ανοιχτού κώδικα όπλα που εκτυπώνονται με 3D εκτυπωτές 9


Ήταν αναπόφευκτο να γίνει; Δεν το γνωρίζω όμως αν έχετε δει το επεισόδιο Death Wish του Star Trek Voyager αλλά οι υπολογιστές που ελέγχουν τους replicators στο Star Trek δεν επιτρέπουν την δημιουργία δηλητηρίων ή όπλων. Μπορεί η τεχνολογία των 3D εκτυπωτών να μην φτάνει τους replicators του Voyager. Ίσως όμως αυτό να είναι αρκετό, βλέπετε μια ομάδα ανθρώπων επιδιώκει την δημιουργία όπλων χρησιμοποιώντας 3D εκτυπωτές.

Αν τώρα είστε έτοιμοι να πείτε ότι αυτό είναι αδύνατον και πως δεν μπορεί να φτιάξει κανείς όπλο από πλαστικό θα βρεθείτε προ εκπλήξεως. Αν πιάστε ένα όπλο στα χέρια σας θα δείτε ότι με λίγες κινήσεις μπορείτε να το διαλύσετε σε πολλά μικρά κομμάτια για να το καθαρίσετε, να το λαδώστε και  ότι κάνουν τα όπλα. Βλέπετε το σημαντικό κομμάτι ενός όπλου, είναι το κλείστρο, χωρίς αυτό το κομμάτι είναι ένα μάτσο ανταλλακτικά που δεν ελέγχονται ούτε έχουν αριθμό σειράς (σε αντίθεση με το κλείστρο). Ουσιαστικά το κλείστρο ενός όπλου είναι το ελεγχόμενο κομμάτι του. Όταν κάποιος έβγαλε  κλείστρο για ένα AR-15 (μοιάζει πολύ με το M16) τα πράγματα αν και μοιάζουν κάπως στα όρια της νομιμότητας στην πραγματικότητα τουλάχιστον σε κάποιες από τις πολιτείες των ΗΠΑ αυτό δεν είναι παράνομο αρκεί ο κάτοχος να μην πουλήσει ποτέ αυτό που εκτύπωσε σε κάποιον, ωστόσο σε κάποιες άλλες οποιοδήποτε όπλο χωρίς αριθμό σειράς είναι παράνομο (φαντάζομαι ότι στην χώρα μας μάλλον θα θεωρείτο παράνομο). Λίγο μετά από αυτό θα μπορούσε κανείς να εκτυπώσει ένα γεμιστήρα. Μάλιστα το Popular Science αναφέρει ότι ένα άλλο σχέδιο με ενισχυμένο κλείστρο δοκιμάστηκε με επιτυχία και έριξε όχι μια σφαίρα αλλά 200 χωρίς πρόβλημα.

Και εκεί που λες ότι εντάξει, δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα καθώς μια ομάδα η Defense Distributed επιθυμεί να δημιουργήσει πιστόλια ανοιχτού κώδικα το πρώτο σκοπεύει να είναι ένα εκπαιδευτικό όπλο που δεν θα έχει κινητά μέρη αλλά θα βασίζεται σε ηλεκτρονικά (?) το δεύτερο είναι ένα όπλο με κινητά μέρη που θα μπορεί να εκτυπωθεί από ένα RepRap!

Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη νομίζω ότι τα όπλα απαιτούν ένα σημαντικό υπόβαθρο γνώσεων για την ασφαλή τους χρήση τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, επειδή προσωπικά δεν γνωρίζω που μπορεί κανείς να λάβει τέτοια εκπαίδευση στην Ελλάδα ως πολίτης αν και υποθέτω ότι υπάρχουν σκοπευτικοί όμιλοι που ασχολούνται με το χρήση όπλων ως άθλημα.

Αν με την ιδέα ανοιχτού κώδικα πιστολιών που μπορεί κανείς να τα εκτυπώσει με ένα οικιακό 3D εκτυπωτή ένοιωσα σχετικά άβολα όταν είδα το βιντεο της πρωτοβουλίας  προσωπικά ένοιωσα λίγο περισσότερο άβολα.

Θα ήθελα αν έχετε το χρόνο να δείτε το βίντεο παρακάτω που παρουσιάζει το project και θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας γιατί οφείλω να ομολογήσω ότι με έχει προβληματίσει αρκετά.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

9 thoughts on “ανοιχτού κώδικα όπλα που εκτυπώνονται με 3D εκτυπωτές

 • Dimitris D

  Τα όπλα είναι μία τεχνολογία 500-700 χρόνων παλιά. Οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει ένα χαμηλής ποιότητας όπλο σε ένα σιδεράδικο.
  Το πραγματικό πρόβλημα είναι η κατασκευή πυρομαχικών και πιο συγκεκριμένα της πυρίτιδας-μπαρούτι. Η πυρίτιδα είναι επικίνδυνη ακόμα και χωρίς όπλο, π.χ. αυτοί που χάνουν χέρια-πόδια κάθε Πάσχα.
  Επικίνδυνο είναι να αναπαράγονται ειδήσεις για επανάσταση και βία, και το πως φτιάχνονται τα «εργαλεία» για επανάσταση, οπότε κάποιος ψυχοπαθής θα αναλάβει δράση.
  Το πιο επικίνδυνο είναι να αμελούν οι πολιτικοί τα καθήκοντα τους, δηλαδή να μην οδηγούν και να μην αφήνουν την κοινωνία να πηγαίνει στα άκρα. Οπότε δεν θα χρειάζεται ολόκληρη η κοινωνία να ψάχνει για αυτοπροστασία και προμήθειες για πείνα.
  Λύση είναι οι σκοπευτικοί σύλλογοι, κυνηγητικοί σύλλογοι και οι ομάδες πολιτοφυλακής κάτω από την εποπτεία της αστυνομίας, ώστε να συγκεντρώνονται και ελέγχονται οι «πωρωμένοι».
  Στις ΗΠΑ ο κόσμος θέλει όπλα για να προστατευθεί το άτομο από την μάζα. Στην Ελλάδα συνήθως λειτουργούμε ως η μάζα, π.χ. σεισμός Αθήνας 1999.
  Εγώ δεν θέλω όπλο γιατί θρησκευτικούς λόγους. Αν έχω όπλο, τότε ο Θεός μπορεί να επιτρέψει να το χρησιμοποιήσω για την προστασία μου. Αν δεν έχω, περιμένω να με προστατέψει ο Θεός από τον κίνδυνο. Μόνο το κράτος έχει την εξουσία να χρησιμοποιεί ένοπλη βία.

 • Chaque Azulu

  Χαιρετώ και υπόσχομαι να προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν συντομότερος:

  Όπως πιστεύω γίνεται εμφανές και στο προηγούμενο post σου, το καθετί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με την βούληση αυτού που το χειρίζεται. Το FLOSS απελευθερώνει την δημιουργικότητά μας αλλά δίνει και την ευκαιρία στον αμερικανικό στρατό να φτιάξει δολοφονικά drones. Ο ελεύθερος λόγος είναι από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές κατακτήσεις αλλά δίνει την δυνατότητα στον φασίστα να σπείρει μίσος. Τα όπλα μάς δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα και συνειρμούς αλλά νιώθουμε θαυμασμό για την γαλλική επανάσταση, το 1821 κτλ.

  Θεωρώ λοιπόν, βάσει των παραπάνω, ότι το οποιοδήποτε “πράγμα” (είτε αντικείμενο είτε έννοια) δεν είναι a priori θετικά ή αρνητικά χρωματισμένο αλλά φέρει το συναισθηματικό φορτίο που του επιβάλλουν οι χρήστες του. Ως εκ τούτου, μάλλον δεν έχει νόημα να ασκούμε κριτική στην ίδια την δυνατότητα του να εκτυπώνεις όπλα αλλά στον τρόπο και τις προθέσεις αυτών που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν.

  That being said, εννοείται πως κι εγώ τρομάζω με τις ηλιθιότητες των θανατολάγνων είτε εκτυπώνουν είτε αγοράζουν τα όπλα τους. Και τώρα 2 ακόμη σημεία (το βλέπω να στρώνεται το σεντόνι)…

  Πρώτον, ο διαμοιρασμός της γνώσης στην πλατιά μάζα γίνεται όλο και πιο ταχύς, όλο και πιο ολικός. Έτσι, σίγα-σιγά μάθαμε να διαβάζουμε όλοι, να ξέρουμε ότι η Γη είναι σφαιρική και πώς κινείται, να έχουμε βασικές γνώσεις ιατρικής, να χρησιμοποιούμε υπολογιστή και μετά, για να δέσει το γλυκό, ήρθε και το internet δίνοντάς μας την δυνατότητα να μοιραζόμαστε τις γνώσεις (σε μεγάλο βαθμό) ανεξέλεγκτα. Με τους φθηνούς 3D printers, φαίνεται να περνάμε και σε ένα ακόμη πιο προχωρημένο στάδιο: να “ανταλλάζουμε αντικείμενα” μέσω διαδικτύου. Προσωπική μου πεποίθηση -αλλά και επιθυμία- είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη. Η ελευθερία διακίνησης ιδεών δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο λογισμικό (ή τις ταινίες) – θα είναι είτε ολική είτε ανάπηρη και ελεγχόμενη ολοκληρωτικά (βλέπε κράτη και πολυεθνικές).

  Δεύτερον, νομίζω είναι κοινή διαπίστωση ότι λόγω καπιταλιστικής κρίσης βαδίζουμε σε έναν ολοένα και πιο γρήγορο εκφασισμό της δυτικής (τουλάχιστον) κοινωνίας. Οι υπάρχοντες πολιτικοί, προκειμένου να μην χάσουν τις θέσεις εξουσίας τους, φαίνεται να πριμοδοτούν μια τέτοια εξέλιξη. Στα δικά μου μάτια λοιπόν, το “συμφωνημένο” μονοπώλιο της κρατικής βίας τίθεται εν αμφιβόλω. Πόσω δε μάλλον όταν οι ενδείξεις συνεργασίας του φορέα της (aka αστυνομία) με φασιστικές γκρούπες γίνονται όλο και πιο ισχυρές.

  Με βάση τα δύο αυτά σημεία λοιπόν, καταλήγω στα εξής: από την στιγμή που υπάρχει η τεχνολογία, θα χρησιμοποιείται με κάθε τρόπο που μπορεί κανείς να διαννοηθεί (δηλαδή όσο κι αν φρικάρουμε, όπλα θα εκτυπωθούν). Επίσης, αφού αποτύχαμε να αποτρέψουμε την άνοδό τους από την αφάνεια, οι φασίστες θα τα προμηθευτούν και θα τα χρησιμοποιήσουν. Επομένως, όπως εξάλλου έγινε και στο παρελθόν, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και όχι ναζιστικά υποχείρια, πρέπει να καταπιούμε την υπερηφάνια μας, να δεχτούμε ότι κάναμε μλκία που αφήσαμε το αυγό του φιδιού να εκκολαφθεί και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αντισταθούμε. Δυστυχώς, στο δικό μου μυαλό, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να πάρω τα όπλα κι εγώ ως μέσο ύστατης άμυνας – κι αυτό το λέω με πλήρη συνείδηση του πόσο άχρηστος είμαι και πόσο “γονιδιακά” πασιφιστής.

  Τέσπα, μαύρισε η καρδιά μου, ελπίζω να είμαι τραγικά λάθος και όλα τα παραπάνω να αποδειχθούν άλογοι φόβοι και φαντασιοπληξίες.

  Φιλικά
  ca

  ΥΓ. Οι “πωρωμένοι” δεν ξε-πωρώνονται στους κυνηγετικούς ομίλους, πάνε και κάνουν “πολεμικές ασκήσεις” στα βουνά και μάλιστα κάτω από την επίβλεψη της αστυνομίας μιας και ταυτίζονται σε (εκλογικό) ποσοστό ~50%. Για τον θεό, θα μου επιτρέψεις να διατηρήσω τις αμφιβολίες μου γιατί στο προηγούμενο μεγάλο γκελ (Β’ΠΠ) δεν φάνηκε να ασχολείται και πολύ. Δεν παίζει η εναλλακτική “ο Θεός με έβαλε να γίνω αντάρτης στα βουνά”;; 🙂

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Εκτιμώ το ότι ήθελες να είσαι σύντομος αλλά από την άλλη νομίζω ότι αν έχεις κάτι να προσθέσεις στην συζήτηση και στην περίπτωση σου είχες πολλά να προσθέσεις είναι χαρά μου να φιλοξενώ σχόλιο σου… όσο “μεγάλο” και αν είναι.

 • lucinos

  καλώς ή κακώς με 3Δ εκτυπωτές ή χωρίς δεν μπορείς να εμποδίσεις την εφαρμογή μιας τεχνολογίας (όσο και αν μια εφαρμογή σε ανατριχιάζει) παρά μόνο με παρακολούθηση τού κόσμου, θα έπρεπε να το ξέρεις και από το βιντεάκι στο προπροηγούμενο ποστ. Όσο περισσότεροι έχουν πρόσβαση σε μια τεχνολογία, τόσο περισσότερους πρέπει να παρακολουθείς και να κατασκοπεύεις.

  Όσοι εγκληματίες και φονιάδες θέλουν όπλο ήδη μπορούν να το αποκτήσουν με όλη τους την άνεση και όλη η παρακολούθηση η οποία γίνεται δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα και οι 3Δ εκτυπωτές δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να χειροτερεύσουν την κατάσταση, εκτός αν κάποιοι μπουν στην λογική πρέπει να κατασκοπεύονται όσοι έχουν 3Δ εκτυπωτές, οπότε τότε ναι, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

  Δεν πιστεύω με κανέναν τρόπο ότι τα όπλα και τα ναρκωτικά εμποδίζονται με συνεχή παρακολούθηση τών πολιτών και με εμπόδια στην τεχνολογία. Το μόνο που πετυχαίνουν τέτοια μέτρα είναι να δημιουργούνται νέα μέσα πλουτισμού.

  Επίσης η μεγαλύτερη γενοκτονία (εθνοκάθαρση) που έγινε στην σύγχρονη εποχή (στις μέρες μας) έγινε με μαχαίρια.

  • Eleftherios Kosmas Post author

   Αυτό που ελπίζω είναι να μην χρησιμοποιηθεί αυτό ως αφορμή για να προταθούν νομοθεσίες που θα προσπαθούν να ελέγξουν την χρήση 3D εκτυπωτών