Πριν από 6 χρόνια (το Γενάρη του 2008) έγραφα για μια παρουσίαση σχετικά με την δημιουργία hackerspace, θεωρούσα αρκετά ενδιαφέρουσα την ιδέα πίσω από αυτό και πίστευα (και πλέον γνωρίζω) ότι στην χώρα μας υπάρχει αρκετή τεχνογνωσία για την δημιουργία ενός ανάλογου επιχειρήματος.
Τρία χρόνια μετά, το Μάρτιο του 2011, διάβαζα στο blog του Βαγγέλη Μπαλάσκα ένα άρθρο για το hackfest4 και την επιθυμία αυτού και κάποιον άλλων ανθρώπων να δημιουργήσουν ένα hackerspace στην χώρα μας. Εκείνη την Κυριακή στο hackfest που γινόταν σε μια καφετέρια στα Πευκάκια συνάντησα ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και με όραμα να δημιουργήσουν ένα φυσικό χώρο ανοιχτό σε ανθρώπους με ενδιαφέρον για το ελεύθερο λογισμικό και της ανοιχτές πρωτοβουλίες θα μπορούν να συναντηθούν και να συνεργαστούν πάνω στα ενδιαφέροντα τους.


Μέσα σε λίγες βδομάδες βρέθηκε ένας κατάλληλος χώρος (ένα πρώην τυπογραφείο στο Άγιο Ελευθέριο που έκλεινε λόγω συνταξιοδότησης), μαζεύτηκαν τα πρώτα ενοίκια από τα μελλοντικά μέλη του αλλά και από δωρεές και ακολούθησαν αρκετές μέρες προσωπικής εργασίας με μπόλικο σοβάτισμα, βάψιμο και ηλεκτρολογικές ανάγκες για ανοίξει.
Τέλη Μαΐου (στις 28 για την ακρίβεια) έγιναν τα εγκαίνια του χώρου, και από τότε εκατοντάδες event (υπολογίζω κάτι παραπάνω από 500!!!) ανοιχτά σε οποιονδήποτε επιθυμεί να τα παρακολουθήσει και να συμμετάσχει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες, ακόμη όμως και όταν δεν είναι λαμβάνει χώρα κάποιο event πολύ συχνά κάποιο (ή κάποια) από τα μέλη θα ανοίξει τον χώρο.
Όταν πρωτοάρχισε το hackerspace στην Αθήνα φαινόταν πραγματικά δύσκολο, ενοίκια, ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, έξοδα συντήρησης όλα από την τσέπη των μελών (που το μόνο προνόμιο τους είναι ότι διαχειρίζονται τον χώρο και μπορούν να τον ανοίξουν) και των δωρητών του hackerspace αυστηρά χωρίς σκοπό το κέρδος.
Ουσιαστικά όμως αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να γίνονται παρουσιάσεις, ομιλίες, εργαστήρια, συναντήσεις στο χώρο αυτό για όλους, Είναι πραγματικά δύσκολο να απαριθμήσω ένα προς ένα τα event που έγιναν αυτές τις 1024 μέρες στο χώρο αυτό και σας προτείνω να δείτε την πλήρη λίστα με τα event του που κάθε φορά που την βλέπω μένω έκπληκτος με το πόσο ενδιαφέροντα πράγματα κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί στο χώρο αυτό, από υποβρύχια ρομπότ, μέχρι ελικόπτερα, από ανάπτυξη εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας μέχρι μαθήματα ψηφιακών ηλεκτρονικών και από μαθήματα χρήσης 3D εκτυπωτών μέχρι μαθήματα αστρονομίας.
Το πιο σημαντικό για εμένα πέρα από τα πράγματα που έμαθα στο hackerspace ήταν η επαφή από κοντά με ένα σωρό ενδιαφέροντες ανθρώπους που με τους οποίους ανταλλάσσουμε απόψεις, συναντιόμαστε σε event και κανονίζουμε επόμενα. Ίσως αξίζει το κόπο να επισκεφθείτε το hackerspace της Αθήνας και γιατί όχι αν ασχολείστε με κάτι που πιστεύετε ότι συμβαδίζει με το όραμα που μοιράζονται τα μέλη για το χώρο μην διστάσετε να προτείνετε να κάνετε και εσείς ένα event.