Disney και ανοιχτό λογισμικό 2


Εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορεί ένα βίντεο με σκηνές από την εφηβική σειρά της Disney Shake It Up (προβάλεται και στην  που σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές  όπως το Gizmodo αναφέρουν ότι στο νideo που ο εικονιζόμενος πιτσιρικάς που φέρεται ως ο σχετικός με τους υπολογιστές της παρέας λέει:

“Χρησιμοποίησες ανοιχτό πηγαίο κώδικα για να γλιτώσεις χρόνο, και ο ιός ήταν κρυμμένος σε αυτό;”

“Λάθος του πρωτάρη”

Μάλιστα για να μην λέτε ότι τα βγάζω από το μυαλό μου (αν δεν έχει κατέβει μέχρι ανέβει στο blog αυτό το άρθρο) δείτε παρακάτω το video.

Παρακαλώ; Τι πως; Που; Όπως λέει μια φίλη που εκτιμώ πολύ: “παιδί μου, πάλι ακαταλαβίστικα μου τα λες”

Το θέμα είναι ότι αν αυτή η εκπομπή απευθύνεται σε παιδιά από 6 εώς 14 ετών εφήβους. Προσωπικά μου είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ ότι 14 ετών παιδιά βλέπουν την συγκεκριμένη εκπομπή, από την άλλη μου είναι πολύ εύκολο να φανταστώ παιδιά που σε αυτήν την ηλικία θα έλεγαν “ρε φίλε αυτοί οι σεναριογράφοι δεν καταλαβαίνουν καθόλου τι σημαίνει λογισμικό ανοιχτού κώδικα”.  Δεν λέω ότι εγώ είχα καταφέρει κάτι ανάλογο στην ηλικία τους παρά μόνο ελάχιστα πράγματα σε BASIC αλλά βλέπω κατά καιρούς πιτσιρικάδες στο hackerspace της Αθήνας να γνωρίζουν πολύ καλά τι στην ευχή είναι το ανοιχτό λογισμικό.

Κάποιοι θα προστρέξουν να πουν ότι ίσως πρόκειται “προπαγάδα” της Disney Corp ενάντια στο ανοιχτό λογισμικό, στην πραγματικότητα νομίζω ότι απλά οι σεναριογράφοι δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το τι στο καλό έγραφαν. Από την άλλη να λέμε την πάσα αλήθεια στόχος του Shake it Up! είναι ένα μουσικοχορευτικό show για παιδιά και έφηβους που αποτελεί και μια μορφή διαφήμισης για μουσική, και συναυλίες.

Από την άλλη η Disney έχει κάνει open source πολλά projects που είχαν αρχίσει εσωτερικά στην εταιρεία. Βλέπετε η Disney εκτός από το να δημιουργεί εφηβικά κωμικά σήριαλ είναι περισσότερο γνωστή για τα cartoon της, το Mickey και το Donald κτλ κτλ η Disney λοιπόν ήταν από τις πρώτες εταιρείες που χρησιμοποίησαν υπολογιστές για τις ανάγκες του animation. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Disney δημιουργούσε (και πιθανότατα δημιουργεί) δικά της προγράμματα ή πρόσθετα σε άλλα γνωστά προγράμματα για να κάνει την δουλειά της ποιο αποδοτική και μετά από λίγο καιρό τα κάνει διαθέσιμα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ανοιχτού λογισμικού που άρχισε στην Disney είναι τα ακόλουθα (πιθανών να υπάρχουν και άλλα, αυτά μπόρεσα να βρω εγώ):

To Panda 3D, μια 3D game engine την υποστήριξη της πλέον έχει αναλάβει το κέντρο τεχνολογίας ψυχαγωγίας του πανεπιστημίου Carnegie Mellon, το Ptex είναι ένα σύστημα texture mapping,  BRDF Explorer το οποίο είναι γραμμένο και σε Qt, SeExpr() ουσιαστικά πρόκειται για μια γλώσσα εκφράσεων, Reposado ουσιαστικά είναι ένα set εργαλείων που ουσιαστικά επιτρέπει στο χρήστη να στήσει ένα τοπικό Apple Software Update Server σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα της αρεσκείας του. partio, μια ανοιχτού κώδικα βιβλιοθήκη C++ για την απεικόνιση διάφορων τύπων αρχείων σωματιδίων (GEO,BGEO,PTC,PDB,PDA), munki, ένα set εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από Mac OS X admins για την διαχείριση εγκαταστάσε, D

Ειδικά το τελευταίο με εντυπωσίασε πάρα πολύ για αυτό αν και είναι plugin για κλειστό πρόγραμμα νομίζω ότι αξίζει το κόπο να το δείτε αν θέλετε παρακάτω.


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

2 thoughts on “Disney και ανοιχτό λογισμικό

  • Psy-Fi

    Είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον…Θα μπορούσε κανεις να πει πως πρόκειται για άγνοια του σεναριογράφου, ωστόσο δε νομίζω κάποιος να μάθαινε το open source και να αναπαρήγαγε αυτό το μύθο, μόνο και μόνο ακριβώς επειδή το open source δεν έχει φήμη πως περιέχει ιούς. Άρα κατα τη γνώμη μου πρόκειται για εσκεμμένη προπαγάνδα. Το παράδοξο με τη χρήση open source απο την εταιρεία εξηγείται πάντως: Τα δύο τμήματα (software και movie-making) είναι εντελώς ανεξάρτητα και μπορεί κάλλιστα το movie-making κομμάτι να κάνει προπαγάνδα (κάτι το οποίο έχει γίνει και παλαιότερα, βλέπε το βιβλίο “Ντόναλντ ο απατεώνας”) ενώ το software να κάνει open-source. Αυτό δεν είναι 100% παράλογο ίσως απο επιχειρηματική σκοπιά γιατί το open source μπορεί και να θεωρηθεί ίσως μια μορφή δωρεάν outsourcing και απευθύνεται σε άλλο κοινό (προγραμματιστές) απ’ότι οι ταινίες. Βέβαια δεδομένου οτι τα δύο κοινά πλέον μπορούν να ταυτίζονται, ή οτι πλέον ακόμα και τα παιδιά ξέρουν τι είναι το open source, είναι μάλλον αστεία η όλη προσπάθεια. Πάντως στην Αμερική οι προσπάθειες στηλίτευσης του open-source δεν είναι λίγες, κάποιοι έχουν φτάσει μάλιστα στο σημείο να το έχουν παρομοιάσει με τον ‘κομμουνισμό’, σχεδόν δηλαδή σα να λέγαν πως είναι του σατανά, με Αμερικανικά κρητίρια πάντα.