Linux και αγορά εργασίας… μια Ελληνική ματιά 5


Πριν λίγο καιρό διάβαζα στο Linux Foundation μια ανακοίνωση σχετικά με την ανάγκη για την θέση του Linux στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση το Linux Foundation προσέλαβε την εταιρεία Dice προκείμενου να υπολογίσει κατά πόσο υπάρχει ανάγκη στην αγορά εργασίας για ανθρώπους ακολουθεί ωραία infographic που εξηγεί το ζουμί της ανάλυσης που θα την βρείτε σε pdf εδώ.

Ωραία τα infographic αλλά για να δούμε λίγο κάποια στοιχεία από την μελέτη, προσπαθώντας να τα δούμε λίγο από μια σκοπιά πιο κοντά στην Ελληνική πραγματικότητα. Κατ’ αρχάς πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με την μελέτη πολλές εταιρείες επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενους γνώστες του Linux. Θα μου πείτε υπάρχουν στην Ελλάδα τέτοιου είδους εταιρείες; Η απάντηση μου είναι ότι ναι φυσικά και υπάρχουν, ίσως να μην είναι η μικρομεσαία επιχείρηση της γωνίας που πουλάει αρτοσκεύασματα αλλά ναι στον τομέα τον ISPs σίγουρα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανθρώπους που ασχολούνται με το Linux.

Και τι γίνεται με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας; Όσο οι ανάγκες για δικτύωση και αύξηση της απόδοσης, στο ιδιωτικό (και όχι μόνο) τομέα αυξάνονται οι ανάγκες για επαγγελματίες που ασχολούνται με το Linux αυξάνουν και αυτές με την σειρά τους. Θα μου πείτε σε μια οικονομία που γνωρίζει πρωτοφανείς αλλαγές μπορεί να παραμείνει αυξημένη η ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό να παραμείνει υψηλή; Εδώ τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα, από την μια εξαρτάται από την πολιτική της εκάστοτε επιχείρησης και από την άλλη θα εξαρτηθεί από το γενικότερο κλίμα της οικονομίας.

Φυσικά οφείλουμε να δώσουμε και μια άλλη οπτική καθώς υπάρχει πιθανότητα ένα σοβαρό κομμάτι αυτού του εργατικού δυναμικού να εργάζεται από απόσταση αλλά σε εταιρείες του εξωτερικού, δεν θα πω ότι πρόκειται για την πλειοψηφία αλλά περισσότερο για εξαιρέσεις ωστόσο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνιστούν το καλύτερα αμειβόμενο κομμάτι των Ελλήνων εργαζόμενων σε εργασίες που απαιτούν γνώση του Linux.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα όσο αφορά την αγορά του Linux είναι ότι τα στελέχη των εταιρειών συχνά δυσκολεύονται να εντοπίσουν άτομα που ασχολούνται με το Linux και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους καθώς θεωρούν ότι είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν. Ίσως εδώ πρέπει να τονιστεί ότι για την επιλογή αυτού του προσωπικού χρειάζονται άνθρωποι με βαθιά γνώση του τρόπου που δουλεύει το Linux και γενικότερα οι ανοιχτού κώδικα κοινότητες, κάτι που τουλάχιστον εγώ δεν το βλέπω πολύ συχνά (όταν το βλέπω όμως πραγματικά μένω εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα).

Τι θα πρέπει να κάνει ένας φοιτητής, η γενικότερα άνθρωπος που εργάζεται στο χώρο της πληροφορικής προκείμενου να εξασφαλίσει στο μέλλον μια θέση εργασίας μέσω του Linux; Στην χώρα μας οι επιλογές είναι πάνω κάτω οι εξής (παρακαλώ μιας και δεν είμαι επαγγελματίας του χώρου οι γνώστες μπορείτε να αφήστε σχόλια αν έχω ξεχάσει κάτι):

Μια παραδοσιακή οδός επαγγελματικής πιστοποίησης στο Linux είναι η λήψη των πιστοποιήσεων, μια από τις πλέον ακριβές αλλά και αρκετά χρήσιμες πιστοποιήσεις στο χώρο του Linux στην Ελλάδα είναι οι πιστοποιήσεις της Red Hat Academy που είναι διαθέσιμες από την Ελληνοαμερικανική Ένωση. Μια άλλη λύση είναι η λήψη της πιστοποίησης του Linux Professional Institute.

Όμως πως ένας φοιτητής/μαθητής ή κάποιος που δεν διαθέτει πολύ πείρα στο  χώρο του Linux μπορεί να συγκεντρώσει γνώσεις; Καλό είναι να συμμετέχει (ιδανικά σε περισσότερες από μια) online κοινότητες στην Ελλάδα που ασχολούνται με το Linux και το ελεύθερο λογισμικό γενικότερα, και με την διανομή του ειδικότερα. Για όσους δεν είναι πολύ φίλοι της διαδικτυακής ανάγνωσης (αλήθεια τι κάνετε εδώ εσείς;)  ή απλά γιατί άλλο πράγμα είναι το χαρτί, μπορείτε να διαβάζετε το περιοδικό Linux Inside (πρέπει να ομολογήσω ότι γράφω την στήλη των ειδήσεων στον εν λόγω περιοδικό) αν από την άλλη είστε άνετοι με την αγγλική γλώσσα ρίξτε μια ματιά στο τεχνικό βιβλιοπωλείο της πόλης σας ή στα καταστήματα ξένου τύπου καθώς υπάρχουν και πολύ ωραία αγγλικά περιοδικά.

Ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος να έρθετε σε επαφή με το Linux είναι εκ του σύνεγγυς επαφή είτε σε συγκεντρώσεις διαφορών Linux User Groups της περιοχής σας, είτε στα hackerspaces που υπάρχουν πλέον σε όλο και περισσότερες πόλεις της Ελλάδας. Ειδικά όσο αφορά το hackerspace.gr στην Αθήνα στο οποίο συχνάζω και εγώ γνωρίζω ότι γίνονται σε τακτική βάση μαθήματα εκμάθησης Linux για αρχάριους.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

5 thoughts on “Linux και αγορά εργασίας… μια Ελληνική ματιά

 • gerstavros

  ενδιαφέρον…όταν τελειώσω τη σχολή ελπίζω να βρω δουλειά σ αυτόν το τομέα.

 • alekos

  Πρόσφατα είχα αυτήν την κουβέντα με πιστοποιημένο CCNP και M$ server.
  Στην Ελλάδα linux μόνο σε ISP και Hosting εταιρίες, η μικρομεσαία και μεγάλη ελληνική επιχείρηση θα βάλει M$ server και οτιδήποτε έχει σχέση με τεχνολογίες της M$. Μαζοχισμός κατά την άποψη μου για κάτι που μπορείς να έχεις δωρεάν αλλά είναι μια νοοτροπία που δύσκολα αλλάζει. Επίσης αν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με διαχείριση υπολογιστών καλό είναι να έχει και γνώσεις δικτύων, σήμερα αυτά τα δύο πάνε πακέτο και βέβαια να έχει και κάποιες scripting γνώσεις. Από εκεί και πέρα η γνώση για το Linux κυκλοφορεί ελεύθερη στο inet και όποιος ενδιαφέρεται δεν θα δυσκολευτεί να την βρει.

 • Θοδωρής Λύτρας

  Οι νοοτροπίες δύσκολα αλλάζουν, αλλά όταν αυτό συμβεί (ελέω και κρίσης) αυτός που θα έχει επενδύσει γνωσιακά στο “next big thing” (που δε νομίζω να έχει σχέση με M$) θα βγεί κερδισμένος.

 • Mojiro

  Ισχύει ότι οι ελληνικές εταιρίες προτιμούν Microsoft, όπως ισχύει ότι αγνοούν την ύπαρξη ποιοτικών Open Source εργαλείων. Γνωρίζουν την ύπαρξη τους και τα αποφεύγουν φοβισμένοι γιατί τους ξενίζει. Άλλο να είσαι manager στο τεχνικό τμήμα μίας εταιρίας που θα πει ότι μάλλον είσαι και τεχνικός, και άλλο, οπουδήποτε αλλού που χειρίζεσαι όμως και το τεχνικό τμήμα… Άρα θα πας σε αυτό που σου είναι πιο οικείο, δηλαδή Microsoft.

  Όπου έχω εργαστεί έχω δείξει ότι αποφεύγω τη χρήση shareware/warezware και άλλων εμπορικών λύσεων, αφού πρώτα ψάχνω για κάτι που είναι δωρεάν ή και ανοικτό. Μπορώ να πω ότι οι νοοτροπίες αλλάζουν αλλά αυτός που τις αλλάζει θα πρέπει να μπορεί να τις υποστηρίξει και ψυχολογικά και γνωστικά. Δε μπορείς να λες είναι καλύτερο επειδή απλά είναι ελεύθερο και ανοικτό. Υπάρχει άπειρη σαβούρα (προφανώς και στα εμπορικά), όπως και λύσεις που εκ των πραγμάτων δε μπορούν να ανταγωνιστούν τις λύσεις της Microsoft, όπως Linux Domain Controller για Δίκτυα Microsoft, όπως η… MySQL απέναντι στην MS-SQL, για να γίνει η MySQL επιπέδου MS-SQL πρέπει να την πληρώσεις.

  Για μερικά πράματα είναι σα να λέμε ότι θα καταφέρεις να πείσεις ένα ISP να στήσει το δίκτυο του με χρήση Quagga και OpenWRT έναντι Cisco, Juniper, κλπ. Προσπαθούμε να αλλάξουμε την αγορά και να υποστηρίξουμε αυτό που αγαπάμε, αλλά δε μπορούμε να ονειροβατούμε όταν έχουμε να κάνουμε με την επιχείρηση ενός άλλου ανθρώπου.

 • vrypan

  Η δική μου εμπειρία είναι διαφορετική.

  Στην περίπτωση των admins, θεωρώ ότι και οι ελληνικές οι εταιρίες αναζητούν ανθρώπους που γνωρίζουν Linux, ακόμη και αν η βασική τους υποδομή είναι σε Windows. Ο ένας λόγος είναι διότι είναι όλο και πιο απίθανο να έχεις 100% windows-based infrastructure. Ένας file server, κάποιος web server, κ.λ. είναι πολύ πιθανό να τρέχουν Linux. Αλλά και να μην τρέχουν, είναι γνωστό ότι ένας linux-ας είναι πολύ πιθανό στο κοντινό μέλλον να σου γλυτώσει αρκετά χρήματα στήνοντας κάτι τέτοιο.

  Στην περίπτωση των web developers τώρα, νομίζω ότι η συντρηπτική πλειοψηφία του web hosting γίνεται σε Linux/Unix, οπότε μεταξύ δύο εξίσου καλών PHP developers, ο γνώστης Linux που μπορεί να κάνει και 10 πράγματα στον server, είναι προτιμότερος.

  Οι application developers είναι διαφορετική περίπτωση, διότι εκεί, λίγο πολύ υπάρχει συγκεκριμένη υποδομή και απαιτήσεις: θέλεις έναν Java/.Net/C++/Python developer, μικρή σημασία έχει η γνώση του OS στις περισσότερες περιπτώσεις.

  Πάντως, η αίθσησή μου είναι ότι και στην Ελληνική αγορά ο linux-ας θεωρείται πιο ευέλικτος, πιο ικανός να προσαρμοστεί σε διαφορετικές ανάγκες κ.λ. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και ένας Jave developer, αν πει ότι δουλεύει κυρίως σε Linux, το πιο πιθανό είναι ότι έχει έρθει σε επαφή με bash, python, perl, ip tables, apache κ.λ. ενώ σε Windows ή OSX δεν αποκλείεται όλα αυτά να μην τον έχουν απασχολήσει ποτέ του.