είμαστε όλοι Linux-άδες, πώς όμως φτιάχνεται αυτό το Linux τελικά; 1


Linus TorvaldsΠριν 12 χρόνια περίπου θυμάμαι τον παλιό μου συμμαθητή τον Θοδωρή το Λύτρα να έρχεται σπίτι γεμάτος ενθουσιασμό για να εγκαταστήσουμε την SuSE (τότε έτσι την λέγαμε και ήταν αμιγώς Γερμανική). Τα χρόνια πέρασαν και πλέον το Linux δεν είναι κάτι τόσο εξωτικό. Πλέον βρίσκει κανείς Linux σε ένα σωρό πράγματα. Από το λειτουργικό σύστημα Android, routers, και η πλειοψηφία τον website που επισκεπτόμαστε (όπως το Google, το Twitter, και το Facebook αλλά και αυτό εδώ) τρέχουν Linux, ενώ στο μέλλον θα δούμε αυτοκίνηταψυγεία, τηλεοράσεις, σχεδόν όλες οι χρηματιστηριακές και οικονομικές συναλλαγές μας γίνονται από συστήματα που τρέχουν Linux και το μέλλον προβλέπεται ιδιαίτερα υποσχόμενο.

Πολλές φορές σε συζητήσεις με άτομα που δεν γνωρίζουν το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα πολύ συχνά βλέπω ότι δυσκολεύονται να αντιληφθούν το ότι το Linux δεν το γράφει μόνο μια εταιρεία αλλά εκατοντάδες εταιρείες, πανεπιστήμια και ανεξάρτητοι προγραμματιστές.  Το βίντεο που ακολουθεί και δημιουργήθηκε πρόσφατα από το Linux Foundation νομίζω ότι περιγράφει με το καλύτερο τρόπο ακόμη και στο αρχάριο χρήστη το πως γίνεται η ανάπτυξη του πυρήνα του Linux.

Αν θέλετε ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να το δείτε:


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

One thought on “είμαστε όλοι Linux-άδες, πώς όμως φτιάχνεται αυτό το Linux τελικά;

 • Θοδωρής Λύτρας

  Πράγματι, δώδεκα χρόνια πριν!
  Ήταν η έκδοση SuSE Linux 6.3, σε 6 δισκάκια CD.
  Έτρεχε το KDE 1.1, και το GNOME 1.0 !
  Πριν έρθω σπίτι σου την είχα εγκαταστήσει στο δικό μου PC (ένα AMD K6-2 με κάρτα γραφικών S3 Trio3D/2X και 64ΜΒ RAM).
  Μου είχε πάρει 4 μέρες να την εγκαταστήσω και να τη ρυθμίσω πλήρως!
  Ακούγεται σαν αρχαία ιστορία… Όχι τίποτα άλλο, θα νομίζει κι ο κόσμος οτι είμαστε τίποτα μεσήλικες ή γέροι!!