Firefox OS χρειαζόμαστε ακόμη ένα νέο λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα; 2


Μπορεί εδώ και λίγες ώρες να ακούγεται η είδηση για το νέο λειτουργικό σύστημα του Mozilla για κινητά τηλέφωνα με το όνομα Firefox OS να ακούγεται εδώ και λίγες ώρες από διάφορα site όπως ενδεικτικά το Techblog.gr και το Techgear.gr. Χρειάζεται όμως η αγορά κινητών ακόμη ένα νέο λειτουργικό σύστημα; Αν διαβάσει κανείς τα άρθρα θα δει ότι το Firefox OS ουσιαστικά είναι ένα νέο branding του Boot 2 Gecko. Το Boot 2 Gecko με λίγα λόγια τρέχει μόνο το πυρήνα του Android και υλοποιεί την μηχανή απεικόνισης HTML του Firefox με το όνομα Gecko. Στην ουσία είναι ένα πολύ βασικό Android. Όμως για μισό λεπτό, το Android δεν είναι παρά βασισμένο στο Linux; Και για να είμαστε ακριβής από την έκδοση 3.3 του πυρήνα του Linux το Android και το Linux ουσιαστικά τρέχουν τον ίδιο πυρήνα.

Με άλλα λόγια ουσιαστικά πρόκειται για ένα stock Linux πυρήνα, και τον Firefox από πάνω του μαζί με ένα σορό εφαρμογές που είναι απαραίτητες σε ένα κινητό τηλέφωνο. Προσωπικά έχω δει αρκετές φορές από μέλη του hackerspace.gr με διάφορες συσκευές στις οποίες έτρεχε το B2G (παράδειγμα από παλιότερο event). Η εμπειρία μου ήταν τουλάχιστον θετική και αν υπολογίσει κανείς ως δεδομένο ότι επρόκειτο για πολύ πειραματικές κατάστασης εξαιρετική.

Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πιθανή εξέλιξη των πραγμάτων ωστόσο κατά ένα μέρος η χρήση του νέου Mobile Web API από την νεώτερη έκδοση του Mozilla όσο και οι εξαιρετικά καλύτερες επιδόσεις του δείχνουν ένα αρκετά υποσχόμενο μέλλον αφού άλλωστε χρησιμοποιούμε το κινητό μας όλο και λιγότερο ως τηλεφωνική συσκευή και όλο και περισσότερο ως υπολογιστή (σύμφωνα με την Telegraph). Από την άλλη έχουμε 4 πολύ μεγάλες εταιρείες την Google, την Apple και την Microsoft σε ένα αγώνα κυριαρχίας πάνω στην κινητή τηλεφωνία προσπαθώντας να προσφέρουν μια ενοποιημένη πλατφόρμα.

Δύσκολο να προβλέψει κανείς πως θα εξελιχθεί το μέλλον αυτού του τομέα της πληροφορικής, σίγουρα το ότι μπορεί κάποιος να γράψει κώδικα σε HTML5 για την δημιουργία μιας εφαρμογής ακούγεται κάποιος περιορισμένο σε κάποιους, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τις εξελίξεις. Μέχρι τότε μπορώ να ανοίξω τον Firefox στο Android μου και να παίξω λίγο BrowserQuest. Εν το μεταξύ αφήστε τις σκέψεις και τα σχόλια σας παρακάτω 😉


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

2 thoughts on “Firefox OS χρειαζόμαστε ακόμη ένα νέο λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα;

 • alex

  Αν τελικά κυκλοφορήσει σίγουρα θα κερδίσει όλους τους υποστηρικτές του free software γιατί θέλω να πιστεύω ότι η mozilla θα κάνει το development community driven σε αντίθεση από την google. Επίσης φαντάζομαι οι απλές εφαρμογές θα γράφονται σε javascript/html οπότε το development θα είναι εύκολο. Τώρα αν βρουν και έναν τρόπο να κάνουν port τις εφαρμογές του android στο λειτουργικό τους τότε θα μπορούν να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία.

 • Θοδωρής Λύτρας

  You missed the point. Η ειδοποιός διαφορά από τον ανταγωνισμό (iOS, Android,Win8) είναι οτι στο FirefoxOS δε θα υπάρχει native software stack, και όλες οι λειτουργίες της συσκευής (μέχρι και η αποστολή SMS) θα είναι διαθέσιμες μέσω ενός Javascript API (=Mozilla Web API). Έτσι όλες οι εφαρμογές, ακόμη και οι πιο βασικές, θα είναι HTML5 + Javascript.

  Αυτό δε σημαίνει οτι θα είναι περισσότερο portable (well, εκτός κι αν δούμε το Mozilla Web API να τρέχει στο Android, και χωρίς σημαντικό overhead). Η φιλοδοξία όμως είναι το όλο σύστημα να είναι πιο light, επιτρέποντας του να τρέχει σε φτηνότερες συσκευές και καλύπτοντας έτσι το low-end κομμάτι των smartphone και tablet.

  Θα τα καταφέρουν? Δεν είμαι σίγουρος. Από τη μια η δομή του ίδιου του FirefoxOS είναι σίγουρα πιο απλή (αφού έχει μόνο έναν πυρήνα, ένα browser engine και μερικές έξτρα βιβλιοθήκες) και αυτό ευνοεί το όλο performance, από την άλλη όμως έχουμε το overhead του να είναι όλες οι εφαρμογές HTML5+JS αντί για native compiled κώδικας. Ούτε είναι και σίγουρο οτι οι developer θα προτιμήσουν να γράφουν HTML5 και JS αντί για Java (Android) ή Objective-C (iOS).

  Εκτός κι αν καταφέρουν (μεταξύ άλλων) να φτιάξουν μια τόσο γρήγορη JS engine ώστε να υποστηρίξει το όλο εγχείρημα, ή αν μπορέσουν να ενσωματώσουν έναν Just-In-Time compiler (α λα Mono) για τις εφαρμογές ώστε να υπάρξει μια επιτάχυνση.

  Πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, αλλά είμαι πολύ sceptical.