονόητο ότι αυτός που δούλεψε για την εξέλιξη ίσως απαιτήσει να πληρωθεί. Δυστυχώς εστιάζει πάλι στο ότι μας ενοχλεί όταν μας αντιγράφουν (άλλο αντιγραφή όμως και άλλο εξέλιξη).

  Ευτυχώς είναι καλογυρισμένο και άντεξα να δω και το 4ο μέρος που είναι «λογικό».

  Στα υπόλοιπα μέρη, όπου τον βολεύει γενικεύει (π.χ. στο Avatar, μπερδεύει τα συναισθήματα [που έχουν καταγραφεί στην Εβραϊκή Παλαιά Διαθήκη αλλά και στην Αρχαία Ελλάδα] με την δημιουργία) και όπου τον βολεύει υπεραπλουστεύει (π.χ. drums Led Zeppelin). Μου θύμισε ένα ρητό, δεν το θυμάμαι ακριβώς. Όταν δεν μας ταιριάζουν τα δεδομένα στην θεωρία, αλλάζουμε τα δεδομένα.

  Ο κινηματογραφιστής αναφέρεται μόνο σε pop culture. Ε, εκεί πράγματι υπάρχει μανιερισμός και αντιγραφή. Δεν είναι μυστικό. Είμαι σίγουρος πως αν του παρέθετα το παρακάτω παράδειγμα θα με τρόλλαρε ασύστολα ότι επίσης είναι remix (π.χ. επαναλαμβάνει νότες, χρησιμοποιεί προϋπάρχουσα τεχνική κ.ο.κ.)

  Και η δήλωση του Steve Jobs παρεξηγήθηκε. Νομίζω το είχε πει και ο Beethoven. Οι κακοί αντιγράφουν οι καλοί κλέβουν. Για να γίνει ποιό κατανοητό νομίζω καλύτερη έκφραση είναι: «Άλλο η αντιγραφή και άλλο ο ενστερνισμός.»

  π.χ. ο Michael Jackson δεν αντέγραψε απλά το moonwalking, το ενστερνίστηκε, το εξέλιξε (και εξαργύρωσε). Δεν ξέρω αν μπορώ να το γράψω καλύτερα 🙂

  Μου ήρθε και άλλη ιδέα. Μου θυμίζει τους Έλληνες που λένε ότι όλα είναι Ελληνικά. π.χ. αναφέρεται το documantaire σε τέρατα. Αυτά καταγράφηκαν από τους Αρχαίους Έλληνες (ίσως και από προγενέσερο πολιτισμό) άρα όλα είναι Ελληνικά. Ε, δεν πάει έτσι.