ανοιχτό WiFi και φυσικές καταστροφές 3


Hurricane Sandy power outage in Lower Manhattan, New YorkΠριν λίγες μέρες μετά το χτύπημα του τυφώνα Sandy η Νέα Υόρκη μια από τις πλέον εκτεταμένες, οριζόντια και κάθετα, μεγαλουπόλεις αντιμετώπισε μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές για την πόλη. Μια είδηση που μου έκανε εντύπωση εκείνες τις ημέρες ήταν ότι οι αρχές και οι πολίτες βασίστηκαν πολύ στην χρήση του διαδικτύου για πολλές από τις τηλεπικοινωνιακές τους ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Καναδέζικη εταιρεία Sandvine που παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου η κίνηση στο Skype ανέβηκε κατά την διάρκεια της καταιγίδα (ομολογώ ότι δεν γνωρίζω ακριβώς σε ποια δεδομένα ακριβώς έχουν βασιστεί).

Μετά από αυτή την φυσική καταστροφή μου έκαναν πολύ εντύπωση εικόνες των κατοίκων της Νέας Υόρκης που καθόντουσαν έξω από κατάστημα  γνωστής αλυσίδας καφέ για να χρησιμοποιήσουν το ανοιχτό WiFi στα κινητά τους γιατί τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δεν λειτουργούσαν.  Από την άλλη πολλές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όχι μόνο έβγαζαν ανακοινώσεις για το κοινό σε υπηρεσίες όπως το twitter και το Facebook αλλά καλούσαν τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν κοινωνικά  δίκτυα για να επικοινωνήσουν με τους αγαπημένους τους.

Θυμάμαι από το Μάιο του 2012 είχα διαβάσει ένα άρθρο που οι Ιταλικές αρχές μετά τον φονικό σεισμό στην ζητούσαν από τους πολίτες να βγάλουν τα password από τα WiFi τους για να βοηθήσουν τα σωστικά συνεργία.

Με αυτά το μυαλό μας ίσως πρέπει να δούμε με άλλο μάτι την πρωτοβουλία ΟpenWireless στην οποία συμμετέχουν διάφορες οργανώσεων μεταξύ των οποίων το Electronic Frontrier Foundation. Στόχος του OpenWireless είναι να δωθεί η δυνατότητα στους χρήστες να ανοίγουν το WiFi τους χωρίς να έχουν επιπτώσεις σε ζητήματα ασφάλειας και bandwidth αλλά και με την νομική κάλυψη του συμβολαίου που υπογράφει κανείς με τον παροχέα υπηρεσιών διαδικτύου του. (Είναι πιθανόν το συμβόλαιο σας να απαγορεύει την χρήση του δικτύου σας από τρίτους, ειδικά στις ΗΠΑ αυτός είναι συνήθης όρος).

Η πρωτοβουλία OpenWireless προτείνει πέραν από την χρήση απλών ανοιχτών δικτύων την χρήση λογαριασμών επισκεπτών, μια λειτουργία που πολλά router έχουν από κατασκευής ή χρησιμοποιώντας το OpenWRT όπου αυτό είναι δυνατόν.

To OpenWireless προβάλει αρκετά επιχειρήματα υπέρ της χρήσης ανοιχτών δικτύων WiFi, μερικά από τα οφέλη  που προβάλει είναι

 • η δυνατότητα ανάπτυξης νέων συσκευών υψηλής τεχνολογίας που θα συνδέονται σε ανοιχτά WiFi δίκτυα
 • η χρήση ανοιχτών δικτύων ειδικά στα εμπορικά κέντρα από τους τοπικούς δήμους σαν μέσο τόνωσης της εμπορικής δραστηριότητας
 • τα θέματα ιδιωτικότητας που προκύπτουν από την χρήση παροχών κινητής τηλεφωνίας (Ειδικά αν δείτε τους όρους χρήσης της Verizon που ουσιαστικά επιτρέπουν την καταγραφή των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε που με κάνουν να αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα)
 • είναι καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου φάσματος συχνοτήτων
 • συμβάλει στην γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος (σε μια χώρα με αρκετούς νεόπτοχους ίσως το χάσμα αυτό είναι εντονότερο από ότι στις ΗΠΑ)
 • αριθμεί οφέλη για τις υπηρεσίες ανάγκης που είδαμε παραπάνω

Προσωπικά, έχω επιλέξει το δίκτυο WiFi του σπιτιού μου να είναι ανοιχτό περισσότερο σαν μια παροχή προς τους επισκέπτες του σπιτιού μου. Σπάνια έχω δει κάποιον να συνδέεται στο δίκτυο μου χωρίς την άδεια μου, και τις δύο-τρεις φορές που συνέβη αυτό και το πήρα χαμπάρι οφείλω να ομολογήσω από ότι φάνηκε ήταν απλά γείτονες που τσέκαραν τα mail τους γιατί είχε ένα πρόβλημα στην περιοχή μας η εταιρεία που τους παρείχε υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας.

Από την άλλη πέραν του ότι είναι πιθανό να παραβιάζει κανείς τους όρους του συμβολαίου που έχετε συνάψει με την εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών. Ένα ακόμη νομικό ζήτημα ίσως θα μπορούσε να προκύψει αν κάποιος χρησιμοποιώντας το δίκτυο σας διαμοίραζε περιεχόμενο που είναι κάτω από copyright ή έκανε κάποια άλλη παράνομη πράξη μέσω διαδικτύου. Αν και ακόμη και τα “ασφαλή” και “κλειδωμένα” δίκτυα WiFi μπορούν να ξεκλειδωθούν συνεπώς αυτό το  αντι-επιχείρημα  για την υιοθέτηση του είναι αρκετά συζητήσιμο.

Όσο αφορά τα ζητήματα ασφάλειας και bandwidth νομίζω ότι λύνονται σε επίπεδο hardware με το OpenWRT που και λογαριασμούς guest μπορεί να δημιουργήσει κανείς, και να βάλει όρια στις ταχύτητες που διατίθεται ανά περίπτωση.

Στην Ελλάδα, και ειδικά στην Αθήνα που μένω και δραστηριοποιείται το AWMN, έχουν γίνει και γίνονται διάφοροι πειραματισμοί με το WiFi και έχει συγκεντρωθεί μπόλικη τεχνογνωσία σε επίπεδο που θα ζήλευαν σε πολλά άλλες Ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) πόλεις. Νομίζω ότι το OpenWiFi αξίζει αν όχι να υιοθετήσει κανείς τις πρακτικές του, να ενημερώνεται για αυτό και να εξετάζει σοβαρά την υιοθέτηση των προτάσεων του.

Εσείς τι πιστεύετε; Έχετε ανοίξει κάποιο από τα WiFi δίκτυα που διαριχειρίζεστε; Ποίοι ήταν οι παράγοντες που σας έκαναν να πάρετε την απόφαση αυτή;


About Eleftherios Kosmas

Technologist in the University of Athens, open source enthusiast, member of the local hackerspace, vice chairperson of the Libre Space Foundation,

Σχολιάστε

3 thoughts on “ανοιχτό WiFi και φυσικές καταστροφές

 • Evaggelos Balaskas

  Υπάρχουν μερικά “βασικά” προβλήματα με το ανοιχτό wifi τα οποία πηγάζουν από την άγνοια των περισσοτέρων μας.

  α. Θα μου τρώει το δίκτυο
  β. θα κατεβάζει P2P
  γ. θα με χακέψει

  Η σειρά παρουσιάσεων περί ασφάλειας στο hsgr θα βοηθήσει εάν γίνει σε μεγαλύτερο scale.

  Όμως όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την νομοθεσία και τους εμπορικούς όρους διάθεσης ενός ασύρματου router.

  Οι ISPs θεωρούν ότι το δίκτυο είναι εμπορικό προϊόν και δεν επιτρέπεται σε εμάς να διαθέσουμε ελεύθερα ένα προϊόν που μπορεί να το αγοράσεις από τον ISP σου. Μην γνωρίζοντας πλήρως το νομικο πλαίσιο γύρω από το συγκεκριμένο και χωρίς να έχω ακούσει για κάποια νομική κίνηση από κάποιον ISP απέναντι σε κάποιον πελάτη του με ανοιχτό wifi, θεωρώ ότι είναι περίπτωση “dont ask – dont tell”.

  Σε καφέ/εστιατόρια το ασύρματο δίκτυο θεωρείται “παρεχόμενο service” όπως το ποτήρι νερό που σου φέρνουν.

  Κι επειδή όλα αυτά οδηγούν σε μια πολύ βαρετή κουβέντα … το Open Wireless Movement φαίνεται να δίνει μια ξεκάθαρη λύση προς την σωστή κατεύθυνση

  • Θοδωρής Λύτρας

   Δεν έχουμε την ωριμότητα για να έχουμε όλα τα δίκτυα ανοιχτά.

   Εγώ το δικό μου το είχα για χρόνια ανοιχτό, και το έκλεισα όταν μια μέρα – και αφού για αρκετό διάστημα είχα μειωμένες ταχύτητες download – μπήκα στο router και βρήκα στη λίστα των συνδεδεμένων πελατών δύο entries: “ahmed-pc” και “Ahmed’s iPhone”!

   Δεν κάνω πλάκα, και δε το λέω με ρατσιστική διάθεση. Αν ο κάθε… Ahmed μπορεί να διαθέτει PC και iPhone, τότε μπορεί να πληρώσει μόνος του το δίκτυό του και όχι να μπαίνει από εμένα που δεν διαθέτω καν smartphone. Είναι απλά λάθος.

   Επιπλέον θα πω μια αίσθηση που έχω από προσωπική εμπειρία, χωρίς “επίσημα στατιστικά”, και με την οποία μπορεί κανείς να διαφωνήσει ελεύθερα. Έχω την αίσθηση οτι εμείς του ελεύθερου λογισμικού, έχουμε κατά τεκμήριο τον σεβασμό της ιδιοκτησίας σε πράγματα που δεν είναι opensource. Αντίθετα κάτι φρου-φρου τύποι που όλο το παίζουν έξυπνοι με το iPhone τους, συνήθως είναι μές στην πειρατεία και την κλεψιά. Είτε είναι λογισμικό, είτε είναι wireless δίκτυο.